Novi kapiten Uroš Kovačević u napadu (©CEV)
Novi kapiten Uroš Kovačević u napadu (©CEV)

Mogu li Kolakovićevi Orlovi i ovog puta do polufinala?

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.08.23. | 08:25

Odbojkaši Srbije u 21. veku samo dva puta nisu bili među četiri najbolje evropske ekipe, ali sada pred njima veoma težak izazov

Na poslednjih šest izdanja kontinentalne smotre - Srbija ima čak pet polufinala. Dva puta je bila zlatna, dva puta bronzana, jednom četvrta i jednom sedma. Takođe može da se primeti da su naši odbojkaši od 1995. godine (Jugoslavija, SCG, Srbija) pa do danas samo dva puta propustili polufinalne borbe (2009, 2015).

U kakvom god sastavu otišli i ko god bio na klupi, Orlovi su skoro uvek pronalazili put ka završnici. I kad se nije verovalo u njih, uspevali su da se domognu podijuma, pa čak više puta i evropske titule. Na pitanje da li i ovog puta mogu do samog kraja - odgovor ćemo dobiti 16. septembra, kada je na programu finale u Rimu.

Izabrane vesti

Kolakovićeva ekipa se izmenila u odnosu na prethodno leto - tačnije Svetsko prvenstvo. U sastavu više nema kapitena Nemanje Petrića, koji se oprostio od reprezentacije. Nisu tu Nikola Jovović i Nikola Peković, koje selektor ove godine nije pozvao, uz objašnjenje da je želeo da isproba neke druge igrače na tim pozicijama. U timu nije ni Srećko Lisinac koji se i dalje oporavlja od operacije leđa. U odnosu na SP prošlog leta nije tu ni Dušan Petković, a vratio se na to mesto Dražen Luburić. Ovog puta nema ni Milana Katića.

SASTAV ODBOJKAŠA SRBIJE NA EP

Dizači: Vuk Todorović, Aleksa Batak.

Korektori: Aleksandar Atanasijević, Dražen Luburić.

Srednji blokeri: Marko Podraščanin, Petar Krsmanović, Nemanja Mašulović i Alekdandar Nedeljković.

Primači servisa: Marko Ivović, Uroš Kovačević (kapiten), Miran Kujundžić, Pavle Perić.

Libera: Milorad Kapur, Miloš Krsteski.

----------------------------------------------------

Odlučio je selektor da povede dizača koji je tu već neko vreme, ali ranije nije dobijao priliku da igra kao ove godine - Vuka Todorovića. Uz njega je mladi Aleksa Batak, iza koga je veoma uspešna sezona u Partizanu. Na poziciji libera su dva igrača koja su takođe igrala poslednju sezonu u domaćoj ligi - Milorad Kapur i Miloš Krsteski.

Kod srednjih blokera tu su standardni Marko Podraščanin i Petar Krsmanović, a sa njima su Nemanja Mašulović i Aleksandar Nedeljković. Korektori su Aleksandar Atanasijević i Dražen Luburić, a primači servisa Uroš Kovačević, Marko Ivović, Miran Kujundžić i Pavle Perić.

U rosteru su igrači koji žele da pokažu da njihov zenit još nije prošao, kao i nešto mlađi kojima je cilj da dokažu da zaslužuju mesto u najboljoj selekciji Srbije i da imaju dovoljno kvaliteta da mogu da nastave da koračaju stazama uspeha... Na klupi je selektor Kolaković, sa kojim je Srbija 2011. bila šampion Evrope.

Orlovi se nalaze u grupi A zajedno sa Italijom, Švajcarskom, Belgijom, Estonijom i Nemačkom. Prema nekom odokativnom rangiranju - trebalo bi da se bore za drugu poziciju. Vrh tabele je na papiru rezervisan za Italijane, koji su domaćini, a ujedno aktuelni svetski i evropski šampioni. Ukoliko Srbija izbori drugu poziciju u osmini finala će ići na trećeplasirani tim iz Grupe C, a u slučaju pobede - u četvrtfinalu bi išla najverovatnije na Poljsku.

Da bi se našli u završnici moraju ili da naprave iznenađenje protiv Italijana u grupi - pa prođu sa prvog mesta, ili da u četvrtfinalu eliminišu još jednog favorita za medalju - selekciju Poljske. Ukoliko se sve kockice sklope - može da se dogodi tako nešto.

Ako ne skinu skalp nijednom jačem timu, onda će se njihova priča verovatno završiti u četvrtfinalu.

RASPORED SRBIJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU

1. kolo - sreda

21.00: Švajcarska - Srbija

2. kolo - četvrtak

18.00: Srbija - Belgija

3. kolo - petak

21.00: Srbija - Italija

4. kolo - ponedeljak

18.00: Srbija - Estonija

5. kolo - utorak

21.00: Nemačka - Srbija

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Utorak

GRUPA B

19.30: (4,70) Španija - Bugarska (1,15)

GRUPA D

19.00: (1,35) Grčka - Izrael (2,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkaše 2023.Igor KolakovićUroš KovačevićAleksandar Atanasijević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara