Dušan Mandić (©Starsport)
Dušan Mandić (©Starsport)

Galaktikosa nema, ali sevaće munje: 'Izmasakrirana' Hrvatska i specijal za Mandića i Jakšića

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.02.24. | 08:04

Evropski viceprvak će u četvrtfinalnom El Klasiku biti usredsređen na dve najveće srpske vaterpolo zvezde

Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško Pijetlović sa jedne, Sandro Sukno, Maro Joković, Miho Bošković sa druge strane – ta vremena su prošlost. Ali, iz tog doba za najveći balkanski vaterpolo derbi ostao je naziv El Klasiko. I poneki član Galaktikosa. Dušan Mandić i Nikola Jakšić bili su deo srpskog tima koji je vladao univerzumom, koji je potukao Hrvatsku u finalu Svetskog prvenstva u Kazanju i Olimpijskih igara u Riju. Deo su i novog sastava, glavne uzdanice u četvrtfinalnom dvoboju sa ljutim rivalom (17.00, RTS1), ali i igrači na koje će evropski viceprvak biti usredsređen.

Hrvatski vaterpolisti su targetirali levorukog bombardera iz Boke Kotorske i kapitena Srbije, posebnu pažnju pokloniće udarnom tandemu olimpijskog šampiona. Najsposobniji su da naude Barakudama, među retkima su imali značajne uloge U velikim utakmicama i rešavali ih. Četvrtfinalni obračun u Dohi je takav, a Ivica Tucak se postarao da igranka počne i pre klasika: “Nas je Evropsko prvenstvo u našoj zemlji ‘izmasakriralo’. Fizički i psihički”. Istrošeni jesu, oslabljeni jesu, međutim, poruka hrvatskog selektora samo je prvi od "milion" malih trikova koji će biti izvedeni.

Izabrane vesti

Htela to ili ne, Srbija je u grupnoj fazi Svetskog prvenstva morala da otkrije i više nego što je možda želela. Uroš Stevanović položio je karte na sto i – pokupio olimpijsku vizu zajedno sa direktnim plasmanom među osam najboljih na šampionatu. Ne dominantno, osim protiv Crnogoraca, ali dovoljno za više dana odmora i pripremu prve eliminacione utakmice. Hrvatska je morala jedanput više da uskoči u bazen, jer je bila inferiorna u duelu sa Špancima i ostala je bez prvog mesta, ali daleko od toga da je isceđena, pošto jak meč, osim tog, nije ni imala.

I zbog toga priča o izmasakriranosti Hrvatske nije naročito uverljiva. Svi koji su ušli u četvrtfinale planetarnog šampionata su do pre tri sedmice vodili bitke na kontinentalnom u Zagrebu i Dubrovniku. Niko nije pošteđen, niko nije imao duži odmor. Zapravo jedini veliki problem za hrvatskog selektora može biti što na levom krilu nema Luke Bukića, strelca četiri gola u finalu Evropskog prvenstva, te pouzdanog rezervnog golmana Tonija Popadića, koji je prethodni put bio faktor iznenađenja za srpske vaterpoliste. Našao se među stativama u Budimpešti umesto Marka Bijača i umnogome doprineo eliminaciji Delfina.

Sada Ivica Tucak neće eksperimentisati, Marko Bijač redovno brani u Olimpijakosu, dva puta uzastopce je proglašen za najboljeg golmana na evropskim prvenstvima do četvrtfinala se vrteo na oko deset odbrana. Često su minulih godina njegova izdanja i to u kolikoj meri pronikne u misli protivničkim šuterima bila ključna u velikim utakmicama. Tako bi moglo da bude i danas.

“Sve znamo o Srbima, odlična ekipa. Dvojica svetskih igrača, Mandić i Jakšić. Treba da ih dobro izanaliziramo. Da biste njih dobili, u tako bitnim utakmicama, uvek presuđuje jako čvrsta odbrana, agresivna, jaki blokovi i, naravno, Marko Bijač”, rekao je Rino Burić, a akcenat na Dušana Mandića i Nikolu Jakšića stavio je i Marko Bijač:

“Posebnu pažnju ćemo obratiti na Mandića i Jakšića, jer su im to glavni igrači. Oni imaju puno rešenja u napadačkoj igri, ali uvežbavali smo neke stvari za koje mislimo da će biti od neverovatnog značaja. Prvenstveno kako bi ‘zatvorili’ njih dvojicu, a onda i iskoristili naše šanse”.

Marko Bijač i Loren Fatović (©Starsport)Marko Bijač i Loren Fatović (©Starsport)

Naći će se Marko Bijač i dve najveće srpske zvezde oči u oči. Dušan Mandić je do sada na prvenstvu direktno učestvovao u 16 golova Srbije – dao je deset i namestio šest. Nikola Jakšić sve skupa u 12, a impresivan učinak ima i u defanzivi – sedam blokova i isto toliko iznuđenih isključenja.

Daleko najveći uticaj ostvaruju na igru olimpijskog šampiona, najviše poverenja u njih ima Uroš Stevanović. Saigrači ih traže pogledom u napadima sa igračem više i u kriznim trenucima, što je bilo izraženo protiv Amerikanaca, kada nije sve išlo kao po loju do brutalitija dosuđenog Benu Haloku. Zbog toga hrvatski vaterpolisti i potenciraju njihov doprinos, međutim, neće sve moći da se bazira na dvojici igrača.

Preko potrebne će Srbiji biti asistencije Viktora Rašovića sa desnog krila, možda i poneki gol kao Crnoj Gori ili lani dva komada Mađarima; da se Strahinja Rašović približi izdanjima iz Fukuoke, gde je bio najbolji strelac Svetskog prvenstva; da Nemanja Ubović i Nemanja Vico – u prethodna dva meča njih dvojica su činili centarski tandem – dobijaju bitke sa hrvatskim bekovima, da bude što manje kontrafaulova i pride kada se odvoje da pogode.

“Važna utakmica, suparnik kvalitetan, dobar, čvrst, ali nije važno ko je sa druge strane. Bila to Srbija ili neko drugi. Mi smo došli ovde da se borimo za medalju, pa ko god da je, cilj je isti – pobeda i prolazak u polufinale. Sad idemo da pokažemo koliko vredimo, nakon što smo osigurali nastup na Olimpijskim igrama. Srbija je jako dobra ekipa i nije sve na Mandiću i Jakšiću, koji istina jesu svetske klase, ali imaju i dobrog golmana, dvojicu jako dobrih centara, željni su dokazivanja i rezultata. Oni će biti na 100 odsto, ali jednako i mi, samo što se nadam da ćemo mi biti ti koji će na kraju slaviti. Dakle, idemo u polufinale”, poručio je Jerko Marinić Kragić.

Jednom od najboljih hrvatskih igrača, zasigurno uz Lorena Fatovića, Rina Burića, Konstantina Harkova i centre, ne manjka samopouzdanja pred derbi. Nikada ni nije. Ali, neka bude kao protiv Crne Gore: velike reči protivničkih igrača i uverljiva Srbija. Samo što će sada biti znatno teže. Kom opanci, kom obojci.

No, jedno je sigurno: predstava će biti vrhunska.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI – ČETVRTFINALE

Utorak

14.00: (1.10) Španija (13.0) Crna Gora (9.00)

15.30: (2.40) Grčka (6.25) Italija (1.95)

17.00: (2.00) Srbija (6.25) Hrvatska (2.35)

18.30: (1.10) Mađarska (13.0) Francuska (9.00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija HrvatskeUroš StevanovićIvica TucakDušan MandićNikola JakšićStrahinja RašovićViktor RašovićRadomir DrašovićĐorđe LazićNemanja VicoNemanja UbovićSava RanđelovićRadoslav FilipovićBranislav MitrovićNikola LukićĐorđe VučinićLoren FatovićJerko Marinić KragićMarko BijačRino BurićJosip VrlićLuka LončarIvan KrapićAnte VukičevićFranko LazićZvonimir ButićKonstantin HarkovMarko Žuvela

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara