(©Twitter Formula 1)
(©Twitter Formula 1)

Mercedes otkrio novi W15 automobil

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.02.24. | 13:29

Drugoplasirani u poretku konstruktora značajno izmenio bolid u odnosu na prethodnu godinu

Prošle sezone, a prvi put posle nakon 2011. godine, ekipa Mercedesa koja je u ovoj eri Formule 1 osvojila osam uzastopnih konstruktorskih titula (2014-2021) kao i sedam u konkurenciji vozača (2014-2020) ostala je bez ijedne pobede. Iako su se našli na drugom mestu u šampionatu konstruktora, zaostajali su sa duplo manje poena od šampionskog Red Bula.

Promašen koncept automobila smatra se glavnim uzrokom ovako lošeg uspeha nemačkog tima. Naime, nakon teške sezone 2022. kada je započeta era takozvanog "efekta tla", Mercedes je u 2023. ušao ne menjajući koncept svog automobila. Međutim, već u prvoj trci u Bahreinu su shvatili da su pogrešili, te su već tada morali da prebace fokus na bolid za 2024, zbog ograničenog razvoja već postojećeg bolida za 2023. godinu.

Izabrane vesti

Bolid pod imenom W15 je u odnosu na prošlu godinu značajno izmenjen, a trebalo bi da je rešen glavni problem - ponašanje zadnjeg kraja. Tehnički direktor Džejms Alison objasnio je ovu promenu: "Veliki fokus je bio popraviti zadnju osovinu, koja je vozačima često pravila problem. Radili smo na tome da vozačima obezbedimo auto u koji će imati poverenje. Na početku krivine kada jako pritisnete kočnice i skrećete, zadnji kraj mora da bude čvrst kao kamen. Onda kada dolazite ka temenu krivine, auto mora postepeno da bude spretniji i poslušniji u skretanju. To smo pokušavali da ugradimo u automobil."

Što se tiče dizajna, Mercedes je na svoj bolid vratio svoju tradicionalnu srebrnu boju na prednjem delu, dok je veći deo W15 ostao u crnoj boji koju su koristili 2020, 2021 i 2023. godine.

Šef tima Toto Volf priznao je da Mercedes čeka težak put. "Ne postoje čuda u ovom sportu." kaže Toto. "Ali naša ambicija i odlučnost su jaki. Od planiranja ovog novog smera, razvoj prolazi dobro. Imali smo par stvari na listi prioriteta za ovaj auto. Uskoro ćemo videti da li smo napravili korak koji smo želeli."

Volf je takođe objasnio da svojim vozačima želi da obezbedi precizniji automobil. "Cilj je uraditi dobar posao. Pokušati da na stazi imamo auto koji je predvidiv, da imam dosta potisne sile i jak motor. I samo uraditi solidan posao, da ispunimo naše ciljeve. To je ono što želimo da postignemo. Želimo da Luisu (Hamilton) i Džordžu (Rasel) damo auto kog će sa uživanjem voziti, i da ne bude komplikovan kao u prethodnim godinama. Nadam se da ćemo za nedelju dana u Bahreinu imati više dobrih povratnih informacija nego loših, ali radujem se što će taj auto izaći na stazu."

U Mercedesu se nadaju da će se ove sezone ponovo naći na najvišem stepeniku pobedničkog postolja na kojem su poslednji put stajali u Brazilu 2022. godine sa Raselom. Takođe, boljem uspehu se nada i Hamilton koji je najsjajniji pehar poslednji put podigao u Saudijskoj Arabiji 2021. godine, a kome će ova sezona biti poslednja u nemačkom timu pre odlaska u Ferari.

Pre zvaničnog testa u Bahreinu, a u toku današnjeg dana, na privatnom testu u Silverstonu vozači Mercedesa će imati priliku da prvi put sednu u svoje bolide, a u isto vreme će to učiniti i vozači Meklarena.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

MercedesFormula 1Džejms Alison

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara