(©Starsport)
(©Starsport)

Gocić: Ključni momenat finala brutaliti isključenje za Reko, kada smo ih stizali, sekli su nas solo akcijama

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.06.23. | 10:27

“Apsolutno zasluženo su prvaci Evrope, ekstremno su kvalitetni, Sandro ih vrhunski vodi i treba im čestitati...”

Novi Beograd je u prvom pokušaju da se domogne evropske titule bio bliži, nego što je u drugom. Pro Reko ovoga puta nije morao da prolazi kroz penal-seriju, završio je sve u osnovnom delu utakmice i produžio strahovladu. 

Kada se pogleda kroz prizmu trofeja, slavnom italijanskom klubu niko nije ni do kolena. Tri godine zaredom je prvak Evrope, postao je Beograd za Pro Reko najdrža tačka na kontinentu. Nigde ne igra tako dobar vaterpolo kao u glavnom gradu Srbije, i nikada u kontinuitetu nije podizao više od dva pehara Lige šampiona. 

Izabrane vesti

Sklopio je Novi Beograd moćan tim, bolji od prošlogodišnjeg, ali ni to nije bilo dovoljno da svrgne Sandra Sukna i njegove izabranike sa trona. Konstantno je u velikom finalu bio u zaostatku, pojela ga je nervoza, pa ni situacije sa igračem više i brutaliti Gonsala Ečenikea nije iskoristio. To je bio ključni trenutak, kola su krenula nizbrdo i povratka nije bilo. 

“Apsolutno zasluženo su prvaci Evrope. Bili smo malo nervozniji, verovatno iz razloga što nismo bili čvrsti u odbrani. Popustili smo malo. To je za analizu, jer može biti da je do toga što su oni jako dobro napadali, ali i zbog toga što smo mi pravili greške. Ima tu i jednoga i drugoga. Sa druge strane, ključni momenat na utakmici je brutaliti isključenje za igrača Pro Reka. Nismo uspeli da damo golove iz prve dve situacije sa igračem više, a primili smo golove sa igračem više u polju”, naznačio je Živko Gocić da se u drugoj deonici lomila utakmica. 

(©Starsport)(©Starsport)

Sve je moglo biti drugačije da je Novi Beograd iskoristio isključenje bez prava zamene Gonsala Ečenikea. Nije i surovo su ga kaznili Aleksandra Ivović i Frančesko di Fulvio, a kasnije poraz potpisao Gergo Zalanki.  

“U analizu suđenja ne želim da ulazim, ali po pravilu kada jedna ekipa dobije britaliti, onda je povlašćenija. U napadu im se mnogo lakše sviraju isključenja. Posle njihovog brutalitija mi smo dobili tri isključenja. Dali su gol u igri pet na tri. Teško je to bilo iskontrolisati, baš zato sam i zvao tajm-aut dok je trajalo to Rekovo isključenje, kako bismo smirili glave i postigli gol, međutim, bili su čvrsti i odlučni u odbrani. A, mi smo možda malo i srljali. Primiti 14 golova od ovakvog Reka i dobiti finale - teško”. 

Funkcionisao je napad srpskog šampiona, postigao je dvocifren broj golova. Ali, gotovo svi su došli preko Alvara Granadosa i Strahinje Rašovića. Nedostajali su pogoci sa centralne pozicije i nezgodne strane, kao i malo više saradnje bekova i centara. 

“Što se tiče napada, mi smo bili korektni. Dali smo 11 golova, ali ne može tako da se dobije ovakva utakmica. Moram da čestitam Reku na zasluženom trofeju, ali i mojom momcima, jer želeli su i borili se. Ne mogu da kažem da jedna igrač nije imao želju, ali ona je ponekad prelazila granicu, pa smo odlazili u nervozu. To je sve ljudski. Reko je pokazao da je kvalitetnija ekipa od nas i to je realno stanje stvari. Nama ostaje da učimo i analiziramo iz svega ovoga”. 

(©Starsport)(©Starsport)

I kada je Novi Beograd uspevao da sveže golove i izvrši blagi pritisak, pa čak i pojača agresivnost u fazi odbrane, šuterima italijanskog kluba je polazilo za rukom da izmisle golove. Prednjačio je u tome mađarski bombarder Gergo Zalanki u završnici. 

“Primali smo golove iz individualnih akcija i to je ono što je sjajno kod Reka. Ekstremno su kvalitetni na svim pozicijama i planski pravljena. Dva centra, dva levoruka igrača, ostali šuteri... Jako dobro su posloženi, Sandro ih vrhunski vodi. Teško je igrati protiv takvog tima. Nismo bili bez šansi, ali nismo održali priključak. Bile su nam potrebne tri vezane odbrane, pokušavali smo i sa rotiranjem golmana. Ali, svaki put kada smo prišli, oni su iz solo akcije ili šuta iz daljine stizali do gola i sekli nas”.  

Za kraj je Živko Gocić još jedanput ponovio: Pro Reko je zasluženo ostao tamo gde je već dve godine - na samom evropskom vrhu. 

“Igrali smo protiv ekipe koja je tri godine zaredom prvak Evrope, koja decenijama unazad ulaže u ovaj sport i trudi se da bude na vrhunskom nivou. Treba im čestitati i na svemu tome, a mi ćemo pokušati da radimo još jače, kako bismo došli u situaciju da se ponovo sa njima borimo za trofej”, podvukao je Živko Gocić.


 


tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradPro RekoŽivko Gocić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara