(©FIVB)
(©FIVB)

Francuzi se digli iz mrtvih, ali trofej neće braniti: Amerikanci preko taj-brejka do polufinala

Vreme čitanja: 2min | sre. 19.07.23. | 19:10

Anderson i drugari uspeli da odbiju nalet protivnika i slave u pet setova - 3:2

U jednom trenutku se činilo da će Amerikanci počistiti Francuze, ali ipak nije tako bilo. Na kraju može da se kaže da je repriza prošlogodišnjeg finala opravdala očekivanja publike u Gdanjsku, a kao pobednici teren su napustili odbojkaši Amerike - 3:2 (25:21, 25:18, 17:25, 24:26, 15:9).

Izabranici Andree Đanija se brzo vraćaju kući iz Poljske i nastavljaju pripreme za Evropsko prvenstvo. U Ligi nacija su branili trofej, tako da se sad zna da će komercijalno takmičenje dobiti novog šampiona.

Izabrane vesti

Ovo jeste bio sudar ekipa koje su zauzele prvo i osmo mesto - ali s obzirom na to da je reč o Amerikancima i Francuzima - te poziciju u ligaškom delu nisu mnogo značile u prognozi rezultata.

Trikolori su poslednji protrčali kroz cilj sa skorom 6-6. Nisu prikazivali blistave partije, igrali su sa kombinovanim sastavom... Čak ni na završni turnir nisu stigli sa najjačim mogućim timom.

Amerikanci su do Fajnal-ejta došli sa prve poziciju, imali su deset pobeda i samo dva poraza. Velike ambicije su gajili i pred završni turnir.

FIVBFIVB

Prvi meč u Gdanjsku kao da je bio podeljen na tri dela - prva dva seta su protekla u znaku Amerikanaca, naredna dva su odigrali odlično Francuzi posle odličnih izmena selektora, a borba se potpuno rasplamsala na početku petog čina koji je odlučivao pitanje pobednika.

Kad je na servis liniju stao Brizar, poslao je bombe ka protivnicima i doneo Trikolorima prednost - 4:2. Odmah je usledila reakcija ekipe Džona Speroua. Ne da su imali spreman odgovor, nego su potpuno preokrenuli i stigli veoma blizu pobede. Posle asa Andersona poveli su velikih 12:7. Nije više kod Đanijevih izabranika bilo snage za preokret. SAD nisu dozvolile da ponovo pokleknu, već su odradile posao kako treba do kraja.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Anderson sa 22 poena. Džaške ga je ispratio sa 16, dok je De Falko postigao 12. Kod Francuza je najbolji bio Žan Patri koji je zamenio na terenu prvog korektora Stefana Bojera, završio je meč sa 17 poena. Bartolomej je postigao 16, Le Gof 14, a Tili 11.

Amerika će u polufinalu igrati protiv pobednika duela Italija - Argentina, koji se igra danas od 20 časova. U četvrtak su na programu okršaji Japan - Slovenija i Poljska - Brazil.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠE - ZAVRŠNI TURNIR

Četvrtfinale

Sreda

SAD - Francuska 3:2 (25:21, 25:18, 17:25, 24:26, 15:9)

20.00: Italija - Argentina

Četvrtak

17.00: Japan - Slovenija

20.00: Poljska - Brazil


tagovi

Liga nacija za odbojkašeMuška odbojkaška reprezentacija SADMuška odbojkaška reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara