"Najdžel Ovens"
"Najdžel Ovens"

Homoseksualac koji je digao ruku na sebe sudi finale Svetskog kupa u "najmuškijem" sportu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.10.15. | 17:31

Velšanin Najdžel Ovens ne stidi se da predstavlja sve one dobre ljude koji su odavno prevazišli neznanje i surovost. I što je najvažnije, jedan je od najboljih u ovoj igiri

Najdžel Ovens

Seksualno opredeljenje Najdžela Ovensa je nebitno, to je njegova lična stvar. Jednoga dana društvo će sigurno evoluirati do te tačke da ovaj podatak ne bude velika vest. 

Izabrane vesti

Ali, opet, nema potrebe biti do te mere politički korektan pa ignorisati činjenicu da je finale velikog sportskog događaja kao što je Svetski kup u ragbiju, povereno sudiji homoseksualcu, koji je sebi pokušao i da oduzme život.

U subotnjem finalu između Novog Zelanda i Australije nije bitno ko sudi. Nikada to nije bitno kada je finale Svetskog kupa u pitanju. Opet, Ovensova priča, koju je ispričao u intervjuu za Bi-Bi-Si pod naslovom „Iskren prema sebi“ dodaje zdravu, ljudsku dimenziju najvećem ragbi dešavanju na planeti.

Dodaje mu i dozu humora takođe, i specifičnu kabare atmosferu. Na terenu kao i van njega, Ovens se svojoj seksualnosti obraća i oštrim, ali i šaljivim tonom. U samom filmu možete videti kako lagano prelazi tanku liniju i prilikom lošeg izvođenja auta progovara: „Više sam ja strejt nego lopta koju si bacio“

Svoje opredeljenje obelodanio je 2007. gostujući u TV šou programu Džonatana Dejvisa pod nazivom „To sam što sam“.

A ako želite priču o nedaćama, zamislite Ovensa, nekada 24-godišnjaka, oduzetog od paracetamola i viskija i izgubljenog, zapravo onesvešćenog. u velškim planinama sa puškom pored glave. Zamislite i policijski helikopter koji ga je 20 minuta spasavao iz ogromne uvaline…

Suđenje finala Svetskog kupa dovoljno je težak zadatak i bez etikete koja prati Ovensa. Ali, Velšanin se ne stidi da predstavlja one dobre ljude koji su odavno prevazišli neznaje i surovost. Kada je otkrio svoju tajnu pre osam godina upitao je samog sebe: „Niko nije učinio išta slično u mačo svetu ragbija. Hoću li moći da izguram ovo?“

Nedavno je čak bio i homofobično zlostavljan na jednoj od poslednjih utakmica Engleske na Tvikenhajmu, ali Ovens se oduvek suprotstavljao predrasudama i maltretiranjima posebno u periodu kada su novinski stupci bili prepuni natpisa o trojici premijerligaških fudbalera koji su se spremali da javno progovore o svom gej opredeljenju.   

Na terenu od njega nema boljeg

Ovensov ponos doseže do njegovog porekla, do korena, gde njegovo opredeljenje nikada nije bilo problem. Valjda zato ulicu u kojoj je odrastao sada krasi ogroman transparent ponosa zbog priznanja da sudi finale Svetskog kupa, koji ga je naterao da tvitne:
„Nikada ne zaboravite odakle ste došli. Rođen sam u svom kraju i ponosim se time.“

Finale je stvar isključivo ragbista i stručnog štaba, dok izbor sudije samo daje smisao igri. Najdžel Ovens je daleko iznad svega, samo zbog profesionalnosti koju poseduje.

U Bi-Bi-Si-jevom filmu Geret Dženkins, nekadašnji selektor Velsa kaže:
„Ima neobičnu moć da svakom igraču na terenu pokaže kako je on glavni i taj koji odlučuje. To su jedinstveni kvaliteti koje jedan čovek može da poseduje“.

Kako bi upotpunio ovo mišljenje, Ovens je pokazao na primeru engleskog reprezentativca Krisa Robšoua sa kojim se raspravljao tokom jednog meča Engleza. U trenutku kada ga je ragbista dodirnuo, glasno mu je odbrusio: „Kristofere!“, nakon čega je Robšou podvio rep, povukao se i kao dečačić promrmljao: "Izvinite, gospodine".

Pratite MOZZART i na Vajberu!

(FOTO: Action Images)


tagovi

Svetski kupsudijaRagbiNajdžel Ovenshomoseksualnostfinale

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara