Vukašin Vorkapić (©Reuters)
Vukašin Vorkapić (©Reuters)

Nada tinja u Minhenu: Trijumf, revanš za Grac i "pomoć prijatelja"

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.01.24. | 08:33

Srbija danas (18.00, RTS 1, Arena Premijum) mora do dva boda protiv Crne Gore ako želi u Keln. Potrebno je da i Mađarska dobije Island. Sećanje na bolan poraz od pre četiri godine od Lavova. Radivojević pod znakom pitanja

(od izveštača Mozzart Sporta iz Minhena)

Sedam igrača iz sadašnjeg sastava Orlova branilo je boje Srbije pre četiri godine, kada je Crna Gora bila bolja u Gracu u tvrdom meču na Evropskom prvenstvu – 21:22. U selekciji su bili Nemanja i Vanja Ilić, Vladimir Cupara, Lazar Kukić, Bogdan Radivojević, Mijajlo Marsenić i Miljan Pušica. Selektor je bio Nenad Peruničić.

Izabrane vesti

Četiri godine kasnije prilika za revanš Lavovima, ali pre svega je meč bitan za prolazak u narednu rundu šampionata. Tim Tonija Đerone ima šansu, dok četa Vlade Šole nema iako je bila u oba meča blizu bodova protiv Mađarske i Islanda. Zavisimo i od meča dva i po sata kasnije, kada navijamo za Mađarsku protiv Islanda, kako bismo se provukli do naredne runde, doduše bez bodova, ali to bi bio lep uspeh i nastavak nade da su moguće kvalifikacije za Olimpijske igre.

Utakmica nije bez rezultatske važnosti i za Crnu Goru, jer se bori da izbegne „fenjer“ Grupe C i da sklizne u drugi šešir za baraž za Svetsko prvenstvo naredne godine, a to znači težeg rivala na putu do planetarnog prvenstva.

Pod znakom pitanja je desno krilo Bogdan Radivojević. On se neposredno pred meč sa Mađarskom razboleo, povraćao je. Bio je u sastavu jer nije mogla da se izvrši zamena. Na terenu je proveo samo minut, kada je Vukašin Vorkapić dobio isključenje. Posle temperature od 39 stepeni, juče mu je bilo bolje. Tek nekoliko sati pre meča, Đerona će znati da li može da računa na igrača Eurofarm Pelistera.

18.00: (1,25) Srbija (10,0) Crna Gora (4,90)

Desno krilo Vojvodine Vukašin Vorkapić bio je odličan protiv Mađarske, pet puta je zatresao mrežu rivala.

Moramo da imamo snage za ovaj meč. Prokockali smo šansu protiv Islanda, nismo pobedili Mađarsku, imamo još jednu šansu i verujem da će kockice da se poklope. Znamo da Crna Gora ima jake individualce, Borozana, Čavora, Vujovića, ali verujem da ćemo da pobedimo“, rekao je Vorkapić.

Imao je problem i vihorno desno krilo sa grčevima pre dva dana.

Morao sam da igram celu utakmicu jer Bogdan nije mogao. Bilo je problema, ali morao sam da igram, za repezentaciju nije problem da se igra i u takvim uslovima“; kaže desno krilo srpskog šampiona Vojvodine.

Miloša Orbovića nije bilo u prvom meču protiv Islanda, ali je odigrao protiv Mađarske i bio odličan u drugom poluvremenu, nagovestio je da se vraća u formu. Videćemo da li će za ovaj meč u 16 da bude i Uroša Kojadinovića, uz standardnog na desnom beku Predraga Vejina.

"Nije bilo lako, virus me uništio, teško je bilo. Nisam mogao da se sastavim, ali sada je bolje. Idemo da pobedimo Crnu Goru i da verujemo da Island može da izgubi. Zaslužili smo malo sreće zbog svih ovakvih utakmica koje smo tesno gubili poslednjih godina“', rekao je Orbović i dodao:

Moramo da budemo bolji, ne smeju da nam se ponavljaju neke greške iz prošlosti. Možemo da igramo sa svima, ali samo kad smo sa 100 odsto. Moramo da igramo u istim ritmu 60 minuta. Verujem u stručni štab, u saigrače. Znamo da možemo, da se saberemo, da se držimo zajedno kao što radimo".

Motiv ne nedostaje.

Uvek je teško posle poraza, moraš da budem spreman za naredni meč. Nije sve u našim rukama, ali verujemo u nas i Mađare“, zaključio je desni bek Kriens Lucerna.

20.30: (1,40) Island (8,50) Mađarska (3,60)

Perjanice Crne Gore su sjajni golman Melsungena Nebojša Simić, bekovi koji mogu da pogode sa 10 metara kao što su Branko Vujović i Vuko Borozan.

Crna Gora je mnogo dobila povratkom Vuka Borozana. Dok smo igrali zajedno u Vardaru, on je po meni bio najbolji levi bek na svetu. I to ne samo u napadu nego i u odbrani na „trojci“ i „četvorci“ je bio odličan. Crna Gora ima sjajne šutere. Iako respektujemo njihove pivotmene, sigurno da nisu kvalitet Bencea Banhidija. Sve je do nas, da zaboravimo prva dva meča. Verujem da neće biti tenzije. Mi smo svi dobri drugari. Igrao sam sa mnogim Crnogorcima u istom timu i protiv njih, u dobrim sam odnosima. Popijemo piće, pivo posle utakmice kad igramo jedni protiv drugih. Nadam se da će sve da bude u sportskim okvirima. Nema razloga da tako ne bude“, istakao je pivotmen Srbije Mijajlo Marsenić.

Mirko Radović (©Reuters)Mirko Radović (©Reuters)

Desno krilo Lavova Mirko Radović kaže da motiva neće da manjka.

Svaki meč za Crnu Goru igramo kao da nam je poslednji u životu, tako će biti i protiv Srbije. Za nas je kontinuitet učešća na velikim takmičenjima sve, od toga živimo, od toga se pravi i kult reprezentacije, a samim tim želećemo i protiv Srbije da idemo na pobedu kako bismo obezbedili povoljnije mesto u baražu, a i da se na pravi način oprostimo od šampionata“, poručio je, kapiten Crne Gore, igrač Lovćena, prenosi Vijesti.

Kalkulacije kažu da nam treba pobeda od dva gola razlike da bismo i sa minimalnim trijumfom Mađarske nad Islandom osiguralii drugo mestio, odlazak u Keln, gde bi nas eventualno čekali pakleni rivali - Hrvatska, Španija, Francuska i Nemačka.

Osim meča u Gracu pre četiri godine, Srbija i Crna Gora su igrali i u kvalifikacijama za EP 2016. godine. Tada smo bili bolji, na svom terenu slavili sa 25:21, dok je u Baru bilo 23:23, rezultat s kojim smo stigli do završnice šampionata.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (NEMAČKA) – 3. KOLO

Utorak

GRUPA A

18.00: (6,25) Makedonija (12,0) Švajcarska (1,17)

20.30: (1,75) Francuska (8,00) Nemačka (2,45)

GRUPA B

18.00: (1,05) Hrvatska (18,0) Rumunija (13,0)

20.30: (1,15) Španija (12,0) Austrija (6,75)

GRUPA C

18.00: (1,25) Srbija (10,0) Crna Gora (4,90)

20.30: (1,40) Island (8,50) Mađarska (3,60)

Pondeljak

GRUPA D

Poljska - Farska Ostrva 32:28 (15:15)

Norveška - Slovenija 27:28 (17:17)

GRUPA E

Češka - Grčka 29:20 (15:8)

Danska - Porugalija 37:27 (17:15)

GRUPA F

Bosna i Hercegovina - Gruzija 19:22 (9:9)

Švedska - Holandija 29:28 (15:15)



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija Srbijerukometna reprezentacija crne goreMiloš OrbovićVukašin Vokapić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara