Vaterpolisti Srbije (©European Water Polo Championship 2024)
Vaterpolisti Srbije (©European Water Polo Championship 2024)

Krug se zatvorio, Srbija ostala van njega i vrti se u začaranom

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.01.24. | 08:02

Olimpijske igre u Tokiju bile su poslednje veliko takmičenje na kome su se Delfini okitili medaljom. I to zlatnom. Od tada su češće u razigravanju, nego u borbi za odličja

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Menjana su pojedina pravila, odgovorni su zarad poboljšanja kvaliteta – mada se o tome da diskutovati – uneli novine i po pitanju sistema takmičenja, uveli su podelu na divizije, ali suštinski se od završnice u Splitu do borbe za medalje u Zagrebu ništa nije promenilo. Vreme kao da je stalo, polufinalisti Evropskog prvenstva su identični: Hrvatska, Mađarska, Španija i Italija. Drugačiji su samo parovi. Ni na trećem kontinentalnom šampionatu uzastopce Srbija neće učestvovati u raspodeli odličja. Krug se zatvorio, a olimpijski šampion ostao van njega i vrti se u začaranom.

Izabrane vesti

I dalje je Srbija aktuelni olimpijski šampion, ali od Tokija su prošle dve i po godine. Bila je to labudova pesma velikog tima, možda i najmoćnijeg koji je vaterpolo svet video. Oproštaj “šestorice veličanstvenih” i poslednji turnir na kome su se Delfini okitili medaljom. I to zlatnom. Od tada su češće u razigravanju, nego u borbi za najviši plasman. Tranzicioni period nije odrađen na pravi način, na način na koji je bilo zamišljeno. Previranja na domaćoj sceni bila su otežavajuć faktor. Na četiri šampionata – po dva planetarna i kontinentalna – Srbija je ostala van postolja i samo jednom došla u poziciju da se na njemu nađe.

Svetsko prvenstvo u Mađarskoj, igrano leta 2022. godine, bilo je prvo nakon Olimpijskih igara. Igra u grupnoj fazi nije bila ubedljiva, međutim, srpski vaterpolisti su predvođeni Dejanom Savićem ostvarili tri pobede i direktno se plasirali među osam najboljih. Imali su dovoljno vremena po prelasku iz Segedina u Budimpeštu, gde se održala završnica, da se usredsrede na pripremu derbija sa Hrvatskom, no postojala je i jedna otežavajuća okolnost: prvi put su zvaničan meč na tom šampionatu igrali na otvorenom kada je došlo do eliminacionih bitaka. I na sve to bazen Alfred Hajoš, na Margit Sigetu, većini je bio nepoznat teren.

Upekla je zvezda nad dunavskom adom, Hrvatskoj je pripao “El Klasiko”, poslala je Srbiju u razigravanje od petog do osmog mesta. Šampionat je zatvorila sa dve pobede, ali su se toga leta javili zdravstveni problem. Evropsko prvenstvu u Splitu bilo je zakazano za septembar, Nikola Jakšić i Đorđe Lazić bili su povređeni, vagano je do poslednjeg dana i doneta je odluka da ne putuju u Dalmaciju. Dušan Mandić i Đorđe Vučinić tek su zalečili povrede, a olimpijski šampion je u gradu pod Marjanom zabeležio najlošiji plasman na kontinentalnim prvenstvima. Zbog teškog poraza od Mađara morala je Srbija da igra osminu finala, tamo naletela na Francusku i nasukala se na hridima.

Split je bio najcrnja tačka u ovom stoleću, Dejan Savić je nekoliko meseci kasnije napustio kormilo reprezentacije i na taj način stavljena je tačka plodonosnu eru, koja nije okončana kako se trofejni strateg nadao. Uroš Stevanović promovisan je u novog selektora godinu i kusur dana i za prvi veliki turnir ostao bez Dušana Mandića. Ozbiljan udarac, ali Delfini su na Svetskom prvenstvu u Fukuoki proteklog leta napravili najbolji rezultat od Olimpijskih igara u Tokiju. Prvi i za sada jedini put ušli su u polufinale, ali bronza je otišla u Španiju.

Strahinja Rašović (©European Water Polo Championship 2024)Strahinja Rašović (©European Water Polo Championship 2024)

Sa Evropskim prvenstvom u Zagrebu produžen je niz takmičenja na kojima Delfini nisu uzeli medalju. I došli su u poziciju da im na Svetskom prvenstvu, koje se u Dohi igra u prvoj polovini februara, gori pod nogama. Olimpijsku vizu još nisu izborili, pokušaće da uhvate poslednji voz.

Dakle, od zlata u Tokiju bilans je sledeći: jedno polufinale, dva četvrtfinala i eliminacija u osmini finala. Ipak, nije sve krenulo od poslednjih Olimpijskih igara. Dejan Savić je 2019. godine odmarao nosioce – identičnu stvar uradio Žolt Varga u Zagrebu – nije iz poveo na Svetsko prvenstvo u Gvandžu. Želeo je da vidi i kako će se snaći ekipa koja treba u nadolazećim godinama da bude osovina reprezentacije. Španci su zaustavili Srbiju u četvrtfinalu, kao i godinu dana kasnije na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, gde se u Duna areni pojavila u punom sastavu.

Zapravo su Olimpijske igre u Tokiju i zlato kao kruna najuspešnije generacije jedina medalja u prethodnih pet i nešto jače godina. Takođe je osvojeno i zlato u Svetskoj ligi igranoj u Beogradu, međutim, težina tog turnira nije ekvivalentna planetarnim i kontinentalnim šampionatima.

Srbija se nalazi u začaranom krugu, vrti se od četvrtog do devetog mesta. Kada bi iz njega mogla da izađe – nezahvalno je prognozirati. Tokom minule dve i po godine od članova “velike sedmorke” samo se još Crna Gora na najvećim turnirima nije okitila medaljom. Najkonstantniji su Španci, koji imaju zlato iz Budimpešte i dve bronze. Grci svetsko srebro i bronzu, Italijani srebro, a Mađari svetsko zlato i evropsko srebro. Odličje je još osvajala i Hrvatska, i to najsjajnije u Splitu. Ali, i debelo podbacila u Fukuoki, gde je završila deveta.

Španija i Italija od 16.30, a Hrvatska i Mađarska od 18.30 će počev od danas odlučivati o rasporedu na pobedničkom podijumu na Evropskom prvenstvu i tome ko će do olimpijske vize u Zagrebu. Jedino svetski prvak ne nosi taj balast, zato je uostalom Žolt Varga i bio u poziciji da dečacima pruži nezaboravnu pustolovinu. Ko zna, možda i sa filmskim krajem.

REZULTATI NA VELIKIM TAKMIČENJIMA POSLE OLIMPIJSKIH IGARA U TOKIJU:

SVETSKO PRVENSTVO 2022. U BUDIMPEŠTI

1. Španija

2. Italija

3. Grčka

4. Hrvatska

5. Srbija

6. SAD

7. Mađarska

8. Crna Gora

EVROPSKO PRVENSTVO 2022. U SPLITU

1. Hrvatska

2. Mađarska

3. Španija

4. Italija

5. Grčka

6. Francuska

7. Crna Gora

8. Gruzija

9. Srbija

SVETSKO PRVENSTVO 2023. U FUKUOKI

1. Mađarska

2. Grčka

3. Španija

4. Srbija

5. Italija

6. Francuska

7. SAD

8. Crna Gora


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija Crne Gore

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara