Medvedi odmah na najjače

Vreme čitanja: 2min | čet. 15.11.18. | 14:37

Počinje Konfinental Kup

Kontinental Kup je takmičenje koje je počelo 1997. godine i bilo je namenjeno državama koje nisu imale svoje predstavnike u tadašnjoj Evropskoj hokejaškoj ligi. Kasnije se proširilo, da bi danas šampion imao i direktan ulazak u Ligu šampiona. Dve grupe (E i D) čine treću rundu Kontinental Kupa.

Zagrebački Medveščak smešten je u Grupu E sa domaćinom turnira Belfast Džajantsima, poljskim vicešampionom Katovicama i italijanskim Riten Sportom, koji se kvalifikovao kroz prolazak grupnu fazu takmičenja u kojem su bili bolji od Crvene zvezde, Jasneica i MAC Budimpešte. Grupu D čine kazahstanski  prvak Arlan Kokšetau, beloruski Gomel, francuski Lion Lajonsi i letonska Kurbads Riga, koje se kao i Riten Sport kroz grupnu fazu probila do Grupe D. U grupi za ulazak u ovaj deo  takmičenja bili su bolji od ukrajinskog Donbas Donjecka, islanskog Akurejrija i španskog Nesko Uridina.

Izabrane vesti

Najbolje ekipe iz grupa E i D plasiraće se na završni turnir, a tri meča igraće se u tri dana, što će sigurno biti veliki test za sve klubove.

Prvi protivnik Medveda biće domaćin Belfast, sudeći po svim analizama i najzahtevniji rival za tim Erona Foksa. Džajantsi nastupaju u EIHL-u, najjačem društvu u Velikoj Britaniji koju čini 11 klubova iz četiri zemlje. Bili su prvaci u sezoni 2009/2010, a poslednje tri sezone ispadali su u četvrtfinalu ili polufinalu.

Sedmu godinu zaredom Belfast vodi 34-godišnji trener Adam Kifi. Domaćin turnira trenutno je u naletu, pošto je dobio sedam prethodnih mečeva. Vodeći su u EIHL-u sa 15 pobeda i četiri poraza. Uz EIHL, Kifijev sastav učestvuje i u Čelendž kupu, gde je ostvario pet pobeda na šest mečeva.

Boje Belfasta brani čak 14 Kanađana i dva Amerikanca. Najkorisniji član Belfasta je 33-godišnji Bler Rajli koji je treću uzastopnu sezonu u glavnom gradu Severne Irske. Ove sezone postigao je 12 golova i upisao 14 asistencija. Pored Rajlija ističu se i Klaj Beun sa 12 golova i 10 asistencij, te Darsi Marfi sa 10 golova i 12 asistencija i najbolji asistent ekipe Patrik Dvajer sa 15 završnih dodavanja i sedam pogodaka. Belfast prosečno daje četiri gola po meču i ima 30 odsto učinak sa igračem više. 

Turniru u Belfastu posebno se raduje 25-godišnji napadač Medveščaka Sebastijen Silvestre koji je prošlu sezonu igrao upravo za Džajantse i postigao 33 gola i 44 asistencije.
"Biće to poseban  doživljaj za mene, jer sam prošlu sezonu proveo u Belfastu gde imam mnogo prijatelja i poznanika. Moramo sve utakmice da shvatimo ozbiljno, domaćin i naš prvi protivnik je ozbiljan tim i moramo da odigrati na nivou kao u Beču. Smatram da smo sposobni da dobijemo sve utakmice na turniru i očekujem prolaz na završni turnir", rekao je Silvestre.

KONTINENTAL KUP - 1. KOLO

GRUPA E
16.00: (2,00) Katovice (4,20)  Riten (2,90)
19.00: (2,65) Medveščak (4,15) Belfast (2,15)

* Kvote su podložne promenama 

Foto: Shutterstock


tagovi

hokejMedveščaksportskoklađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara