Sava Ranđelović (©VSS/Slobodan Sandić)
Sava Ranđelović (©VSS/Slobodan Sandić)

Mišović ušao i začarao mrežu, Srbija se vratila posle 0:5! Olimpijski šampion dobio Crnu Goru na peterce

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.07.23. | 06:21

Veliki povratak Delfina i trijumf za drugo mesto u grupi

Španija je overila prvo mesto, a Srbija će kao druga iz grupe u osminu finala. Najluđi meč u grupnoj fazi FINA Svetskog prvenstva režirao je olimpijski šampion. Možda mu je baš ovakav bio potreban da bi se vratio u igru za visok plasman. Delfini su gubili 0:5 od Crne Gore, napravio je Uroš Stevanović niz rokada u derbiju i - to mu se isplatilo! Veliki povratak, pobeda na peterce, a sada je na potezu Hrvatska - 13:13, posle peteraca 4:2.

Čitavu utakmicu Srbija je bila u zaostatku, a onda je sevnuo lakat. Sudije to nisu sankcionsale, čačnut je u živac Save Ranđelovića. Prvi put se na šampionatu digao silovito iz vode, raspalio i šutem pomerio konstrukciju gola. Lopta je završila u mreži, Srbiju se nakon toga i niza dobrih odbrana sekunde delile od pobede, da bi Aleksa Ukropina prednost olimpijskog šampiona poništio 19 sekundi pre kraja i uveo utakmicu u peterce. A, tamo su tragičari bili Đuro Radović i Dušan Matković.

Izabrane vesti

Za Srbiju se završilo na najbolji način, ali je počelo katastrofalno. Gore nije moglo. Bio je to najslabiji ulaz u utakmicu na prvenstvu. Ništa nije mogao tim Uroša Stevanovića da pogodi do hica Nikole Jakšića, preko pet minuta bilo je potrebno osvajaču dva uzastopna olimpijska zlata da se pokrene. Trgao ga je kapiten, no tada preokret nije bio ni na vidiku. Aljoša Mačić, četnje pojačanje Šapca, otvorio je utakmicu golom, dobar ritam Crne Gore produžili su Radovići i beloruski vaterpolista Kanstantsin Averka, a mini seriju je zapečatio pogotkom Dušan Matković.

I sudbina je baš tako udesila da čovek koji je postavio najveće vođstvo Crne Gore bude tragičar, da se kola slome na njegovim leđima. Za igru živaca nije bio spreman, u raspucavanju je popustio. Opalio je direktno po sredini gola, pogodio je Branislava Mitrovića u glavu. I tu je bio kraj. Pre njega zadrhtala je ruka i Đuru Radoviću. Levoruki šuter je podbacio u dva derbija posle fenomenalnog otvaranja Svetskog prvenstva i sedam datih golova na premijeri.

Crnoj Gori je malo bilo i pet golova prednosti da mirno privede utakmicu kraj, iako je po Ajkule krenulo sve kao iz zamišljenog scenarija. Kapiten Nikola Jakšić je probio led, bio najbolji akter meča, ali ogroman posao odradili su momci iz drugog plana. Pre svih Đorđe Vučinić i golman Vladimir Mišović. Selektor Srbije je posle lošeg ulaska u meč izvršio rokadu, dao je šansu mladom golmanu Crvene zvezde umesto Branislava Mitrovića, a on mu se odužio na najbolji mogući način - serijom intervencija. Sakupio ih je sedam i dao vetar u leđa olimpijskom šampionu.

U neprekidnoj jurnjavi je bila Srbija, sve do poslednje četvrtine nedostajalo joj je smirenosti u napadu, ponekad i agresivnosti u fazi odbrane. Koristila je to Crna Gora, pogađala preko Dušana Matkovića i Vasilija Radovića. Ali, uvlačila se i nervoza u redove velikog srpskog rivala kako je meč odmicao. Olimpijski šampion je topio zaostatak, sve manje sigurnosti je bilo kod najboljih šutera suparnika, a Đorđe Vučinić je nepogrešivo parao mrežu. Šest njegovih strela, četiri Nikole Jakšića i serija kvalitetnih poteza Marka Radulovića

Upravo je bombarder iz Rijeke postigao gol za prvo vođstvo Srbije. Katapultirao je loptu u mrežu Petra Tešanovića minut i kusur pre kraja, zaplivali su Delfini ka trijumfu, ali je veliko slavlje na nekoliko minuta odložio Aleksa Ukropina. Srbija je druga u grupi, a na koga će u osmini finala zavisiće od - Hrvatske. Ukoliko Barakude dobiju, ići će na Crnu Goru i poslaće Japan na olimpijskog šampiona. Ne trijumfuju li, biće obratno.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U FUKUOKI:

GRUPA A

Ponedeljak (17. jul)

Kazahstan – SAD 5:18

Australija – Grčka 9:13

Sreda (19. jul)

Grčka – Kazahstan 18:2

SAD – Australija 16:8

Petak (21. jul)

06.30: SAD – Grčka

09.00: Australija – Kazahstan


GRUPA B

Ponedeljak (17. jul)

Kanada – Kina 13:10

Francuska – Italija 6:13

Sreda (19. jul)

Italija – Kanada 24:6

Kina – Francuska 8:17

Petak (21. jul)

10.30: Kina – Italija

13.30: Francuska – Kanada


GRUPA C

Ponedeljak (17. jul)

Aregentina – Hrvatska 5:24

Mađarska – Japan 16:8

Sreda (19. jul)

Hrvatska – Mađarska 10:12

Japan – Argentina 20:9

Petak (21. jul)

Mađarska – Argentina 21:13

12.00: Hrvatska – Japan


GRUPA D

Ponedeljak (17. jul)

Crna Gora – Južna Afrika 35:10

Srbija – Španija 14:16

Sreda (19. jul)

Španija – Crna Gora 11:7

Južna Afrika – Srbija 5:30

Petak (21. jul)

Južna Afrika – Španija 6:27

Srbija – Crna Gora 13:13, petercima 4:2



tagovi

vaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluUroš StevanovićVladimir GojkovićNikola JakšićMarko RadulovićĐorđe VučinićSava RanđelovićBranislav MitrovićVladimir MišovićĐuro RadovićDušan MatkovićVasilije RadovićPetar TešanovićAleksa Ukropina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara