Dušan Mandić (©MN Press)
Dušan Mandić (©MN Press)

Hoće centrala da pogreši jednom...

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.01.24. | 09:19

Srbija se u Splitu opekla na Francusku, beleg je ostao, ali teško da će se takva utakmica olimpijskom šampionu ponoviti

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Dobro pamte vaterpolisti Srbije šta je bilo u Splitu i kako se završilo po njih – neslavno. Udarili su o ledinu i posledice su bile dalekosežne. Fijasko na kontinentalnom šampionatu skupo ih je koštao, platili su ceh i izvukli najdeblji kraj prilikom podela reprezentacija u dve kvalitetne divizije zbog poraza od Francuske u osmini finala. Sada ih, dve godine kasnije u istoj fazi turnira, na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, ponovo čeka francuska legija stranaca.

Izabrane vesti

Split će srpskim reprezentativcima biti u podsvesti, bio je to najgori meč nove generacije. Sve je krenulo po zlu, no ako se u svemu tome može tražiti nešto dobro, Delfinima se takve omaške nisu ponavljale. Za njih je važilo baš kao u Balkanskom špijunu: „Hoće centrala da pogreši jednom...“

Ali, da se to desi dva puta uzastopce – malo verovatno. I to još u kratkom vremenskom intervalu. Drugi put bilo bi previše. Ipak, ko se na mleko opeče i u jogurt duva. Srpski vaterpolisti su se ne tako davno opekli na Francusku, beleg je tu, mogu da ga vide i zbog toga je jedna od mera predostrožnosti bila priprema za osminu finala i detaljna analiza ekipe Florijana Bruzoa od onog trena kada je postalo izvesno da će im se putevi opet ukrstiti.

(5.50) Francuska (9.00) Srbija (1.25)

Olimpijski šampion se u grupnoj fazi nije potrošio, nije imao dostojnog suparnika, samo su Nemci fizički mogli da izmore srpske vaterpoliste. Ući će u "malo finale" bez ijedne jake utakmice i dobrog pregleda situacije. Tek protiv Francuske videće pravo stanje stvari, što može da bude mač sa dve oštrice ukoliko sve ne počne da se odvija po zamislima Uroša Stevanovića. Francuzi pak imaju drukčiji problem.

Igrali su dobro u elitnoj diviziji, ali i pretrpeli tri poraza, što nije zanemarljivo. Kada do toga dođe, počneš da sumnjaš u sebe, da se preispituješ. Padali su Trikolori u drugim poluvremenima duela sa Hrvatskom i Španijom, ispustili dva gola prednosti protiv Crne Gore i sve prosuli na penal-ruletu. Kuglica im je u Dubrovniku stala na crno i poslala ih na Srbiju, i sada neće biti tako opušteni kao u Splitu. Jer imaju šta da izgube. Više to nije situacija kako bude – bude.

VERNU IGRA SVE, OD CENTRA DO SPOLJNJEG, PRAVI JE UNIKAT I PRVA ZVEZDA FRANCUSKE

Toma Vernu (©AFP)Toma Vernu (©AFP)

Francuska je prava legija stranaca, odškolovala je danskog vaterpolistu Emila Bjorha, pokupila Duja Živkovića iz Hrvatske, rezervnom čuvaru mreže Aršaku Hovhanisjanu koreni su sa Kavkaza... Nedavno se pod francusku zastavu vratio Mišel Bodegas, centar koji je osvajao medalje sa Italijanima. I upravo im na poziciji sidraša leži najveća snaga.

Povratkom Mišela Bodegasa dobili su strašan tandem i opciju više za kombinatoriku u napadu. Sada imaju mogućnost da vunderkinda Tomu Vernua češće koriste na spoljnim pozicija, da ih upare i budu pokretljiviji, jer obojica i te kako znaju kvalitetno da igraju i van dva metra. Sve je u stanju da zakrpi Toma Vernu, pravi je unikat i prva zvezda francuske reprezentacije.

„Toma Vernu je, budimo iskreni, igrač kakvog nema na svetu. Toliko moćan, igra centra, može i spoljnjeg, kod stative, u obrani, plivački je brz. Ne znam da li u svetu vaterpola postoji toliko potentan igrač. Kada bi maknuli Vernua iz francuske reprezentacije, oni bi bili 40 odsto slabiji“, impresioniran je hrvatski selektor Ivica Tucak veštinom momka koji je godinama na velikoj sceni, a tek mu je 21 godina.

Na Evropskom prvenstvu je prvi strelac Trikolora, do sada je dao sedam golova. Odrađuje neverovatan posao i u fazi odbrane, izuzetno je mobilan uprkos gabaritima. Glavni zadatak srpske odbrane biće da obuzda momka kome su uzori Duško Pijetlović i Mateo Aikardi, kao i Ivan Peres. U Splitu je protiv olimpijskog šampiona odigrao perfektan meč: dva udarca i dva gola, čak osam iznuđenih isključenja, te dva bloka i ukradene lopte.

FRANCUSKA NAMAZANA I ČVRSTA, PROTIV NJE IGRAČ VIŠE NIJE PREDNOST

Medi Marzuki (©AFP)Medi Marzuki (©AFP)

Ne manjka francuskim vaterpolistima iskustva, nakupili su ga se u prethodnim godinama. Mišel Bodegas, Medi Marzuki, Remi Saudadije i Ugo Kruzija su "stare kuke". Mnogo toga su prevalili preko leđa, ali za uzlet Trikolora je, uz Tomu Vernua, ključan golman Ugo Fontani. Neretko ima dvocifren broj odbrana, zna da uđe u glavu protivnicima i to je pre dve godine uradio Delfinima.

Prvi čuvar mreže Francuske tada je imao čak 15 odbrana. Izuzetno se postavlja, posebno u situacijama kada protivnik ima igrača više. Namiriše kada treba da se prebaci sa stative na stativu, da krati bliži ugao i u grupnoj fazi u Dubrovniku rivali nisu profitirali od isključenja francuskih igrača. Naprotiv, to ih je uvlačilo u nervozu, jer realizacija je bila mizerna.

Crnogorci su te situacije najbolje koristili, bili su na 40 odsto, što i nije neki procenat. Španci na 25, a Hrvati na samo 11 odsto i tek jednim pogotkom iz devet pokušaja sa igračem više. Ništa bolje se u Spaladijum areni pre dve godine nije provela ni Srbija, pucala je – 2/12. Ništa tada srpskim vaterpolistima nije išlo od ruke dok se nekoliko stotina metara dalje na Poljudu orila pesma – Slaven Belupo vodio na poluvremenu, pa u nastavku primio pet komada – šut je načisto stao nakon. Dušan Mandić i Strahinja Rašović su teškom mukom svezali tri gola i vratili Delfine, a Medi Marzuki im presudio.

IGRA KOD STATIVE ADUT SRBIJE, FRANCUZIMA BRANJENJE CENTARA MINUS

Nikola Jakšić (©AFP)Nikola Jakšić (©AFP)

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, a i pre toga, adut Srbije bila je igra preko centara i bekova kod stative. Dejan Savić je do savršenstva to uigrao. Bitan je to arsenal i otkako je Uroš Stevanović selektor. U Zagrebu je forsirao slične akcije, spuštali su se kapiten Nikola Jakšić, Sava Ranđelović i Radomir Drašović na dva metra. Završavali napade udarcem ili kombinovali sa centrima. A, upravo je branjenje sidraša do sada bio minus Francuza.

Nemaju moćne bekove, imaju problem da brane centre. Crna Gora je preko Miroslava Perkovića dala četiri gola, Hrvatska preko Luke Lončara dva i Josipa Vrlića jedan. I svi su bili bez promašaja. Rođer Taulj se otvarao i nudio saigračima kao dobra opcija, potpisao je pobedu sa dva pogotka. Kada se tome pridoda i da su bekovi Rino Burić i Marko Žuvela bili učinkoviti kada se spuste na dva metra, prilično je očigledno šta će Srbija pokušati da sprovede u delo.

Srspki bekovi drže ključeve prolaska u četvrtfinale.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

BARAŽ ZA ČETVRTFINALE

Sreda

18.30: (5.50) Francuska (9.00) Srbija (1.25)

20.15: (1.01) Crna Gora (19.0) Nemačka (16.0)

Četvrtak

17.00: Gruzija – Rumunija

19.00: Grčka – Holandija

ČETVRTFINALE

Petak

15.00: Mađarska – Francuska/Srbija

16.30: Španija – Gruzija/Rumunija

18.30: Hrvatska – Grčka/Holandija

20.15: Italija – Crna Gora/Nemačka


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija FrancuskeUroš StevanovićNikola JakšićRadomir DrašovićSava RanđelovićDušan MandićStrahinja RašovićToma VernuMišel BodegasUgo KruzijaUgo Fontani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara