Đorđe Lazić između Grka (©Reuters)
Đorđe Lazić između Grka (©Reuters)

Grogi borci razmenjivali udarce, Grci ostali na nogama: Srbija u najboljem slučaju sedma

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 16:06

Svetski i olimpijski vicešampion prelomio meč u završnici iz napada sa igračem više

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Motivacije uvek manjka u utakmicama razigravanja, često to bude duel dva grogi borca, koja se ljuljaju, razmenjuju udarce, igraju bez garda. Srpski vaterpolisti su u završnici spustili gard, a Grci ih nokautirali. Svetski i olimpijski šampion prelomio je utakmicu u završnici iz napada sa igračem više, bio je skoncentrisaniji i Delfini će u najboljem slučaju zauzeti sedmo mesto na Evropskom prvenstvu u Zagrebu – 12:10.

Izabrane vesti

Ako bi na nešto igrači mogli da utiču, da nešto promene, onda bi definitivno ukinuli razigravanje. Jer, uglavnom su to utakmice bez značaja, potpuno besmislene, koje vaterpolistima isisavaju i ono malo energije što je ostalo posle bolnih poraza u četvrtfinalima i ispadanja iz borbe za medalju. Momentalno bi i danas svi u bazenu potpisali da ne igraju, da krenu kućama i dobiju koji dan odmora više za oporavak i regeneraciju, jer koliko kroz jednu sedmicu započeće novi ciklus priprema za Svetsko prvenstvo.

Izduvali su se srpski vaterpolisti u najvažnijoj utakmici na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, bili su u grču, postavkom u odbrani omogućili su Mađarima da se rasplivaju, da razvijaju napade u tranziciji. Kada došlo do razigravanja u kome pritisak i očekivanja splasnu, bili su daleko trezveniji. Vukli su racionalnije poteze, imali i igru preko centara i generalno igrača koji se iz spoljne linije spuštaju kod stative i prave višak.

Nemanja Ubović je poslužio loptom Savu Ranđelovića na dva metra, kasnije bio asistent i u akciji koja je bila mat u tri poteza. Kvalitetna odbrana, Viktor Rašović kao začetnik napada, a brat Strahinja u ulozi egzekutora. Uroš Stevanović je sidraša Vuljagmenija rotirao sa Đorđem Lazićem, kome je dao šansu umesto Nemanja Vica – zajedno sa Petrom Jakšićem posmatrao meč sa tribina, a društvo im je pravio Lovre Miloš sa kojim su ne tako davno bili saigrači u Partizanu – i imao je dobre role centar Breše.

Pravovremeno se nudio Đorđe Lazić, odvajao se od čuvara, ali isto tako dobijao dobre lopte i Emanuil Zerdevas nije mogao ništa. Sa druge strane, pred golom Radoslava Filipovića bili su aktivni Konstantinos Kakaris i Dimitrios Skumpakis, polazilo im je za rukom da iznude isključenja, davali su i golove. Centar Pro Reka na dodavanje Aleksandrosa Papanastasijua sa krila, a momak koji je poprilično napredovao kroz rad sa Vladimirom Vujasinovićem i izborio se za ugovor u Pro Reku nakon što je maestralno okrenuo čuvara.

Igrali su i srpski i grčki vaterpolisti u neobaveznom meču rasterećenije, pronalazili kvalitetnija rešenja u napadu, nego u četvrtfinalnim duelima. Delfini su u prvom poluvremenu imali dva gola prednosti posle preciznih udaraca Marka Radulovića iz igrača više i Nikole Lukića, kome je Petar Jakšić ustupio mesto. Međutim, uspeo je svetski i olimpijski vicešampion u nastavku da se podigne, da anulira zaostatak, čak i povede preko Konstantinosa Genidunijasa. Ipak, pred poslednji period – egal.

Nikola Jakšić je mogao u poslednjim sekundama treće deonice da donese Srbiji prednost, ali kontranapad sa igračem na leđima nije uspešno završio. Emanuil Zerdevas je izašao iz tog duela kao pobednik, upisao je desetu odbranu i bio je najzasluđniji što Srbija nije imala prednost. Grci su u završnici primoravali Srpske igrače da prave isključenja, Janis Alafragis i Konstantinos Genidunijas pogađali su iz igrača više, dok je Janis Funtulis realizovao peterac. Očas posla je tim Teodorosa Vlahosa napravio razliku od tri gola, koju do kraja Srbija nije sustigla.

SRBIJA – GRČKA 10:12

(5:3, 2:4, 1:1, 2:4)

Zagreb

Bazen: Mladost

Sudije: Tamaš Kovač, Žulijen Burž

SRBIJA: Filipović (10 odbrana), Mandić 3, S. Rašović 1, Ranđelović 1, Lazić 2, Radulović 2, Drašović, N. Jakšić, Milojević, Ubović, Lukić 1, V. Rašović, Mitrović.

GRČKA: Zerdevas (14 odbrana), Genidunijas 3, Skumpakis, Juvecis 1, Funtulis 3, Papanastasiju, Dervisis, Argiropulos, Alafragis 1, Kakaris 2, Nikolaidis 1, Vlahopulos 1, Corcatos.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

POLUFINALE

Nedelja

16.30: (1.95) Špnija (6.35) Italija (2.40)

18.30: (4.00) Mađarska (8.00) Hrvatska (1.40)

RAZIGRAVANJE

Nedelja

Srbija – Grčka 10:12

20.15: (16.0) Rumunija (19.0) Crna Gora (1.03)


tagovi

Teodoros VlahosUroš StevanovićVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluNikola JakšićDušan MandićStrahinja RašovićViktor RašovićNemanja UbovićĐorđe LazićRadoslav FilipovićAngelos VlahopulosDimitrios NikolaidisKonstantinos KakarisKonstantinos GenidunijasAleksandros Papanastasiju

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara