Simone Đaneli (©FIVB)
Simone Đaneli (©FIVB)

Kakav dan za Italijane! Dočekali svetsko zlato posle 24 godine, Nikoli Grbiću utešno srebro

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.09.22. | 23:05

Evropski šampioni od večeras sede i na svetskom tronu, Poljacima treća uzastopna kruna ostala samo san

Italijani su dočekali svetsko zlato posle 24 godine! Imali su neverovatnu generaciju koja se pela na tron tri puta za redom - 1990, 1994, 1998, a posle toga nikako nisu uspevali da dođu do finala. Pauzu je prekinula sjajna ekipa koju predvodi neverovatni Simone Đaneli. Mlada reprezentacija koja bi mogla da vlada još dugo. Tim koji je prošle godine seo na evropski tron. Večeras je ta ekspedicija u prepunoj dvorani u Katovicama ugasila san Poljske o trećoj uzastopnoj svetskoj kruni - 3:1 (22:25, 25:21, 25:18, 25:20). Nikola Grbić i njegovi izabranici ove večeri moraju da se pomire sa medaljom srebrnog sjaja.

Simone Đaneli je završio finalni obračun sa čak sedam poena. Danijele Lavija je bio odličan sa 19 poena. Alesandro Mikjeleto je upisao 14, a Romano Juri 13. Kod poraženih najbolji je bio Aleksandar Šlivka sa 12 poena, dok je jedan manje upisao Kamil Semenjuk. Definitivno je nedostajao još koji raspoloženi igrač u Grbićevoj četi, kako bi utakmica bila neizvesnija i šanse za pobedu veće. Očekivalo se da to bude Kurek, ali je on zaustavljen. Ostao je na osam poena za četiri seta.

Izabrane vesti

Sigurno da nije bilo jednostavno za domaće da pogledaju ka punim tribinama i sete se da jure treće uzastopno svetsko zlato. Bili su svesni na obe strane koliki je ulog i šta pobeda može da im donese. Sve do sredine prvog seta nije bilo značajnije prednosti, publika je gledala veliku borbu, kvalitetne poteze, ali i greške, sasvim logično zbog početne nervoze. Prvi iskorak napravili su Italijani, posle strpljive igre i sjajnih odbrana. Preko raspoloženog Danijelea Lavije poveli su četiri razlike u važnom trenutku - 21:17. Međutim, trgli su se domaći tada. Režirali su preokret, zaustavili vodeće karike protvničkog tima i izvukli prvi set - 25:22.

Klonuli su malo Azuri zbog ispuštenog prvog perioda. Poljaci su iskoristili njihov pad, napravili su prednost odmah na startu i čuvali je. Sredinom seta su vodili 16:13 i delovali su mnogo sigurniji u tim trenucima. Međutim, ponovo je došlo do preokreta. Ovog puta na drugu stranu. Đaneli je odlično dirigovao ekipom, a Lavija i Romano su njegove lopte slali u neodbranjeni deo terena. Preuzeli su inciijativu i naterali rivale da nabace zabrinute izraze lica... Osvojili su drugi set i potpuno otvorili pitanje pobednika - 25:21.

(FIVB)(FIVB)

Poljaci su na početku trećeg čina pokazali reakciju, delovalo je kao da ponovo drže sve u svojim rukama. Ali, nisu tako mislili Italijani. Od 11. poena radili su šta su hteli na terenu. Nadigravali se na mreži, kuvali lopte, udarali iz sve snage, branili se, držali prijem na visokom nivou... Uživali su u igri. Mladost i energija su dolazili do izražaja. Na krilima tog pozitivnog raspoloženja i velikog samopouzdanja došli su do drugog seta - 25:18.

Morao je Grbić je da menja igrače - pokušavao je sa Kačmarekom, Fornalom... Nisu se zaustavljali Azuri. A u nekim momentima njihov trud je bio i nagrađen srećom. Kada je postavio jednu ruku u odbrani srednji bloker Roberto Ruso, lopta se odbila pravo u polje rivala. Italija je vodila 8:6 i bila u neverovatnom naletu. Posebno raspoložen bio je Simone Đaneli. MVP prethodnog Evropskog prvenstva, igrač koji pokriva poziciju dizača - plesao je i večeras po terenu. Nije samo slao precizne lopte saigračima, nego je pokazao i izuzetan talenat u napadu. Pobegli su na 13:8, pobeda je bila sve bliža...

Vratio je Nikola na teren Kureka, pokušao je da ide na sve ili ništa. Nije ni legendarni kapiten mogao mnogo da promeni. Italijani su bili nezadrživi, a Poljaci su polako posustajali. Prvu meč loptu nisu Azuri iskoristili, ali drugu jesu. I to greškom igrača Poljske.

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

Poljska - Brazil 3:2

Italija - Slovenija 3:0

FINALE

11. septembar

Poljska - Italija 1:3

za treće mesto

Brazil - Slovenija 3:1


tagovi

Svetsko prvenstvo u odbojcisvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.Muška odbojkaška reprezentacija ItalijeMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeNikola Grbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara