Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Maks Verstapen dominantno do pobede u Sprintu

Vreme čitanja: 2min | ned. 22.10.23. | 01:02

Devet sekundi prednosti imao je Holanđanin nad drugoplasiranim Hamiltonom nakon samo 19 krugova

Pobednik pete Sprint trke ove sezone na stazi Kota u Sjedinjenim američkim državama je Maks Verstapen, a vozaču Red Bula su se na podijumu pridružili Luis Hamilton (Mercedes) i Šarl Lekler (Ferari).

Sa prve startne pozicije Maks Verstapen branio je ulaz u prvu krivinu od Šarla Leklera, a agresivnom odbranom naterao je vozača iz Monaka da ide šire zbog čega ga je obišao Luis Hamilton. Verstapen se oslobodio Hamiltona i Leklera već nakon par krivina, a iako je u nekim trenucima izgledalo da bismo mogli da gledamo duel dvojice šampiona za pobedu, Maks je kroz cilj prošao sa preko 9 sekundi prednosti.

Izabrane vesti

Iza vodećih, a takođe na ulasku u prvu krivinu u prvom krugu, Karlos Sains koji je jedini u ovoj trci bio na mekim pneumaticima je u pokušaju obilaženja Oskara Pjastrija inicirao kontakt sa vozačem Meklarena. Od ovog trenutka Pjastri je samo gubio pozicije, čini se zbog manjih oštećenja na bolidu, a uskoro je ispao i iz grupe od najboljih osam koji osvajaju poene na kraju Sprint trke.

Džordž Rasel u Mercedesu je pred Sprint dobio kaznu od tri pozicije pomeranja unazad zbog ometanja Leklera u kvalifikacijama, zbog čega je trku započeo sa 11. pozicije. Jurio je Rasel da nadoknadi izgubljene pozicije, a u duelu sa Pjastrijem izašao je van granica staze u petnaestoj krivini kako bi obišao Australijanca. Sudije su procenile da ovaj potez nije dozvoljen te je Rasel dobio vremensku kaznu od pet sekundi koja mu se dodala na kraju trke a zbog koje je završio na osmoj poziciji.

Kao i Rasel, vozač koji je najviše nadoknađivao pozicije bio je Serhio Peres koji je u trku ušao sa sedme pozicije. Fernando Alonso je najviše pozicija izgubio, a do kraja trke je uspeo da se domogne 13. mesta.

Lens Strol bio je jedini vozač koji je odustao u Sprintu u Ostinu i to u 17. krugu zbog problema sa kočnicama koje su ga izdale i u petak tokom jedinog treninga.

Prvih osam vozača u Sprint trci u Ostinu:

1. Maks Verstapen

2. Luis Hamilton

3. Šarl Lekler

4. Lando Noris

5. Serhio Peres

6. Karlos Sains

7. Pjer Gasli

8. Džordž Rasel

Velika nagrada Sjedinjenih država na programu je u nedelju od 21 čas.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks VerstapenLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara