Polomac i Marinović (MN Press)
Polomac i Marinović (MN Press)

Kup Srbije: Partizan 32 godine čeka trofej, Mladi radnik napada prvi pehar

Vreme čitanja: 5min | ned. 06.03.22. | 08:20

Finalni okršaj igra se od 16 časova i 30 minuta u Lajkovcu

Crno-beli pehar u kupu čekaju od 1990. godine, a Mladi radnik taj trofej nije osvojio nikad. Želja igrača da se dugačak post Partizana prekine ili da se ispiše istorija Požarevca – sigurno će biti podjednako velika. Izabranici Bojana Janića sa ulogom favorita na jednoj strani, ekipa Dragana Bonića koja je pokazala da je sposobna da pravi ogromna iznenađenja na drugoj. Mesto događaja – dvorana u Lajkovcu, vreme – 16 časova i 30 minuta.

Treći međusobni duel u sezoni nosi najveći ulog. Dva prethodna u ligaškom delu prvenstva nisu imala toliki značaj. Mladi radnik je u prvom krugu izašao sa terena kao pobednik u Beogradu – 3:1, Partizan je uzvratio istom merom u Požarevcu. Prošle sezone su Požarevljani dobili dve utakmice u ligi, a crno-beli oba obračuna u polufinalu plej-ofa. I u prošlosti su susreti bili zanimljivi, pa se jedan takav očekuje i večeras.

Izabrane vesti

Put do današnjeg finala ni za jedne ni za druge nije bio nimalo jednostavan. Mladi radnik je na prvoj stanici eliminisao Borac iz Starčeva, na drugoj je uspeo da preskoči Ribnicu, a na trećoj da izbaci Crvenu zvezdu. Iako su bili na ivici ispadanja u polufinalu posle poraza kod kuće 3:1, iskoristili su malo opušteniji pristup protivnika u revanšu. Nisu imali šta da izgube, uzvratili su na Banjici svom snagom, pobedili i prošli dalje zahvaljujući boljem poen količniku.

Partizan je na startu bio bolji od Takova iz Gornjeg Milanovca. U četvrtfinalu nije uopšte imao lak posao, ali je zabeležio obe pobede protiv Radničkog iz Kragujevca. Poslednji protivnik pred finale bila je novosadska Vojvodina, koja je položila oružje u prvom meču u Beogradu. Crno-belima je bio potreban samo set u Novom Sadu da prolazak bude siguran, međutim nisu uspeli da ga osvoje. Bilo je dramatično, ali su na kraju i pored maksimalnog poraza, izvukli bolje poen količnik i rezervisali karte za finale.

MN PressMN Press

Požarevljane tokom poslednje dve sezone predvodi iskusni korektor Mladen Bojović. On dobija najviše lopti i kao po pravilu prvi je poenter tima na svakoj utakmici. Poziciju primača servisa pokrivaju Aleksandar Andonović, koji je u zimskom prelaznom roku došao kao pojačanje iz Crvene zvezde, i Vanja Eremić koji je takođe stigao sa Marakane leta 2020. godine. Na poziciji libera je nekadašnji igrač Partizana - Ivan Ilić. Kad je organizacija igre u pitanju, Bonić kao opcije ima Nikolu Stokovića i Nikolu Tonića. To mesto je i najosetljivije u timu jer su se tokom sezone više puta menjali igrači, pa je bilo teško iznova uigravati novu postavu. Na poziciji srednjeg blokera je takođe bivši odbojkaš crno-belih Aleksa Polomac, koji se izdvaja kao jedan od najdominantnijih na domaćoj sceni. Uz kapitena je na mreži i jedini stranac - Senegalac Sejdou.

U postavi Partizana ove sezone nema izrazitog poentera, kao što je to Bojović na drugoj strani, ili kao što je prošle godine bio Milan Pepić. Želeo je Bojan Janić onemogući protivnike da unapred znaju odakle preti najveća opasnosti i u velikoj meri je uspeo u tome. Na korekciji je Kanađanin Nejtan Delgajdis, a sa njim u dijagonali dizač Nikola Petrović, koji će danas izaći na megdan klubu u kome je proveo šest godina. Na prijemu servisa je odlični Lazar Marinović, kapiten tima od koga će mnogo toga danas zavisiti. Zajedno sa njim za prijem i napad je zadužen Milutin Nejić. Srednji blokeri su Novica Bjelica - nekadašnji reprezentativac naše zemlje i odbojkaš sa bogatom biografijom, i mlada nada Filip Lekić. Poziciju libera pokriva Lazar Stašević.

Bojan Janić (MN Press)Bojan Janić (MN Press)

Partizan je prošle sezone igrao finale plej-ofa, pa je u novu takmičarsku godinu ušao sa željom da se ponovo napravi zapažen rezultat i ako je moguće ode korak dalje u svim takmičenjima. U prvenstvu Srbije crno-beli su ligaški deo završili na trećoj poziciji sa skorom od 12 pobeda i šest poraza, a u kupu su stigli do ovog današnjeg finala. Trofej bi im potvrdio da se klub posle teških godina nalazi na pravom putu, a posebno ponosnim bi učinio Bojana Janića.

"Bio bi mi najdraži u karijeri, zbog ovog grba koji nosim. To bi bio prvi trenerski trofej, a ja bih postao najsrećniji čovek na svetu u trenutku kada poslednja lopta padne na njihovu stranu terena", rekao je Janić pre četiri dana na konferenciji za medije.

Trener crno-belih je do ovog trenutka zadovoljan prikazanim u oba takmičenja.

Moram da kažem da sam ponosan zbog svega što smo uradili ove sezone – dogurali u Kupu do finala i izbacili kvalitetne rivale i osvojili treće mesto u ligaškom delu prvenstva. Igramo neka vezana finala, momci sazrevaju, uče kako da budu lideri, kako se igra za trofeje... Meni je najbitnije da damo maksimum u finalu. Požarevac je mnogo menjao ekipu – četiri dizača, primače, imali su povrede. Nas ne sme da zavara to što su u prvenstvu završili na sedmom mestu, jer je mnogo toga uticalo. Svakako imaju Bojovića koji je poslednje dve sezone u top tri igrača u našoj ligi, sposoban je lagano da napravi 35 poena. Tu je Polomac, možda i najbolji srednji bloker u prvenstvu. Ne prihvatam ulogu favorita... Verujem da će odlučiti koncentracija i mirnoća, a ja ću se potruditi da moji momci razmišljaju o svakom poenu, a ne o peharu“, zaključio je Janić.

Dragan Bonić (MN Press)Dragan Bonić (MN Press)

Mladi radnik je u prvenstvu zauzeo sedmu poziciju sa šest trijumfa i 12 poraza. Iako je učinak skroman, lako je moglo da se desi da situacija bude potpuno drugačija. Dobijali su Požarevljani ove sezone Zvezdu, Partizan, Vojvodinu, a gubili od slabijih rivala... Promene igračkog kadra su uticale da se vrlo rano zakucaju na sedmu poziciju u prvenstvu i tamo ostanu do samog kraja. Sa tog mesta i ulaze u plej-of, koji počinje naredne nedelje.

"Evidentno je da smo mi ove sezone mnogo bolje igrali u kupu", rekao je trener Dragan Bonić. "Nismo bili favoriti ni protiv Ribnice u četvrtfinali, ni u polufinalu sa Zvezdom, a pobedili smo. U prvenstvu smo igrali toplo-hladno, u jednom trenutku nam je sedmo mesto bilo zagarantovano, pa smo se maksimalno okrenuli ka finalu kupa. Nama je ovo četrvto finale kupa, nemamo još trofej. Partizan u ovom takmičenju 32 godine čeka pehar... Finale će imati veliki takmičarski značaj, igra se jedna utakmica, sve je otvoreno. Verujem da će trenutna inspiracija tima odlučiti pobednika i verujem u moju ekipu. Ko bude smireniji i hrabriji u završnici odneće pobedu".

Kvalitetna borba ne bi trebalo da izostane. Partizan osmi put u istoriji pobednik nacionalnog kupa ili Mladi radnik prvi - znaće se večeras oko 19 časova.

PUT DO FINALA KUPA SRBIJE

Mladi radnik

Polufinale: Mladi radnik - Crvena zvezda 1:3, 3:1

Četvrtfinale: Mladi radnik - Ribnica 3:0, 1:3

Osmina finala: Mladi radnik - Borac Starčevo 3:1

Partizan

Polufinale: Partizan - Vojvodina 3:0, 0:3

Četvrtfinale: Partizan - Radnički 3:2, 3:1

Osmina finala: Partizan - Takovo Gornji Milanovac 3:1



tagovi

kup srbije u odbojciOK Mladi RadnikOK PartizanBojan JanićMladen Bojović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara