Angelina Topić (Star sport)
Angelina Topić (Star sport)

Kad nema Ivane, svi gledamo u Angelinu i nadamo se medalji

Vreme čitanja: 2min | pet. 01.03.24. | 09:50

Od danas do nedelje na programu je dvoransko prvenstvo sveta u atletici

Kad je Dragutin Topić osvojio prvu medalju za našu zemlju (SR Jugoslavija), njegova ćerka se nije ni rodila. Ovog petka, legendarni skakač uvis će sa tribina bodriti naslednicu Angelinu u napadu na odličje na Svetskom prvenstvu u dvorani, koje će u Glazgovu trajati do nedelje.

Kao zvanično najbolja mlada atletičarka Evrope, Angelina Topić je naš najveći adut u situaciji kad je Ivana Španović, uprkos normi, odlučila da propusti zimski deo sezone kako bi se na odgovarajući način spremila za centralni događaj 2024, Olimpijske igre u Parizu. Ivana je osvojila četiri medalje u poslednjih deset godina na planetarnim šampionatima u zatvorenom, na minula dva (Beograd i Birmingem) bila je zlatna, a kad je već nema onda je gro pažnje usmeren na Topićevu, s obzirom da njeni rezultati nagoveštavaju bobru za medalju.

Izabrane vesti

Angelina je pre dve sedmice u Banskoj Bistrici preskočila 197 centimetara, čime je izjednačila sopstveni i nacionalni rekord u dvorani. Na osnovu tog rezultata deluje realno da se bori za medalju, kao što je njen otac i trener Dragutin uradio 1997. u Parizu, da bi godinu kasnije u braku sa suprugom Biljanom dobio ćerku. Sad ta devojčica, koja je i dalje juniorka, beleži ostvarenja kojima je očarala atletsku publiku, iako će imati zahtevnu konkurenciju.

Jaroslava Mahučik iz Ukrajine (šampionka iz Beograda 2022) je u kalendarskoj godini preskočila 204 centrimetra, Australijanka Nikola Olislagers u sezoni ima tek za centimetar slabiji rezultat. Kad bi se posmatrala ostvarenja u 2024. onda bi Angelina bila treća, ali toliko je preskočila i Vaštin Kaningem iz Sjedinjenih Američkih Država. Ne bi trebalo smetnuti s uma da je Eleanor Paterson (Australija) prošle godine u Budimpešti uzela srebrnu medalju (doduše, na otvorenom), kao i da je Julija Levčenko (Ukrajina) još 2017. osvojila svetsku bronzu u dvorani.

Pošto u skoku uvis nema kvalifikacija, finale je na programu već u petak od 20.41.

Prvog dana takmičenja Srbija će imati još jednog predstavnika, pošto će se Elzan Bibić pojaviti na startu kvalifikacione trke za 1.500 metara i cilj mu je plasman u finale. Što se tiče skoka udalj, imaćemo za koga da navijamo, ali u nedeljnom finalu. Biće to Milica Gardašević, koja bi mogla do viskog plasmana, prema rečima selektora Edina Zukovića, dok je ideja da se Milica Emini u trci na 60 metara prepone u nedelju jutro plasira u polufinale.

Svetsko prvenstvo iz Glazgova možete pratiti u direktnim prenosima na Drugom programu RTS-a.


tagovi

atletikaevropsko prvenstvo u atleticiAngelina TopićMilica GardaševićElzan Bibić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara