Detalj iz Katara (©Reuters)
Detalj iz Katara (©Reuters)

Katar ima još veće ambicije, na meti su Olimpijske igre

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.12.22. | 15:40

Takvo razmišljanje tamošnjih vlasti rezultat je dobre organizacije Mundijala

Mundijal zimi bio je senzacija za sebe onog trenutka kada je odlučeno da će se ove godine igrati u Kataru. Bio je i tema brojnih kontroverzi, spekulacija, analiza i istraga... A, da li će se i Letnje olimpijske igre održati zimi? Takva mogućnost postala bi realnost ako bi se organizacija Igara poverila Kataru!

Naime, pojedini svetski mediji stidljivo izveštavaju o namerama katarskih vlasti da podnesu kandidaturu za Olimpijske igre 2036. godine. Vest je ”procurela” iz izvora bliskih Međunarodnom olimpijskom komitetu, odnosno sektoru koji se bavi kandidaturama.

Izabrane vesti

I dalje nije poznato do kada bi države zainteresovane za organizaciju najvećeg sportskog događaja morale da podnesu dokumentaciju, ali su upravo Igre 2036. prve koje nemaju ”domaćina”. Sledeće se igraju u Parizu, 2028. su u Los Anđelesu, a 2032. godine u Brizbejnu. Ako bi Doha zaista dobila organizaciju, Igre bi se po prvi put u istoriji održale u jednoj islamskoj zemlji.

Nedelja, 20.00: (1,63) Engleska (3,70) Senegal (7,00)

Katar je želeo da bude domaćin 2016. i 2020. godine, ali su obe kandidature odbačene zbog straha od previsokih temperatura u letnjem periodu. Ipak, kako je Mundijal dosad položio veliki ispit, Doha bi zaista mogla da bude organizator Letnjih olimpijskih igara u kasnim jesenjim i zimskim mesecima.

Podsetimo, Doha je bila domaćin Svetskog atletskog prvenstva 2019. u periodu od kraja septembra do početka oktobra. Međunarodni olimpijski komitet je od tada promenio uslove pod kojima se dobija organizacija Igara, sa tradicionalnog na ciljani izbor. Brizbejn je prvi grad koji je izabran ovom metodom.

Sa već postojećom infrastrukturom stadiona za Mundijal, Katar bi imao sasvim dovoljno vremena da pripremi sve ostalo što je potrebno za održavanje Igara. Uz napredne sisteme klima uređaja mogao bi da se premosti problem ozbiljnih vrućina, a nije tajna da je Katar potrošio preko 220 milijardi dolara kako bi sve bilo tip-top za Mundijal.

Upravo su dobri rezultati iz uvodne dve sedmice Svetskog prvenstva podstakle katarske zvaničnike da krenu u napad na Igre 2036. godine. Sada čekamo...


tagovi

Olimpijske igreKatar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara