Odbojkašice Turske (CEV)
Odbojkašice Turske (CEV)

Ludnica u Briselu! Vargas se probudila kad treba, veliki preokret Turske za plasman u finale

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.09.23. | 19:22

Italijanke propustile šansu da završe posao u četvrtom setu, Santarelijeva četa na krilima neverovatnih navijača stigla do pobede u taj-brejku - 3:2

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Brisela)

Nije bila Melisa Vargas tokom tri i po seta na očekivanom nivou, ali je onda odlučila da pokaže zašto je Turska dovela! Zasijala je u završnici četvrtog seta, nastavila i u petom, donela svom timu veliku pobedu i plasman u finale Evropskog prvenstva - 3:2 (18:25, 25:23, 15:25, 25:22, 15:6). Igraće Santarelijeva ekspedicija za zlato, Italijankama posle izgubljenog ludog okršaja i propuštene velike šanse da završe posao u četiri seta, ostaje utešna borba za bronzu.

Izabrane vesti

Delovalo je sredinom četvrtog seta da će Azurine dobiti šansu da brane zlato, ali Turkinje su do poslednjeg momenta verovale u preokret. Kako i ne bi, kad je atmosfera u hali bila nalik na one najluđe ambijente kada se igra na njihovom domaćem terenu. Na krilima naturalizovane Kubanke okrenule su četvrti set, a onda počistile šokirane rivalke u petom. Hala se zapalila, Santareli je pucao od radosti, a igračice Turske nisu znale šta ih je snašlo. Idu u finale, gde će čekati pobednika meča Srbija - Holandija, Italija će sa poraženim igrati za bronzu. Ono što je već večeras jasno - Evropa dobija novog vladara.

Melisa Vargas je bila najefikasnija sa 26 poena (napad 50-22, 44 odsto), Ebrar Karakurt je osvojila 15, a Zehra Guneš doprinela sa 12. Na drugoj strani najbolja je bila Paola Egonu sa 25 poena. Malo je nedostajalo da bude junak sa klupe... Ipak, i ona je ostala bez odgovora kad je započeo poslednji nalet Turske.

Više od sat vremena pre početka utakmice moglo je da se nagovesti kakva će atmosfera biti u hali. Oko dvorane se slivala reka ljudi, više su do izražaja dolazila obeležja Turske, čak je delovalo kao da se polufinale igra u Istanbulu ili Ankari. Od starta se vodila velika borba, odbojkašice su navijačima pružile baš ono što se od ovakvog derbija i očekivalo. Svaki poen je donosio veliko uzbuđenje, ispraćen je ovacijama sa tribina, žestokim reakcijama trenera i velikim radovanjem ekipe koja ga osvoji.

Na dva poena razlike prva je uspela da se odvoji selekcija Turske, na oduševljenje većeg dela publike. Bilo je 12:10, nekoliko minuta kasnije i 15:13. S obzirom na to kako je tekao meč i da se igralo uglavnom poen za poen, ova razlika od dva poena bila je značajna. Morao je Macanti da povuče jedini potez koji su svi u Italiji od njega očekivali - da uvede Paolu Egonu, koja je sedmi meč na ovom EP počela na klupi.

Naravno, igračica takve klase je odmah promenila stanje na terenu. Od vođstva Santarelijeve čete 15:13, pa do kraja seta Italija je napravila seriju 12:3. Većina tih poena osvojena je upravo na servis Paole Egonu. Njena sunarodnica Elena Pjetrini igrala je kao u transu i sa osam upisanih poena vodila je ekipu ka vođstvu pomogla je i Danezi sjajnim blokovima. Uvodni period je završen rezultatom 25:18.

(CEV)(CEV)

Ostale su šokirane Turkinje zbog takvog preokreta, sabrale su misli na klupi i istrčale na teren u drugom setu odlučne da uzvrate istom merom. Dok se sa tribina čulo: "Ebrar, Ebrar", Karakurt je pravila ludilo na terenu. Dovela je ekipu do vođstva 9:3. Italijanke nisu imale odgovor... Santareli je poskakivao pored aut linije, uživao je u tim trenucima u performansu svoje ekipe. Velika razlika sa početka omogućila je Turskoj nešto opušteniji drugi deo seta, iako su Italijanke topile prednost, do preokreta nisu mogle. Karakurt i drugarice su stigle do izjednačenja, na kraju je bilo - 25:23.

U trećem setu ponovo promena stanja na terenu - ovog puta se vraća dominacija Italijanki. Igrale su aktuelne šampionke Evrope sjajno od starta, u postavi je bila i Paola Egonu, što se pokazalo kao prava prava odluka. Ona je zajedno sa Elenom Pjetrini gradila veliko vođstvo u trećem činu, obe su bile odlične u napadu, a Turska nije znala kako da ih zaustavi. Na drugoj strani je Melisa Vargas bila daleko od očekivanog - za prva tri seta skupila je devet poena uz loše procente prolaza 25-9 (36 odsto). Macantijeve izabranica dobile su ovaj set veoma ubedljivo - 25:15.

Melisa Vargas u napadu (CEV)Melisa Vargas u napadu (CEV)

Četvrti period je doneo ponovo zanimljivu borbu - uvodna faza bila je potpuno izjednačena. Tek sredinom seta Paola Egonu je omogućila Italiji da se malo odlepi... Turkinje su morale da jure rezultat, bile su u sve težoj situaciji. Vargas je proradila u završnici, navijači iz Turske su bili sve glasniji... Karakurt je posle as servisa, koji je dosuđen tek nakon čelendža, približila ekipu na 19:20. Potom je Egonu pogrešila i na semaforu je zasijalo izjednačenje - 20:20. Umesto da iskoriste Italijanke zalihu koju su imale, one su dozvolile Melisi Vargas da potpuno poludi u finišu. Donela je mlada igračica preokret u četvrtom setu, koji će dugo ostati upamćen.

U petom je na terenu postojao samo jedan tim... Italija nije uspela da se oporavi od šoka, a Turkinje su na krilima neverovatnih navijača letele ka pobedi. Vargas je osvojila osam poena u taj-brejku i tako stavila tačku na fantastičnu odbojkašku predstavu.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Brisel

Petak - Polufinale

Turska - Italija 3:2 (18:25, 25:23, 15:25, 25:22, 15:6)

20.30: (1,20) Srbija - Holandija (4,00)

Finale i za 3. mesto - nedelja u Briselu

***kvote su podložne promenama


tagovi

Evropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Ženska odbojkaška reprezentacija TurskeŽenska odbojkaška reprezentacija ItalijeMelisa VargasPaola Egonu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara