Ig Deska (©Reuters)
Ig Deska (©Reuters)

Francuska uštopovala Smitsa i rutinirala Holandiju; šampion Evrope srušio desetkovanu Nemačku

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.01.22. | 19:31

Španija iskoristila brojne "slučaj korona" kod rivala i osamila se na čelu grupe

Sve što je do sada uradila Holandija na Evropskom prvenstvu bila je senzacija. Rukometni “liliputanac” zaledio je domaćina turnira Mađarsku u Budimpešti, iznenadio je i Portugalce i plasirao se u drugi krug takmičenja, ali protiv Francuza, olimpijskih šampiona, Kaj Smits i saigrači nisu mogli da prirede novu senzaciju. Ali su časno pogonuli i potvrdili da dosadašnji rezultati nisu slučajnost - 34:24 (15:12).

Leteli su Holanđani protiv Mađara i Portugalaca po terenu, nadigravali su se sa Islanđanima, prodavali su im cepeline… Od ukrštanja bekova i dizanja na šut Kaja Smitsa i Luka Stejnsa odbrane bilo nije. Dinamični duo lansirao je Holanđane na naslovnice i demonstrirao da rukomet nije isključivo igra gorostasa, već da i omaleni igrači mogu da izbiju u prvi plan. Ipak, to što su brzi kao meci nije imalo prođu kod izabranika Gijoma Žila.

Izabrane vesti

Preiskusna je Francuska, svašta je prevalila iza sebe da bi dozvolila sebi da bude još jedna žrtva “anonimusa” koji to više nisu. Olimpijski šampion je kada je dogorelo do nokata ubacio u veću brzinu i samleo je rivala. Bila je to pokazna vežba Holandiji da je i dalje predaleko od timova koji su crème de la crème svetskog rukometa. Ali i da su na dobrom putu da smanje jaz.

Moćan tim ima Francuska iako joj fali nekolicina standardnih reprezentativaca. Tu su asovi Nikola Karabatić, Kentin Mae, Ig Deska, Dika Mem… I na ovom turniru sjajni Vensan Žerar, koji je bacio čini i na startu druge faze. Začarao je mrežu i osujetio većini pokušaja Kaja Smitsa, udarne igle Holandije, ali i Luka Stejnsa i Danija Bejnsa.

Uradili su Galski petlovi izbacivanje iz takta Kaja Smitsa, najboljeg strelca Evropskog prvenstva. Glavni adut Holandije nije ličio na sebe, projektili mu nisu prolazili i stvaralo je to nervozu u taboru Holandije. Bez obzira na poraz, ostaje Holandija apsolutni hit Evropskog prvenstva, samo je postalo jasnije da je u borbi za medalje drži teorija, i da toliko daleko neće ići. Ipak, mogla bi da saplete nekog favorita i skroji spisak polufinalista.

Srednji bek Ajmerik Min izbušio je Holanđane, bio je nerešiva enigma za rivala. Digao se na šut osam puta – sedam strela rasparalo je mrežu Barta Ravensbergena, koji je poput Vensana Žerara imao dvocifren broj odbrana. Sjajan je bio i Nikola Turna. Postigao je pet golova, a veliki doprinos ubedljivom trijumfu dali su Melvin Ričardson, sin legendarnog Džeksona Ričardsona, kao i Kentin Mae, Ig Deska i Nikola Karabatić. Kod Holanđana su Kaj Smits i Dani Bejns postigli po četiri gola, dok je Luka Stejns najviše podbacio – samo jednom se upisao na semaforu.

Antonio Hesus Garsija Robledo (©Reuters)Antonio Hesus Garsija Robledo (©Reuters)

Da Nemačku nije desetkovala korona i da selektor Alfred Gislason nije ostao na brojci od 13 igrača, duel sa Španijom bio bi jedan od derbija druge faze takmičenja u toj grupi. Ovako – ni “D” od derbija. Dvostruki uzastopni evropski šampion je sa pola gasa stigao do novih bodova i jedini je tim u grupi B sa stoprocentnim učinkom – 29:23 (14:12).

Preneli su Španija i Nemačka po dva boda iz prve faze i posle današnjeg trijumfa Crvena furija je u odličnoj poziciji pred nastavak takmičenja. Osamostalila se na čelu tabele i stekla je dobru polaznu poziciju da se nađe u polufinalu i borbi za medalje.

Ravnopravan rival bila je Nemačka u prvom poluvremenu. U nekoliko navrata uspela je da povede, ali u skraćenoj rotaciji nije mogla da isparira Špancima u nastavku. Brz ritam pojeo je Nemce, iscedio ih je i ubio im oštrinu u nastavku. Izabranici Gonzala Pereza de Vargasa Morena čekali su pravi trenutak da krenu u juriš i ispale kompletan arsenal na protivnika. Početkom drugog poluvremena Španci su pojačali, krenuli su da melju rivala i napravili su nedostižnu razliku. Imali su i sedam golova prednosti…

Špance je do trijmfa vodio Horhe Makeda Penjo sa šest golova, a po pet su dodali Feran Sole Sala i Agustin Kasado Marselo. Najefikasniji u redovima nemačkog sastava bili su Johanes Gola i Patrik Ciker sa po četiri gola.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGA FAZA, 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA 1 (BUDIMPEŠTA)

Crna Gora - Hrvatska 32:26 (15:9)

Francuska - Holandija 34:24 (15:12)

Danska - Island 28:24 (17:14)


GRUPA 2 (BRATISLAVA)

Rusija - Švedska 23:29 (13:16)

Nemačka - Španija 23:29 (12:14)

Poljska - Norveška 31:42 (15:21)



tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija Francuskerukometna reprezentacija nemačkeRukometna reprezentacija ŠpanijeNikola Karabatić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara