Nikola Grbić (©CEV)
Nikola Grbić (©CEV)

Grbiću titula nadohvat ruke: Osvajao evropsko zlato kao igrač, sada ga želi kao trener

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.09.23. | 11:50

Odbojkaši Poljske i Italije sastaju se večeras od 21.00 u Rimu u finalu Evropskog prvenstva

Nije moglo lepše... Naravno, ljubiteljima odbojke u Srbiji bi najdraže bilo da našu reprezentaciju gledaju večeras u borbi za zlato, ali na kraju će tu bitku voditi dve ekipe koje najviše i zaslužuju - Italija i Poljska. Pre godinu dana sastatli su se u finalu Svetskog prvenstva, dobili su tada Azuri meč pred protivničkim navijačima - 3:1. Sada će biti suprotan ambijent - Italija će imati u Rimu ogromnu podršku domaće publike, a revanš će pokušati da prirede Poljaci.

Finale u kome će prvu trenersku evropsku titulu juriti legenda naše odbojke Nikola Grbić zakazano je za 21.00 u prestonici Italije.

Izabrane vesti

Sve čari odbojkaške igre pokazale su ove dve ekipe tokom prethodnih dvadesetak dana... Posebno su blistale na poslednjih nekoliko stepenika - kada je bilo i najvažnije. Italijani su možda za mrvicu više oduševili zbog načina igre i ogromne želje mlade generacije koju predvode Mikjeleto, Lavija, Romano... Poljaci su imali i momente kada nisu ličili na sebe (u nekoliko setova), ali su se uvek uzdizali, vraćali i pokazivali da imaju veoma širok vrhunski roster.

Na jednoj strani će biti Mikjeleto - igrač koji je rođen 2001. godine i svetla je budućnost svetske odbojke. On je već sada među najboljima na planeti, doveo je prošle godine ekipu do svetskog zlata, pre toga i do evropskog. Izuzetno je talentovan i samo nebo je za njega granica. Na drugoj strani Vilfredo Leon - čovek za koga su govorili da je prošao zenit... Pre nekoliko godina smatrali su ga najboljih odbojkašem sveta, onda je ta priča malo utihnula, a sada njegove partije ponovo dostižu vanserijski nivo. Njihov duel će sigurno biti vrlo zanimljiv, ali ništa manje uzbudljivo neće biti ni kad su ostali igrači u pitanju.

Italijani na prijemu (CEV)Italijani na prijemu (CEV)

Naša pažnja biće posebno usmerena ka jednoj osobi - Nikoli Grbiću. Srbi će imati za koga da navijaju... Evropsku titulu osvojio je kao igrač 2001. godine u dresu Jugoslavije u Ostravi. Sada će u Rimu pokušati da joj doda i trenersko evropsko zlato. Prošle godine je sa Poljacima postao vicešampion sveta, ove godine su slavili u Ligi nacija, a na evropski tron žele da se vrate posle čak 14 godina.

Zanimljiva će biti i Nikolina priprema taktike protiv Italije - koja na poziciji dizača ima čarobnog Simonea Đanelija. On je sarađivao sa Grbićem u Peruđi, veoma dobro se poznaju i obojica su suvo blago na poziciji organizatora igre - Nikola bio nekada, Simone sada. Večeras će se videti da li je uopšte moguće zaustaviti mladu mašinu koja radi kako Đaneli zamisli.

Vilfredo Leon (CEV)Vilfredo Leon (CEV)

Poljaci su u grupnoj fazi savladali Češku, Holandiju, Severnu Makedoniju, Dansku i Crnu Goru. U osmini finala su bili bolji od Belgije, u četvrtfinalu od Srbije, a u borbi za finale su srušili Sloveniju. Italijani su na domaćem terenu redom upisivali pobedničke recke protiv Belgije, Estonije, Srbije, Švajcarske i Nemačke. U razigravanju su trijumfovali protiv Severne Makedonije, Holandije i Francuske.

I pre EP Poljska i Italija su imale priliku da odmere snage. Bilo je to na pripremnom turniru - Vagnerovom memorijalu, kada je pobedu odnela Italija - 3:1. Istim rezultatom je slavila Poljska u ovogodišnjoj Ligi nacija.

Koliko je teško prognozirati ko će se večeras radovati govore i kvote koje su identične na pobedu oba tima - 1,85.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Polufinale

Četvrtak (Rim)

Poljska - Slovenija 3:1 (23:25, 25:21, 25:20, 25:21)

Italija - Francuska 3:0 (25:21, 25:19, 25:23)

Subota

Za bronzu

17.30: (1,45) Francuska - Slovenija (2,55)

Finale

21.00: (1,85) Italija - Poljska (1,85)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija PoljskeMuška odbojkaška reprezentacija ItalijeEvropsko prvenstvo za odbojkaše 2023.Nikola Grbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara