Odbojkaši Zakse (©CEV)
Odbojkaši Zakse (©CEV)

Finalisti Lige šampiona otkazali učešće na Svetskom klupskom prvenstvu

Vreme čitanja: 2min | sub. 17.06.23. | 21:08

Poljski klubovi Zaksa i Jastrežebski neće igrati za svetsku krunu

Na Svetskom klupskom prvenstvu za odbojkaše neće biti dva najbolja poljska kluba. Finalisti Lige šampiona Zaksa i Jastrežebski odlučili su da otkažu učešće, a kao glavne razloge za takvu odluku naveli su termin i mesto održavanja.

Utakmice u Poljskoj su već dovoljno zahtevne, pa je za njih ovo bilo najprikladnije rešenje.

Izabrane vesti

Ovogodišnje klupsko prvenstvo igraće se u Indiji od 6. do 10. decembra. Odbojka je jedan od retkih sportova, ako ne i jedini, gde se reprezentativna sezona proteže u trajanju od pet do šest meseci, što dovodi do velike prenatrpanosti klupskih takmičenja.

U svom saopštenju Jastrežebski je istakao da ceni poziv FIVB za učešće na prvenstvu, ali je naglasio da su ogromne poteškoće kad je logistika u pitanju, kao i da su preveliki zdrastveni rizici ako bi tim putovao u Indiju. U saopštenju je istaknuta i potencijalna potreba za odlaganje ključnih utakmica u Plus ligi i Ligi šampiona.

Odluka koju su doneli najbolji poljski klubovi naglašava hitnu potrebu za pažljivijim i uravnoteženijim planiranjem takmičenja u odbojkaškoj sezoni. Sa sve većim izazovima se klubovi suočavaju zbog natrpanog kalendara, pa se sada dovodi u pitanje relevantnost i izvodljivost takvih globalnih događaja.

Predsednik Jastrežebskog Adam Gorol je detaljnije objasnio klupsku odluku.

"Kao što znate, kalendar odbojkaških utakmica u svetu je izuzetno gust. Zbog kvalifikacija za Olimpijske igre sledeće godine u Parizu, ligaška sezona u Poljskoj počeće 21. oktobra i završiti se relativno brzo 28. aprila. Dakle, intezitet igre će biti visok. Ovome se pridodaju i utakmice Liga šampiona, u kojima Jastrežebski učestvuje kao nacionalni šampion. Elitno takmičenje će početi 21. novembra, a finale je zakazano za 5. maj. Ova tema je podvrgnuta dubokoj analizi u klubu. Pričali smo sa stručnim štabom i na osnovu toga odlučili da ne letimo za Indiju, o čemu smo 13. juna obavestili Svetsku odbojkašku federaciju", rekao je Gorol.

Slično mišljenje imaju i čelnici trostrukog evropskog prvaka Zakse.


tagovi

CEV Liga šampionaOK ZaksaOK Jastrežebski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara