Odbojkašice Srbije (©CEV)
Odbojkašice Srbije (©CEV)

Godine prolaze, a one i dalje čuda prave...

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.09.23. | 08:03

Odbojkašice Srbije obezbedile devetu medalju u nizu koji je počeo sada već davne 2015. godine

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Brisela)

Taj čuveni niz medalja odbojkašica Srbije se nastavlja. Šta uopšte reći posle svega što su ove devojke priredile naciji? Bilo ovo poslednje odličje zlatno ili srebrno - svejedno, svakako predstavlja još jedan dokaz da one zaista čuda prave.

Izabrane vesti

Godine prolaze, selektori se menjaju, a ženska odbojkaška reprezentacija ne silazi sa podijuma. Medalja je bilo i ranije - pamti se naravno da je ekspanzija krenula sa Zoranom Terzićem kada je uzeta bronza 2006. godine na SP - ali ovih poslednjih devet dokazuju kontinuitet koji se retko viđa.

Možda je neko već naučio napamet, ali vredi ponavljati. Srpkinje su na devet poslednjih velikih takmičenja - uzele devet odličja. Taj niz izgleda ovako: evropska bronza 2015, olimpijsko srebro 2016, evropsko zlato 2017, svetsko zlato 2018, evropsko zlato 2019, olimpijska bronza 2021, evropsko srebro 2021, svetsko zlato 2022, pa sad zlato ili srebro - saznaćemo u nedelju uveče.

Kad se pogledaju samo evropska prvenstva - sutrašnji okršaj će biti četvrto uzastopno finale. Na poslednjih sedam izdanja kontinentalnih takmičenja odbojkašice su najmanje stizale do polufinala.

Poslednji put kada su ostale bez borbe za medalju na EP bilo je 2009. godine - zauzele su sedmu poziciju. Posle su zaređale zlato 2011, četvrto mesto 2013, bronzu 2015, zlato 2017, zlato 2019, srebro 2021. godine... Čeka se sledeća, koja će im sutra zasijati oko vrata.

Ako se pogledaju učesnici polufinala na poslednjih sedam takmičenja - Srbija je jedina svih sedam puta bila tu. Turska ima šest polufinala, Italija i Holandija po četiri, Rusija i Nemačka po dva, a Poljska, Azerbejdžan i Belgija jedno.

Koliko moćnije i bogatije zemlje gledaju Srbiji u leđa... Turska koja ulaže mnogo već godinama, koja ima prejaku domaću ligu, odbojkaške akademije, redovne učesnike finala Lige šampiona... Ta država sa 80 miliona stanovnika ima šest polufinala na poslednjih sedam takmičenja. Nijedno odličje koje je osvojila nije bilo zlatno - ima jedno srebro, tri bronze i jedno četvrto mesto. Sutra će u kolekciju dodati ili istorijsko zlato ili još jedno srebro.

Italija predstavlja zemlju o kojoj svi sanjaju kad su klupske karijere u pitanju. Tamo se odbojka posebno gaji i vrednuje. Njihova ženska reprezentacija na poslednjih sedam evropskih takmičenja ima četiri polufinala - četvrte su bile 2011, treće 2019, zlatne 2021. i sada će se boriti za bronzu.

Poljska ima samo jedno polufinale - a zna se da tamo ljudi žive za odbojku. Hale su ispunjene, mediji prate na vrhunskom nivou, klubovi se sve više razvijaju... Muškarci imaju više uspeha, a žene se trude da dostignu nivo koji su imale početkom 21. veka. Baš ta Poljska ima u poslednjoj deceniji samo četvrto mesto 2019. Medalji se poslednji put radovala 2009 - bronzanoj.

Iza Srbije su i Holandija, Belgija, Rusija, Nemačka, pa i sve ostale zemlje kojih i nema na listi jer ne mogu da se uguraju među četiri najbolja tima Evrope već dugo.

Možda je naš narod počeo da podrazumeva sve ovo što odbojkašice rade - to nam je u mentalitetu. Ali, ovi rezultati su definitivno za anale.

Devojke, kapa dole i hvala za sve!

NIZ MEDALJA ODBOJKAŠICA SRBIJE

2015. evropska bronza

2016. olimpijsko srebro

2017. evropsko zlato

2018. svetsko zlato

2019. evropsko zlato

2021. olimpijska bronza

2021. evropsko srebro

2022. svetsko zlato

2023. evropsko zlato ili srebro


tagovi

Đovani Gvidetiženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Tijana BoškovićMaja Ognjenović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara