Tijana Bošković (©CEV)
Tijana Bošković (©CEV)

Ezačibaši ide u finale Lige šampiona! Maja crtala lopte, Tijana radila s njima šta je htela

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.04.23. | 19:30

Turski tim odigrao sjajno u revanšu polufinala evropskog takmičenja, slavio 3:0 i tako eliminisao Novaru

Na reprezentativnoj sceni Maja Ognjenović i Tijana Bošković imaju već ogromne uspehe, preostalo im je da pojure još samo olimpijsko zlato. Na klupskoj još nisu ostvarile baš sve što žele. Priliku da postanu evropske šampionke prvi put u klupskoj karijeri imaće 20. maja u Torinu!

Turski Ezačibaši je na krilima srpskog tandema uspeo da preskoči Novaru u polufinalu Lige šampiona i tako dođe do prvog finala posle osam godina (2015. je bio šampion). Italijanke su slavile u prvom meču na domaćem terenu - 3:2, dovele su u tešku poziciju protivnice, ali se na sreću turskih navijača danas u Istanbulu sve potpuno preokrenulo. Dobile su igračice Ezačibašija revanš maksimalnim rezultatom (25:22, 25:12, 25:21) i tako zakazale tursko finale, prvi put u istoriji.

Izabrane vesti

Protivnika će saznati u četvrtak uveče, kada će drugi obračun završiti Fenerbahče i Vakifbank. Tim Zorana Terzića je trenutno bliži borbi za titulu, jer je dobio prvu utakmicu veoma ubedljivo - 3:0. Dva seta su mu potrebna kako bi osigurao odlazak u Torino.

Velike su šanse da na programu bude sjajan okršaj - Maja i Tijana na jednoj strani, a Zoran Terzić na drugoj. Ognjenovićeva će još jednom imati priliku da napadne prvu evropsku titulu (izgubila u finalu 2021. u dresu Vakifa), a Tijana će prvi put učestvovati u finalu, kao i srpski stručnjak ukoliko se plasira.

Istrčala je Tijana Bošković večeras na teren sa jasnim planom. Znala je da mora da iznese najveći teret na svojim leđima, kao i obično nije bežala od odgovornosti, već je oberučke prihvatila glavnu ulogu. Sa pritiskom se odlično borila, uhvatila je na vreme pravi ritam i zahvaljujući preciznim loptama Maje Ognjenović poeni su se samo ređali. Bila je spremna za borbu od prvog trenutka, za razliku od duela prethodne nedelje kada je u prva dva seta bila daleko od svog najboljeg izdanja. Ezačibašiju je sa takvom Tijanom posao bio znatno olakšan, dok se Novara veoma mučila jer je prva zvezda tima Ebrar Karakurt bila potpuno u kontra ritmu. Čak 11 grešaka napravile su Italijanke u prvom setu, ali su svakako bile do same završnice u igri. Turski tim je tek u finišu prelomio na svoju stranu - 25:22.

Maja Ognjenović (CEV)Maja Ognjenović (CEV)

Loše izdanje Novare se nastavilo i u drugom periodu, ali je tokom njega Ezačibaši znatno popravio nivo igre, pa je i razlika bila prilično ubedljivija. Nije više igrala samo Tijana, već su je pratile i saigračice. Majine akcije protivnice su sve teže čitale, opasne su s krajeva bile Voronkova i Baladin, a Džek i Guveli su se trudile da ih isprate. Novara je ubacivala servise, Turkinje su najjčešće igrale na idealan prijem, pa su mogle da udaraju sa svih strana terena kako su htele. Ezačibaši je dominirao u ovom periodu, a rivalke su bile u potpuno podređenom položaju o čemu svedoči i krajnji rezultat - 25:12.

Nije mnogo stanje moglo da se promeni ni u trećem činu. Novari su bila potrebna dva seta, kako bi ostala u igri, ali nije bilo naznaka da tako nešto može da se dogodi. Ezačibaši je igrao odlično i dominantno koračao ka finalu. Uspeo je da održi inicijativu, nije popuštao i izbegao je bilo kakve komplikacije.

Tijana Bošković je utakmicu završila kao najbolji akter sa 21 poena - 16 iz napada (33-16, 48 odsto), tri asa i dva bloka. Irina Voronkova je bila druga dvocifrena u pobedničkom sastavu sa 11 poena. Kod Italijanki Boseti je bila najbolja sa devet poena, a Karakurt je zabeležila samo osam (napad 30-8, 27 odsto). Očajna partija korektora iz Turske je u velikoj meri i uticala da ovaj polufinalni obračun ne bude čak ni neizvestan. Napravila je osam grešaka, pet puta je izblokirana - apsolutno nije mogla da se nosi sa pritiskom, za razliku od kolegnice sa druge strane mreže.

POLUFINALE CEV LIGE ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE

Prvi mečevi

Novara - Ezačibaši 3:2 (25:23, 25:19, 20:25, 17:25, 16:14)

Vakifbank -Fenerbahče 0:3 (10:25, 23:25, 20:25)

Drugi mečevi

Sreda

Ezačibaši - Novara 3:0 (25:22, 25:12, 25:21)

Četvrtak

18.00: Fenerbahče - Vakifbank

FINALE

Ezačibaši - Fenerbahče/Vakifbank



tagovi

EzačibašiCEV Liga šampionaŽOK NovaraTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara