Tijana Bošković (©FIVB)
Tijana Bošković (©FIVB)

Liga nacija jedno, kvalifikacije za OI nešto sasvim drugo: Revanš Kanadi sa kamatom

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.09.23. | 05:15

Odbojkašice Srbije zabeležile i treću pobedu u Ningbou - 3:0

Uhvatile su pravi zalet odbojkašice Srbije u Ningbou i ne planiraju da se zaustave! Žele olimpijsku vizu da uzmu već sada i da u miru čekaju narednu godinu. Posle treće utakmice na kvalifikacionom turniru još su bliže cilju... Protivnici postaju sve teži, čini se Srpkinje sve sigurnije. Danas su pred raspoloženom kineskom publikom savladale Kanadu i učvrstile na vodećoj poziciji grupe A - 3:0 (25:19, 25:17, 25:21).

Jedan od poraza odbojkašica Srbije koji ih je udaljio ovog leta od plasmana na finalni turnir Lige nacija dogodio se upravo protiv Kanade. Baš zato su Gvideti i njegove izabranice bili izuzetno oprezni pred ovaj duel, znali su koliko ta ekipa može da bude opasna ukoliko joj dozvole da se razigra. Posebno kada je u pravom elementu Aleksa Grej. Ovog puta su Srpkinje od starta bile na visini zadatka, zaustavile su najbolju protivničku igračicu, odradile svoj deo posla kako su želele, priredile im revanš, i to sa kamatom jer je ovaj međusobni okršaj ipak važniji od prethodnog.

Izabrane vesti

Posle tri odigrana kola svetske šampionke imaju savršen učinak od tri pobede, bez izgubljenog seta. U sredu od 10.00 časova ih čeka obračun sa Češkom - ekipom protiv koje su igrale u četvrtfinalu nedavno završenog Evropskog prvenstva. Posle toga se sastaju još sa Dominikanskom Republikom, Holandijom i Kinom. Cilj je kao što se već zna da budu među prve dve reprezentacije koje će izboriti mesto na Olimpijskim igrama. Za sada su na pravom putu i deluje da neće dopustiti da im neko poremeti planove...

Već samo otvaranje meča dalo je nagoveštaj kako će on izgledati. Srbija je ekspresno pokazala Kanadi šta je čeka, povela je 5:0 i onda mnogo lakše koračala kroz prvi set. U postavi je prvi put u Ningbou bila kapiten Maja Ognjenović, a sa njom je ekipa odmah dobila neku drugu dimenziju. Iako je termin ponovo bio nezgodan - 10.00 časova po njihovom vremenu, 04.00 po srpskom - nisu delovale svetske šampionke uspavano, već prilično naoštreno...

Tijana Bošković je kao i obično bila glavna pokretačka snaga, a pomoć joj je stizala sa svih strana. U napadu su je odlično pratile Jovana Stevanović i Aleksandra Uzelac. Na krilima te tri igračice Srbija je stigla do vođstva u setovima - 25:19.

U drugom su naše devojke uspele da budu još ubedljivije. Kanađanke im baš ništa nisu mogle... Kako je set odmicao kraju razlika je bila sve ubedljivija - u jednom trenutku postala je i dvocifrena - 17:7. Do kraja su uspele protivnice samo malo da je smanje, ali ništa više od toga.

Treći čin doneo je nešto bolju igru Kanade, bilo je neizvesno do nekog trenutka, ali su u završnici Gvidetijeve izabranice bile u najboljem izdanju i nisu dozvolile da se utakmice bez potrebe produži.

Kada se pogleda krajnja statistika može da se zaključi da je jedan ceo set osvojila Tijana Bošković, jer je završila meč sa 25 poena (napad 36-20, 56 odsto). Druga dvocifrena bila je Jovana Stevanović sa deset poena, dok je devet nanizala Aleksandra Uzelac. Maja Aleksić se zaustavila na osam, Maja Ognjenović na šest, a Bianka Buša koja je bila prilično opterećena na prijemu na tri (protivnice je 27 puta gađale servisom). Aleksandra Jegdić je odradila dobar posao na poziciji libera.

Kod Kanađanki nijedna igračica nije stigla do dvocifrenog broja poena – po devet su upisale Aleksa Grej, Kira van Rajk i Hilari Hau.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

GRUPA A

Srbija - Kanada 3:0 (25:19, 25:17, 25:21)

07.00: Dominikanska Republika - Ukrajina

10.00: Holandija - Meksiko

13.30: Kina - Češka



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.Tijana BoškovićĐovani Gvideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara