Gavril Subotić (©MN Press)
Gavril Subotić (©MN Press)

Liga šampiona je prošlost, u Zvezdinim mislima napad na LEN Kup Evrope

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.04.22. | 12:28

Crveno-belima preostalo da odrade još dve utakmice u elitnom takmičenju, posle gostovanja u Budimpešti okreću se borbi za izlazak na međunarodnu scenu

Već neko vreme Liga šampiona je vaterpolistima Crvene zvezde teg oko vrata, realne šanse za plasman na Fajnal-ejt izgubili su još krajem prvog kruga takmičenja i od tada evropske obaveze su crveno-belima teret. Lišeni bilo kakvih ambicija, a more utakmica pred njima. Ostale su još dve do završetka evropske odiseje, prvo je gostovanje OSC-u u Budimpešti (19.00), od kraha u četvrtfinalu Superlige Srbije na pameti Zvezdinih vaterpolista je samo kako da se dočepaju LEN Kupa Evrope. 

Liga šampiona je za Zvezdu u drugom planu, oproštaj od društva najboljih imaće u Berlinu protiv Špandaua, a između poslednje dve utakmice u eliti Beograđanima predstoji početak finalnih borbi za izlazak na međunarodnu scenu iduće sezone. Neće dogodine Zvezda igrati u Ligi šampiona, u najboljem slučaju drugu evrotitulu juriće u takmičenju od koga je oktobra protekle godine pobegla. Osvajanjem petog mesta u prvenstvu Srbije, crveno-beli bi osigurali nastup u LEN Kupu Evrope, drugorazrednom evropskom takmičenju, koje im je, verovatno, po meri bilo i ove godine. 

Izabrane vesti

Izboren remi na Dorćolu i prethodno trijumf nad Savonom u Italiji doneli su Zvezdi veliku radost i povratak u Ligu šampiona, ali i teret sa kojim nije znala da se izbori. Ili nije imala dovoljno kvaliteta da ga ponese. Gađali su crveno-beli najviše domete, vratili su se u elitno takmičenje, možda su i zažalili. Liga šampiona jeste dobra škola, ali je Beograđanima bila i kočnica za druge frontove. Obarala im je samopouzdanja i nema dvojbe da li su vaterpolisti Crvene zvezde posle većine od deset poraza razmišljali u kom smeru bi tekla sezona da nisu nadigrali Savonu i u revanšu odbranili prednost iz Italije. Zasigurno jesu, jer od titule u LEN Kupu Evrope delilo bi ih nekoliko koraka i protivnici daleko skromnijeg kvaliteta od onih u društvu najboljih. 

Taj voz je prošao, a da ne bi još jedan, koji iduće sezone vodi u drugorangirano takmičenje Starog kontinenta, vaterpolisti Crvene zvezde za završnicu moraju da podignu formu. Duel sa OSC Budimpeštom u Mađarskoj biće im vid generalne provere pred pelj-of za izlazak u LEN Kup Evrope, koji otvaraju protiv Proletera. Crveno-beli bi osvajanjem petog mesta u razigravanju osigurali novi izlazak pod svetla na evropskoj pozornici i ispunili prvi preduslov za makar delimično očuvanje trenutnog sastava, koji će izvesno tokom leta pretrpeti promene.

19.00: (1.25) OSC Budimpešta (9.00) Crvena zvezda (5.60)

OSC Budimpešta je dužnik crveno-belih, mađarski tim naneo je Beograđanima prvi poraz u Ligi šampiona. Ni tračak nade OSC nije pružio Crvenoj zvezdi u prvom dvoboju, imao je prednost sve vreme i upisao je najeubedljiviji trijumf na gostovanju u Ligi šampiona (11:8). Kapiten Balaš Haraj tri puta je matirao Vladimira Mišovića, a bitnu ulogu igrali su Marton Tot i Peter Kristijan Manherc. No, od tada je mađarski predstavnik u silaznoj putanji. Na prethodne četiri utakmice u Ligi šampiona nije osvojio niti bod, prepustio je četvrtu poziciju Hanoveru i sada mu je neophodna pobeda kako bi sačuvao šanse za plasman na završni turnir. Ali, više nije on taj koji se o svemu pita, jer ukoliko Hanover sutra savlada Špandau, izvadiće vizu za Beograd. 

Predstojeće utakmice lige šampiona biće poslednje pre nego što počne reprezentativna nedelja u kojoj će Srbija na turniru u Podgorici napasti Fajnal-ejt Svetske lige. Dejan Savić, selektor Srbije i trener Crvene zvezde, je za reprezentativno okupljanje pozvao 20 igrača - 16 ih dolazi iz domaćeg prvenstva - a iz crveno-belog tabora poziv je dobio samo Gavril Subotić, koji je u prvom duelu sa OSC Budimpeštom bio najbolji strelac sa dva gola i 50 osto realizacije šuta.

LIGA ŠAMPIONA - 13. KOLO 

GRUPA A 

Sreda

15.45: Olimpijakos - Novi Beograd

19.00: Dinamo Tbilisi - Jadran Split

19.00: Ferencvaroš - Radnički Kragujevac

20.15: Barseloneta - Breša 


GRUPA B 

Utorak

19.00: (1.25) OSC Budimpešta (9.00) Crvena zvezda (5.60)

19.00: (16.0) Steaua Bukurešt (19.00) Pro Reko (1.01)

19.30: (1.40) Marselj (8.00) Jug Dubrovnik (4.00)

Sreda

18.15: Hanover - Špandau

***kvote su podložne promenama



tagovi

VK Crvena zvezdaDejan SavićGavril SubotićLiga šampiona u vaterpoluvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara