""
""

Lepa vest iz Engleske: Priznanje kraljice za doprinos srpskom ragbiju!

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.09.15. | 17:25

Bakingemšajr RFU odlikovan je zbog činjenice da je dosta pomogao našoj zemlji da postane ragbi nacija i da iskoristi potencijal za koji u Engleskoj smatraju da postoji na našim prostorima

U svetlu Svetskog kupa u ragbiju koji se ovih dana održava u Engleskoj i Velsu pojavila se i jedna zanimljiva vest vezana za srpski ragbi. Odavno je poznato da nećemo u skorije vreme imati predstavnika na ovom globalno značajnom takmičenju, ali možemo da pokušamo da ga unapredimo u čemu nam dosta pomažu upravo Englezi.

Izabrane vesti

Tako je Bakingemšajr RFU odlikovana direktno od kraljice Elizabete za izvanredna dostignuća u pomoći koju pruža Ragbi savezu Srbije. Prema mišljenju kraljice, ovaj klub je dosta pomogao našoj zemlji da postane ragbi nacija i da iskoristi potencijal za koji u Engleskoj smatraju da postoji na našim prostorima.

Program pomoći organizovan je u okviru projekta vezanog za Svetski kup, u kojem su engleske opštine dodeljene kao mentori po jednoj mladoj evropskoj ragbi naciji. Bakingemšajr je, izgleda, taj posao odradio toliko besprekorno da je njihov direktor Nil Bejker pozvan da se sledećeg meseca pojavi u Bakingemskoj palati kada kraljica bude ugostila učesnike svetskog kupa.

Kris Mekombi, predsednik Baks RFU, objasnio je da je inicijalni projekat pokrenut u junu prošle godine, kada su članovi upravnog odbora zajedno sa predstavnicima Univerziteta Oksford posetili Beograd.
„Od te posete, napravil ismo zajednički plan, a prvi korak je bio da pozovemo srpsku ragbi reprezentaciju u Englesku u decembru 2014. Složili smo se da je to najbolji način da s esvi zaintertesuju za ragbi I poboljša infrastruktura u Srbiji. Potom je u februaru 2015. Nil Bejker, zajedno sa top trenerima Timom Holmsom, Dejvom Laramom i Polom Gasterom, otputovao u Beograd, kako bi tamo održali još nekoliko predavanja i pomogli Ragbi savezu Srbije“, objasnio je Mekombi.  

Inače, program razvoja srpskog ragbija, koji su kreirali Englezi, ima četiri glavna cilja:
- Utvrđivanje liste najboljih srpskih ragbi trenera
- Upoznavanje dece od 12 i više godina sa ragbijem u školama
- Zainteresovati mlade igrače da se pridruže lokalnim klubovima
- Predložiti klubovima kako da poboljšaju infrastrukturu

Od kako je projekat počeo, vidljivi su konkretni rezultati, više od 1.200 regrutovanih mladih ragbista u Srbiji je prvi put počelo da se bavi ovim sportom, tvrde u Bakingejmšajru.

(FOTO: Printskrin)


tagovi

Svetski kupSrbijaragbiEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara