""
""

Ferarijeva tužba FIA federaciji – provlači li Mercedes ispod žita zabranjeno vešanje?

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.01.17. | 12:10

Skuderija koja za narednu sezonu sprema motor od 1.000 konja tvrdi kako Mercedes i još neke ekipe imaju zabranjen sistem vešanja, takozvani „fric“ koga na mala vrata provlače u narednu sezonu

Tim iz Maranela ima dokaze protiv Mercedesa, i ne libi se da tuži Mercedes AMG Petronas. FIA s tim u vezi mora da razmotri tužbu po kojoj Nemci na mala vrata u novi bolid montiraju zabranjen sistem oslanjanja pod imenom kodnim imenom „fric“. Konkretno, radi se o povezanom sistemu ogibljenja točkova prednje i zadnje osovine koji je zabranjen F1 homologizacijskim pravilnikom još od 2014. godine.

Izabrane vesti

U Ferariju tvrde kako oni nemaju šta da sakriju, a i da ostali „ne treba da se plaše“, jer ako su sve radili kako nalažu propisi FIA nema šta ni da im zameri.

U korist timskog poštenja iz Maranela stiže vest da je novi bolid pod radnim nazivom „668“ opremljen novim „multi-džet“ sistemom ubrizgavanja, i da će imati oko 1.000 konjskih snaga. Pojačana konjaža po pričici iz tabora Skuderije proizvešće i veću iskorišćenost MGU-H sistema koji je povezan sa turbo punjačem.

Naravno, u priči oko „frica“ najvažniji detalji tek slede. Ferari tvrdi sa će naredni bolid imati potpuno nov sistem transmisije, ali i izmenjeno zadnje vešanje koje se neće nalaziti u karoserijskom prostoru između menjača i diferencijala. Razlog redizajna je neuspeh sa užim sistemom oslanjanja koji nije bio efikasan jer je obezbeđivao znatno nižu trakciju od optimalne.

To su razlozi zbog kojih Ferari kao na tacni promoviše svoje tehničke adute, ali traži i od drugih da lepo, i bez poteškoća polože račune pred FIA federaciju. Ako ništa, Žan Tod će zbog svega morati makar debelo da se zamisli, pošto reč jednog Serđa Markjonea i Mauricija Arivabenea nisu za zanemarivanje. Famozni Toto Volf i Niki Lauda će morati da polože račune.

(Foto: Action Images)


tagovi

Žan TodToto VolfSerđo MarkjoneNiki LaudaMercedes AMG PetronasFormula 1FIAFerari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara