Odbojkaši Srbije (©FIVB)
Odbojkaši Srbije (©FIVB)

FIVB rang lista: Odbojkaši Srbije skočili za jedno mesto, odbojkašice više nisu na vrhu

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.06.23. | 12:52

Izabranicima Igora Kolakovića je veoma značajna bila pobeda nad Poljskom

Po završetku svakog vikenda Lige nacija, treba baciti pogled na svetski poredak jer će on u jednom trenutku odrediti poslednje putnike za Olimpijske igre.

Odbojkašice Srbije su pete na poslednjoj FIVB rang listi, a odbojkaši u ovom trenutku deseti.

Izabrane vesti

Često se pominje ove godine koliko je značajna Liga nacija. I pobede i porazi mogu mnogo da utiču na poziciju - zavisi protiv koje ekipe su zabeleženi.

Kao što je od ranije poznato šest timova će u Pariz otići kroz kvalifikacije, sedma je Francuska kao domaćin, a još pet će biti određeno po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024. godine - 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše, na osnovu rang liste.

Prioritet prilikom određivanja imaće selekcije sa kontinenata koji u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije, a potom najuspešnije selekcije sa FIVB rang liste.

Naše odbojkašice su favoriti da zauzmu u svojoj kvalifikacionoj grupi neko od prva dva mesta i tako se plasiraju na OI. Ali, svakako da ne žele ozbiljan pad na svetskoj listi. Na startu Lige nacija Srbija je u ženskoj konkurenciji bila na samom vrhu (392,65 poena), a posle četiri poraza je pala na peto mesto (346,09). Ispred su reprezentacije Brazila, SAD-a, Kine i Italije.

Odbojkaši su na prvom turniru ostvarili polovičan skor 2-2, a posebno značajnu pobedu ostvarili su protiv Poljske. Za trijumf protiv vodećeg tima na listi dobili su 17,03 poena i tako obezbedili napredak za jedno mesto - sad su deseti.

Na startu Lige nacija Orlovi su imali na 11. mestu 253,34 poena. Poraz od Slovenije koštao ih je gubljenja 6,68 poena, za trijumf protiv Kine dobili su 5,28, protiv Japana izgubili 5,61, pa u duelu sa Poljskom zaradili 17,03. U ovom trenutku imaju 263,35 na 10. poziciji.



tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija Srbiježenska odbojkaška reprezentacija Srbijefivb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara