Juniorke Srbije (©RSS)
Juniorke Srbije (©RSS)

Juniorkama Srbije pozivnica IHF-a, igraće na Svetskom prvenstvu u Makedoniji

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.04.24. | 08:30

Rivali našoj selekciji u komšiluku su Francuska, Nemačka i Španija

Rukometni savez Srbije i zvanično je prihvatio poziv IHF-a da ženska juniorska reprezentacija Srbije učestvuje na Svetskom prvenstvu koje se od 19. do 30. juna igra u Skoplju.

Nedavno održanim žrebom, određeno je mesto u Grupi F koje će Srbija popuniti, a rivali će joj biti Francuska, Nemačka i Španija.

Izabrane vesti

Željko Radojević, posle donošenja odluke na Upravnom odboru RSS-a, istakao je da učešće Srbije na Svetskom šampionatu u Makedoniji ima veliki značaj.

Sa velikom radošću mogu reći da je RSS poslao pristanak IHF-u i da će ženska juniorska selekcija učestvovati na Svetskom prvenstvu. To će biti prvi nastup jedne naše selekcije na ovom takmičenju još od 2014. godine i ponosan sam što će to baš učiniti devojke rođene 2004. godine”, poručio je rukovodilac sektora za sport u RSS-u i potom objasnio razvojni put ove generacije:

Selekcija devojaka rođenih 2004. godine je svoje učešće na međunarodnim takmičenjima započela 2021. godine na EHF Evropskom prvenstvu B divizije u Gruziji, I tada je izboren plasman u dodatne kvalifikacije za popunu A divizije. Taj period od septembra do novembra 2021. godine bio je jedan od najbolje isplaniranih aktivnosti za jednu selekciju, u kojoj su svoj doprinos pored RSS dali i direktori tadašnjih liga, kao i klubovi koji su bili sparing partneri naših selekcija. Tada su u fenomenalnoj atmosferi hale ''SC Voždovac'' ubedljivo savladane selekcije Slovečke, Slovenije i Islanda. Nažalost, zbog Kovida sa selekcijom nije nastavljen taj sistem rada I nismo učestvovali na Svetskom prvenstvu za kadetkinje 2022. godine. Ubeđen sam da bi rezultati ove selekcije bili mnogo bolji da smo tada bili na šampionatu u Makedoniji”.

Iako se ova generacija na terenu nije plasirala na završnicu, nekoliko devojaka je već u najboljoj selekciji kod selektora Uroša Bregara.

U međuvremenu smo u A selekciju projektovali igračice poput Dunje Radević, Nataše Ćetković, Aleksandre Vasić, Tamare Mandić...One su učestvovale na Mediteranskim igrama, kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo kao i na samom šampionatu 2023. godine, a potom i na nedavno yavršenim kvalifikacijama za EHF Euro 2024. godine. Koliko je to bitno govore učinci, naročito partije Radević i Mandić na utakmicama koje su igrane ovog marta i aprila. Kroz B selekciju ili razvojni tim su pozivane Vladana Mitrović, Milica Ignjatović, Nevena Todorovski, Milica Aćimović, Anja Vujnović, Ana Petrović”.

Rukovodstvo Rukometnog saveza Srbije donelo je odluku da Srbija bude organizator kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo koji je organizovan u Vrnjačkoj Banji. Tako je najbolji način pokazano koliko RSS veruje u ovu generciju.

U stalnoj borbi za što više trenažnih dana svih selekcija, učešće na SP znači da će ova grupa igračica imati priliku da zajedno trenira još nekih 15 dana i da dobije još značajnijeg iskustva tokom prijateljskih utakmica i utakmica koje nas očekuju na prvenstvu. Grupa je izuzetno jaka, ali se rukovodimo činjenicom da je veoma bitno da mesec jun iskoristimo što je moguće kvalitetnije i u radu, što će nam dobro doći u sklopu priprema za EHF Euro od septembra meseca”, zaključio je Radojević.



tagovi

rssŽenska juniorska rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara