Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Maks Verstapen treći put uzastopno šampion!

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.10.23. | 21:13

Dominacija traje...

Četvrta sprint trka sezone i prva u istoriji na stazi Lusail u Kataru donela je pobedu Oskaru Pjastriju za volanom Meklarena, ali se u centru pažnje našao drugoplasirani Maks Verstapen. Holanđanin rodom iz Belgije već polovinom trke zvanično je osvojio svoju treću uzastopnu titulu! Trijumfovao je čak šest trka i dva sprinta pre kraja sezone!

Lando Noris je završio trku kao trećeplasirani.

Izabrane vesti

Oskar Pjastri je prvi put u karijeri startovao sa prvog mesta i odbranio je svoju poziciju, ali je to ostalo u senci velikog slavlja Red Bula i Maksa Verstapena.

Džordž Rasel (na mekim gumama) je iskoristio gužvuna startu iza vodećeg Pjastrija i izbio na drugo mesto, a vozači Ferarija (obojica na mekim gumama), kao i Verstapen ostavili su iza sebe Landa Norisa.

Već u drugom krugu na stazu je izašlo vozilo bezbednosti posle greške Lijama Losona kada je u drugoj krivini izgubio kontrolu nad svojim bolidom. Redari su bili vrlo efikasni u uklanjanju bolida Alfa Taurija, pa je već u trećem krugu Pjastri predvodio karavan u restart trke, a nakon samo par krivina agresivnim napadom Australijanca je obišao Rasel.

Vozilo bezbednosti je drugi put u trci izašlo u četvrtom krugu zbog greške Logana Sardženta koji je u devetoj krivini ostao zaglavljen u šljunku, na kraju šestog kruga ono se povuklo u garažu, a Pjastri je ovog puta uspeo da odbrani drugu poziciju koju je pokušao da ugrozi Karlos Sains. U međuvremenu je Maks Verstapen ulazeći u prvu krivinu u devetom krugu obišao Šarla Leklera za četvrtu poziciju, a u narednom krugu je na istom mestu obišao i Sainsa.

U 11. krugu Pjastri se vratio na vodeću poziciju posle problema sa pneumaticima koje je imao Rasel. Britancu se velikom brzinom približavao i Verstapen koji će, ispostaviće se, već na kraju tog kruga postati svetski šampion nakon incidenta u kom je učestvovao njegov timski kolega Serhio Peres.

Naime, treće vozilo bezbednosti izašlo je na stazu nakon incidenta između Peresa, Estebana Okona i Nika Hulkenberga koji se dogodio u drugoj krivini, posle kog sva trojica nisu mogli da nastave trku. Pošto meksički vozač nije osvojio nijedan poen, Verstapenu više nije bilo bitno na kojoj će poziciji završiti jer je već u tom trenutku postao svetski šampion.

Redari su uspešno sklonili dva bolida koji su se nalazili van staze, a u petnaestom krugu trka je ponovo mogla da se nastavi. Pjastri je kontrolisao tempo u novom restartu, a nastavili su se Raselovi problemi sa mekim pneumaticima te mu je ozbiljno pretio Verstapen. U narednom krugu, sada već trostruki svetski šampion došao je do druge pozicije, a sledeća meta mu je bio vodeći Pjastri. Ipak, do samog kraja, Australijanac je ostao na prvom mestu, dok je njegov timski kolega Noris stigao do trećeg.

Za poslednje poene u ovoj trci smenjivali su se Fernando Alonso i Luis Hamilton, a Britanac je posle obilaženja vozača Aston Martina nastavio ka dvojcu Ferarija. Uspeo je sedmostruki šampion da obiđe Ferarije, dok je Alonso izgubio poziciju i od vozača Vilijamsa Aleksa Albona koji je tom prilikom osvojio poslednji poen.

Poredak prvih osam u Sprint trci u Kataru:

1. Oskar Pjastri

2. Maks Verstapen

3. Lando Noris

4. Džordž Rasel

5. Luis Hamilton

6. Karlos Sains

7. Šarl Lekler

8. Aleks Albon

Velika nagrada Katara na programu je u nedelju od 19 časova.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara