Slobodan Soro i Živko Gocić (© VK Novi Beograd)
Slobodan Soro i Živko Gocić (© VK Novi Beograd)

Gocić i Soro o odstranjivanju Mandića, navodnom radu protiv reprezentacije, teškim odlukama i pritisku...

Vreme čitanja: 6min | čet. 30.03.23. | 14:59

Strateg i direktor Novog Beograda obrazložili su nepopularne odluke

Novi Beograd je posle Kupa Srbije ostao bez trofeja i u Jadranskoj ligi, titulu nije odbranio i za loše igre ceh je platio kapiten – Dušan Mandić. Trener Živko Gocić je analizirao situaciju i stanje u klubu, te procenio da je za sve najbolje da dvostruki olimpijski šampion do daljeg bude van tima.

Odstranio je prvu zvezdu i kapitena kluba posle poraza od dubrovačkog Juga u polufinalu regionalnog takmičenja, pa će Dušan Mandić nadalje trenirati individualno. Do kada – nije precizirano. U Novom Beogradu ostavili su mogućnost da se dvostruki olimpijski šampion do kraja sezone vrati u ekipu, a pred duel sa Partizanom u Superligi Srbije su direktor Slobodan Soro i trener Živko Gocić obrazložili zašto je nepopularna odluka doneta.

Izabrane vesti

Razlog je, kažu, jednostavan: Dušan Mandić nije isporučivao ono što se od njega očekuje.

“Apsolutno je bio ispod nivoa koji smo očekivali. Odluka koju sam doneo je isključivo doneta u interesu kluba. Trenutno je tako, do daljeg neće biti u konkurenciji za tim. Do kada –to ćemo da vidimo. Kad ste trener, donosite teške odluke. Nekada mogu da budu baš teške. Koliko je ova bila teška za mene, verovatno ne možete ni da pretpostavite. Sa Mandom sam igrao dugo, osvojio mnogo trofeja sa njim... To je svima jasno. Moramo da se okrenemo onome što nam predstoji, u igri je broba za dva trofeja. Moramo da budemo fokusirani i radimo posao na pravi način. Nije bilo nikakvog sukova, nediscipline, nema veze sa upiranjem prsta u jednog čoveka i svaljivanjem krivice. To je odluka za koju mislim da je ispravna i to je stručna analiza i procena trenutne forme, igara i doprinosa za našu ekipu”, obrazložio je Živko Gocić razloge za udaljavanje Dušana Mandića iz ekipe.

Direktor Novog Beograda Slobodan Soro ponovio je da Novi Beograd stoji iza svake odluke trenera.

“Već sam se oglasio po pitanju Mandića i mislim da nemam šta da kažem što nije rečeno. Žile me je obavestio, takođe i klub o svojoj odluci. Mi smo odluku kao takvu prihvatili i trener Gocić ima našu apsolutnu podršku. Vrlo dobro zna šta radi i nekada donosi manje prijatne, nepopularne odluke. Kao takve, one su najbolje za ono što nas očekuje – dva takmičenja. Znamo njihovu važnost, najbitnije tek predstoji. Teško smo podneli gubitak kupa i što nismo odbranili titulu u Jadranskoj ligi, gledamo napred i samo o tome razmišljamo. Ono što je iza nas je iza nas i nećemo o tome razmišljati”.

Kristalno jasno je ljudima iz Novog Beograda da nepopularne odluke, kao što su odstranjivanje Dušana Mandića iz tima i nepuštanje Nikole Jakšića da se zbog povrede priključi reprezentaciji Srbije, ne nailaze na odobravanje javnosti.

“Mi smo svesni svih mogućih komentara. Ove dve situacije koje su se desile u kratkom periodu i mislim da ovo što radimo je rezultat našeg znanja i iskustva, svega što posedujemo za vaterpolo. Koliko god da su odluke nepopularne i sa strane izgledaju nepotrebne, iza tih odluka stojim u potpunosti. Očigledno da ekipa ne igra na nivou na kom bismo želeli, da ne isporučuje dovoljno, Formirana je da donosi trofeje, a to se ne dešava. Neki potezi moraju da budu doneti i to su ove koje smo doneli. Od odluka ne bežimo i ubeđeni smo da su prave”, poručio je Slobodan Soro.

POGAĐAJU ME KOMENTARI DA ŠTETIM REPREZENTACIJI

Mandić protiv Partizana (© Star sport)Mandić protiv Partizana (© Star sport)

Uprkos tome što Dušan Mandić nije u timu, veruje Živko Gocić da će na kraju biti sve kako bi trebalo.

“Svaku odluku donosim posle duboke analize i nogo razmišljanja. Tako je bilo i sa ovom odlukom. To radim za dobrobit igrača, koliko god to zvučalo ovako ili onako. Verujem da će na kraju sve biti kako treba”, kazao je Živko Gocić i istakao da ga je cela situacija pogodila, ali i komentari da radi proriv reprezentacije:. “Pogađaju me komentari, ne mogu da ostanem nem na tako nešto. Ne razmišljam na tu temu i ne mogu ni da pomislim da nešto učinim što bi naštetilo reprezentaciji čiji sam kapiten bio i osvajao medalje. I uopšte našem vaterpoliu. Sve što radim je za dobrobit igrača i kluba”.

Levoruki bombarder sa ekipom neće trenirati, ali će mu biti omogućeni svi uslovi za neometan rad na bazenu.

“Mandić će moći da trenira kod nas na bazenu, imaće uslove za trening”, istakao je Živko Gocić.

Dušan Mandić je bio kapiten do proteklog vikenda, a ko će nadalje obavljati tu ulogu strateg Novog Beograda i dalje nije odlučio.

“Nisam još odlučio ko će biti novi kapiten, ali odluka će biti moja. Razmisliću još malo, do utakmice sa Partizanom”, rekao je Gocić i osvrnuo se na utakmicu sa crno-belima. ”Uvek je zahtevna prva utakmica posle neuspeha, kao što smo mi doživeli protiv Juga u polufinalu. Očekujem da takva bude i ova sa Partizanom i kada kažem da je zahtevna, nije bitno ko je protivnik. Partizan je mlada, poletna ekipa, puna energije. Siguran sam da neće biti lako, pokušavamo da se pripremimo za ono što će Partizan igrati protiv nas i očekujem pozitivnu reakciju naše ekipe. Takođe, ne očekujemo dobru igru, ali očekujemo pobedu. Sve osim toga moglo bi se nazvati neuspehom”.

NALEPLJEN NAM JE EPITET DRIM-TIMA, A VIDI SE DA NISMO APSOLUTNI FAVORITI

Nisu u Novom Beogradu najsrećiniji što im je od prvoga dana prišivena etiketa apsolutnog favorita...

“Od prvog dana kad je nalepljen epitet drim-tima Novi Beograd prati veliki pritisak. I sada se vidi da nije apsolutni favorit. Ne želim da umanjim kvalitete Novog Beograda, ja sam trener ovog tima i to bi bilo smešno. Ali, suština jeste da i drugi igraju dobro i da konkurencija nije naivna, kao što izgleda”, kaže Gocić.

Dodaje da pritisak konstantno raste, ali i samtra da je to normalno u sportu:

“Sigurno da se stvorio dodatni pritisak. U sportu, na vrhunskom nivou, kakav je naš klub i ekipa, mislim da je to normalna stvar. Moramo da se suočimo sa tim kao i svi drugi sportisti koji su u našoj koži. Tu ne vidim preterani problem. Činjenica je da smo od četiri trofeja dva već ispustili iz ruku, ali pokušaćemo da to što se desilo prebacimo u našu korist. Da nas to motiviše za ostatak sezone”.

Svestan je trener najmlađeg srpskog šampiona da, za sada, nije pogodio sa tempiranjem forme i da će na tome morati u narednom periodu da poradi.

“Formu tempiramo, ali očigledno nedovoljno dobro, kad je najpotrebnije. Definitivno ima umora,. Ne radi se samo o tekućoj sezoni, već i o prethodnoj i letu. Godinu i po dana se igra bez prestanka. Igrači se povređuju, non-stop su na takmičenjima. Mislim da to nije dobro, ni mentalno, ni fizički. I to se odražava na nas. Potrudićemo se da maksimalno odradimo ciklus od sledeće tri utakmice - Partizan, Breša, Zvezda. Posle toga počinje plej-of, gde uz dužno poštovanje protivnika koji bude u prvom kolu, mislim da možemo da pojačamo trening i napravimo bazu za poslednji deo sezone”.

Posle svega što se desilo, Novi Beograd neće biti apsolutni favorit u plej-ofu Superlige Srbije.

“Tako stvari stoje. Ići ćemo u svakoj utakmici da pobedimo i da osvojimo trofej, a da li ćemo doći do toga – pitanje je. Činjenica je da smo već dva trofeja ispustili”, zaključio je Živko Gocić.



tagovi

VaterploVK Novi BeogradŽivko GocićSlobodan SoroDušan Mandić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara