Odbojkaši Francuske (©FIVB)
Odbojkaši Francuske (©FIVB)

Francuzi baš jaki: Olimpijski šampioni i pobednici Lige nacija naoštreni da uzmu prvo svetsko zlato

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.07.22. | 13:03

Trikolori će biti jedan od glavnih kandidata za tron na predstojećem velikom takmičenju koje startuje krajem avgusta

Putovanje odbojkaša Francuske kroz Ligu nacija završilo se na najlepši mogući način - velikom žurkom na terenu u Bolonji. Možda u ovom takmičenju nisu otvorene sve karte, ali je jasno da će Trikolori na Svetsko prvenstvo doleteti sa željom da uzmu prvo svetsko zlato. Sa željom, a po svemu prikazanom i sa realnim šansama.

Naša reprezentacija je u Ligi nacija imala neke druge ciljeve - da se isprobaju mladi igrači, da se vide kandidati koji su bili u senci ranije, pa joj glavni fokus nije bio na rezultatu (osvojeno 11. mesto). To je više puta napominjao selektor Igor Kolaković... Druge ekipe su veći deo igrale u najjačim sastavima, pa se otprilike može nagovestiti koliko mogu i na predstojećem takmičenju.

Izabrane vesti

Ostalo je još mesec dana do Svetskog prvenstva. Dovoljno vremena za popravke, analizu, skauting i sve ostalo što ide uz to... Međutim, sigurno da timovi ne mogu da se promene u nekoj ogromnoj meri. Baš zbog toga, najviše će se na SP očekivati od reprezentacija koje su u Bolonji bile među četiri - Francuska, Amerika, Poljska i Italija.

Do završnice Lige nacija stigli su i Brazilci, Iranci, Japanci i Holanđani (svi eliminisani u četvrtfinalu). Bolje izdanja svakako se očekuju od Srbije, Slovenije (jedan od domaćina), Argentine... Konkurencija za zlato, a i uopšte za medalje, biće ogromna.

Naša selekcija je na prethodnom SP bila četvrta, zamalo joj je izmaklo odličje. A sada je ponovo čeka veoma težak posao...

Francuzi dolaze kao olimpijski šampioni i pobednici Lige nacija. Do sada nikada nisu bili na svetskom tronu, a najbolji rezultat su ostvarili 2002. godine osvajanjem bronze. Četvrto mesto bili su 2014. godine. Sada im je prava prilika da iskoriste dominaciju Ervina Ngapeta i napadu svetsko zlato. Tako bi veliki deo ove generacije mogao da se pohvali sa tri najveće titule, jer su evropsku uspeli da uzmu 2015. godine.

"Mi smo tim koji se sazreo. Zadobili smo mnogo udaraca po glavi, izgubili smo mnogo utakmica, propustili neka takmčenja, to nas je i iskovalo", rekao je posle osvajanja Lige nacija MVP Ervin Ngapet. "Znamo šta treba da uradimo da bismo se popeli na podijum. Sada smo pokazali da smo veliki tim. Uopšte nije lako kada vodiš 2:0, a onda te rival stigne".

Osvajače medalje će teško neko pogoditi iz prve na Svetskom prvenstvu, ali ono što je sigurno završne borbe će biti izuzetno kvalitetne. Videlo se to na ovom "pripremnom" takmičenju, a tek bi trebalo da pršti na glavnoj sceni u Poljskoj i Sloveniji.

Start Svetskog prvenstva zakazan je za 26. avgust. Finale je 11. septembra.


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija FrancuskeLiga nacija za odbojkašeErvin NgapetIgor KolakovićMuška odbojkaška reprezentacija Srbijesvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara