Melisa Vargas (FIVB)
Melisa Vargas (FIVB)

Kuba ih se odrekla, druge zemlje prigrlile: Vargas se pridružila timu u kom su Huantorena, Leal, Leon...

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.06.23. | 08:53

Za odbojkaške reprezentacije koje su ih dobile naturalizacija se pokazala kao pun pogodak

Dobila je Turska tandem korektora kakav se retko viđa... Naravno, to joj ne garantuje nikakve uspehe ako ne budu njihove partije pratile i ostale devojke, ali svakako može da se zaključi da je velika snaga kada takve dve igračice možete da kombinujete i menjate. Reč je o Melisi Vargas i Ebrar Karakurt.

Druga pomenuta je od ranije u sastavu i imala je mesto u startnoj postavi na prethodnim takmičenjima. Sada joj se pridružila igračica koja je mogla čak da završi i u reprezentaciji Srbije. Nije tajna da je Zoran Terzić želeo u nacionalnom timu, ali ona je na kraju dobila pasoš Turske i ove godine zaigrala za istu. Već na prvim mečevima pokazala je da će biti fantastično pojačanje za Santarelijevu ekipu.

Izabrane vesti

Neverovatne partije je pružala i tokom klupske sezone - prvo u Kini, gde je sa Tjenđinom osvojila titulu, a onda u Fenerbahčeu, sa kojim je postala šampion Turske. Oba uspeha su protekla u njenom znaku, a tamo gde je stala sa klubovima, nastavila je u dresu reprezentacije.

Možda bi nekome bio potreban period privikavanja, upoznavanja, uigravanja... Ali, ne i Melisi. Na četiri meča njen tim je ostvario tri pobede, a ona je prosečno beležila 20,7 poena. Možda ta brojka ne bi bila toliko zvučna da se ne uzme u obzir i činjenica da nije igrala cele utakmice, nego se menjala sa Karakurt.

Primači servisa u ovom timu nisu na nivou na kome su igračice sa ostalih pozicija - pa Turskoj nisu zagarantovana zlata na nekim najvećim takmičenjima. Ali, sigurno da će ih se svi mnogo više plašiti nego ranije. Vargas je 1999. godište, Karakurt 2000. Svetla budućnost je pred njima...

Melisa je samo jedna u nizu igrača kojih se Kuba "odrekla", a druge zemlje ih prigrlile. Od nekih najskorijih slučajeva svi znaju za Osmanija Huantorenu, Vilfreda Leona, Joandija Leala... Njihove priče su slične. Svi su krenuli za nekim boljim životnim uslovima, svi su išli u potragu za nečim što na Kubi nisu mogli da dobiju.

Poznato je da nekada kubanski sportisti nisu mogli da odu u inostranstvo, ako ne prebegnu. Posle je došlo vreme kada su mogli da odu preko granice, ali im onda više nisu dozvoljavali da igraju za reprezentaciju. Pojedini igrači su bili spremni da se odreknu nacionalnog tima, jer su znali da će pronaći sreću u nekom drugom dresu. Nisu se bunili ni zbog pravila po kome su morali da čekaju dve godine kako bi zaigrali za novu reprezentaciju.

Kuba više ne pravi rezultate kakve je nekada imala. Posebno u ženskoj odbojci - tu je bila prava sila. Isti taj nacionalni tim sada je osuđen da Melisu Vargas gleda u opremi Turske. Trenutno jeste neobično svima, ali navići će se brzo ljudi na to. Kad krene da ređa uspehe, delovaće kao da je domaća.

Iako se činilo u jednom trenutku da će Kuba uspeti da pronađe neko zajedničko rešenje, slučaj Vargas pokazuje da se stvari nisu mnogo promenile. Melisa je za matičnu reprezentaciju debitovala još sa 13 godina. Znalo se već tada da je čudo od deteta. Međutim, zakomplikovala se njena priča prilično.

Ne samo da je otišla da igra preko granice 2015. godine, nego je i posle jedne povrede odlučila da se leči kod kuće umesto u Nacionalnoj odbojkaškoj školi - što je takođe bilo zabranjeno. Prvo je dobila jednogodišnju suspenziju, koja je potom produžena na četiri godine.

Borilo se više reprezentacija za nju, ali je Turska odnela pobedu. Morala je da sačeka dve godine kako bi debitovala, a taj svečani trenutak dogodio se u Antaliji na prvom turniru Lige nacija. Prve partije pokazuju da će Turska imati velike koristi.

Kao što je Huantorena u reprezentaciji Italije ostavio značajan trag, isto tako je Leal blistao u dresu Brazila, a Leon u opremi Poljske. Nema sumnje da će velike stvari raditi i Melisa u reprezentaciji Turske.

Za ove zemlje naturalizacija se pokazala kao pun pogodak.

UČINAK MELISE VARGAS NA PRVOM TURNIRU LN

Koreja - Turska 0:3 (15 poena)

Turska - Srbija 3:1 (21 poen)

Turska - Italija 3:0 (22 poena)

SAD - Turska 3:2 (25 poena)


tagovi

Melisa VargasŽenska odbojkaška reprezentacija TurskeLiga nacija za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara