Dejan Milosavljev (©Starsport)
Dejan Milosavljev (©Starsport)

Kalkulacije: Nada tinja, četvrtfinale i olimpijske kvalifikacije i dalje moguće

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.01.23. | 08:07

Promili uz Orlove, potrebno su dve pobede do kraja, oba poraza Nemaca i bolji krug sa Pancerima i Lalama. Čak i 11. mesto moglo bi da odvede do šanse za Pariz 2024.

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katovica)

Nada tinja, davljenik se za slamku spasa hvata, a matematika kaže da nisu rukometaši Srbije izgubili šanse da se nađu u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Naime, teorija je i dalje uz tim Tonija Đerone uprkos porazu od Norveške (28:31) u prvom kolu druge faze na Svetskom prvenstvu u Katovicama.

Izabrane vesti

Rukometaši Srbije mogu da završe takmičenje sa šest bodova, a jedina nada nam je da u krugu sa Nemačkom i Holandijom izborimo drugo mesto u Grupi 3 i četvrtfinale. Potrebne su oba trijumfa do kraja, protiv Argentine u subotu i Holandije u ponedeljak. Panceri bi morali da budu poraženi od Holandije i Norveške, što nije nemoguće, s tim da bi Vikinzi u poslednjem kolu protiv tima Alfreda Gislasona mogli da kallukišu, biraju rivala u nokaut rundi, da li sa idu na Španiju ili Francusku.

Dobra stvar je što smo izgubili od Nemačke samo golom razlike (33:34), pa bi i solidna prednost od dva, tri pogotka protiv Holandije mogla da nas odvede među osam najboljih. Sve će biti poznato sutra u drugom kolu. Pod pretpostavkom da dobijemo Gaučose, autsajdera Grupe 3, onda navijamo za Lale protiv Nemaca.

Bitka za Olimpijske igre i dalje je otvorena i realnija za Srbiju. Naime, plasman u četvrtfinale vodi sigurno u kvalifikacije, ali uz malo sreće čak i 11. mesto bi moglo da znači plasman na jedan od tri turnira za Pariz naredne godine.

15.30: (3,40) Slovenija (8,50) Španija (1,45)

Šampion sveta ide direktno na Olimpijske igre, dok selekcije od drugog do sedmog mesta igraće u kvalifikacijama. Pošto je izvesno da će Francuska da bude među osam najboljih na svetu, a Galski petlovi kao domaćini najvećeg sportskog takmičenja su sigurni, onda i osmi izvesno ide dalje.

Realno je da Egipat bude u četvrtfinalu, a ako osvoji titulu šampiona Afrike, a favorit je, onda povlači i devetu poziciju za plasman u kvalifikacije. Dalje, šampion Evrope na predstojećem prvenstvu u Nemačkoj sigurno ide u Pariz, pa bi to lako mogla da bude selekcije koja se plasirala na jedno od prvih osam mesta na SP, pa bi to vodilo i 10. reprezentaciju na najveće sportsko takmičenje na svetu.

Još jedna nada je da Brazil uđe u četvrtfinale, a da bude najbolji na Panameričkom prvenstvu. Onda bi još jedna pozicija, čak 11. u Poljskoj i Švedskoj moglo da bude dovoljno za kvalifikacije. Taj scenario je najmanje izvestan, jer će momci u plavo-žutim dresovima teško na jedno od prva dva mesta pored Švedske, Islanda, Portugalije i Mađarske.

Deveto i deseto mesto bi sasvim realno trebalo da budu dovoljna za kvalifikacije za Olimpijske igre, 11. već nije...

Pretpostavka za sve je da Srbija bude treća u Grupi 3, što znači da mora da pobedi oba meča do kraja i da čeka rasplet. Ne igra se razigravanje od devete do 12. pozicije. Broj bodova odlučuje redosled na tabeli. Ako su oba tima izjednačena, onda odlučuje gol-razlika. Slovenci i Hrvati imaju najveće izgleda da se nađu na mestima devet i 10.

Poraz od Norveške je bolan, ali i dalje tinja nada. Minimalna, ali postoji motiv da se do kraja „izgine“ i ostvari jedan od ciljeva, šansa za Pariz 2024.

RASPORED DO KRAJA GRUPNE FAZE

DRUGO KOLO, SUBOTA

15.30: Srbija Argentina

18.00: Katar – Norveška

20.30: Holandija – Nemačka

TREĆE KOLO, PONEDELJAK

15.30: Katar – Argentina

18.00: Srbija – Holandija

20.30: Nemačka – Norveška



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u rukometuToni Đeronarukometna reprezentacija nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara