Ognjen Stojanović (©Aleksandra Krupanič)
Ognjen Stojanović (©Aleksandra Krupanič)

Kome šta treba u poslednjem kolu? Srbiji svetsko čudo, Hrvatima dovoljan i bod, Crnoj Gori pobeda

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.09.22. | 08:00

Za kraj grupne faze Evropskog prvenstva Srbija u matine terminu igra sa sa Slovenijom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Teoretske šanse za direktan plasman u četvrtfinale nisu izgubljene, za sada je vizu kao prvoplasirana izvadila samo Španija. Niko osim svetskog prvaka. U preostale tri grupe sve je otvoreno, ali verovatnoća da dođe do veleobrta u poslednjem kolu meri se promilima. Mađari prvorazrednu senzaciju neće dozvoliti, pobeda Izraelaca bila bi zavedena kao svetsko čudo modernog doba. Ništa manje ni trijumf Slovenaca nad Srbijom (12.00, RTS2). 

Izabrane vesti

Koliko god Srbija bila uzdrmana - pobeda se ne dovodi u pitanje. Razlika je u klasi, iako Delfini ne igraju na visokom nivou. Meč poslednjeg kola grupne faze u Spaladium areni poslužiće im za oporavak od šoka i nokauta zadobijenog od branioca evropske krune. Biće to prilika da Dušan Mandić, braća Rašović, kapiten Sava Ranđelović i mlađi momci eliminišu nakupljeni stres i grč. Sve što će uslediti nakon toga, biće mnogo uzbudljivije. 

Delfini će do večernjih časova čekati rivala u osmini finala - sem ako se u ranim jutarnjim časovima Mađarska ne bude izblamirala, u šta ne veruju ni vaterpolisti Srbije - a mogućnosti su dve: Francuska ili Grčka. Zavisiće od ishoda derbija, koji je ujedno repriza meča za treće mesto sa Svetskog prvenstva. 

Dovoljan je Grcima i bod protiv Hrvatske za drugo mesto, kao i Barakudama da blindiraju prvo i dobiju više vremena za odmor. Dilema ne postoji - obe selekcije će ići na trijumf, a četu Teodorosa Vlahosa bi jedino luda kombinatorika mogla da svuče na treću poziciju. Obavezan je poraz od Hrvatske, uz rapsodiju Francuza protiv Maltežana. 

Nije nemoguće, ali... Najizvesnije je da će Francuzi - uzeli bod Grcima na startu, pa namučili Hrvate u prvom poluvremenu - biti protivnik Srbiji u bici za četvrtfinale Evropskog prvenstva. 

Kalkulacija je mnogo, a večeras će biti poznat kompletan kostur turnira u Splitu i put Delfina do medalje, koju nisu osvojili samo na prethodnom šampionatu Starog kontinenta održanom pre dve godine u Budimpešti. Svaki put pre toga penjali su se na pobednički podijum i najčešće kitili se zlatom od kada Srbija nastupa samostalno. 

Obračun Hrvatske i Grčke, kao i prethodno učinak Francuza, pratiće srpska ekspedicija zbog pripreme osmine finala, a krajičkom oka i duel Italije i Crne Gore, jer bi kao drugoplasirana u četvrtfinalu išla na pobednika grupe A. Italijani i Ajkule u derbi meč ulaze poravnati, imaju po šest bodova, ali Crnoj Gori zbog lošije gol-razlike igra samo trijumf. 

Sve pod uslovom i pretpostavkom da se ne dogodi - čudo. U suprotnom će se sve rotirati za 180 stepeni. 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U SPLITU - TREĆE KOLO: 

Petak 

GRUPA A

10.30: (1,20) Gruzija (9,00) Slovačka (6,75)

19.00: (1,30) Italija (8,00) Crna Gora (5,50)


GRUPA B

15.30: (1,85) Malta (hen 14,5) Francuska (1,85)

20.30: (4,00) Grčka (8,00) Hrvatska)


GRUPA C

14.00: (1,85) Nemačka (hen 1,85) Španija (1,85)

17.00: (4,00) Rumunija (8,00) Holandija (1,40)




GRUPA D

09.00: (1,95)Mađarska (hen -15,5) Izrael (1,95)

12.00: (1,85) Srbija (hen -17,5) Slovenija (1,85)





tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija SlovenijeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara