©AFP
©AFP

Nakon četvrt veka čekanja: Sprema li se novi obračun Tajsona i Holifilda?

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.05.20. | 10:53

"Vesele devedesete" se vraćaju i u boksu

Istorija modernog sporta pruža se nekih vek i po unazad kada su u Zapadnoj Evropi i Severnoj Americi krenula organizovana takmičenja po uređenim pravilima, od kojih se neka i dalje održavaju. Tada su u fokusu bili fudbal, bejzbol, kriket, tenis, boks i jedrenje ,te su titule u njima i najstarije.

Plemenita veština je do pre koju deceniju zadržala oreol najpopularnijeg individulanog sporta među siromašnijim slojevima društva, ali zbog sve veće diverzifikacije, to jest novih i novih sportova, pre svih borilačkih baziranih na MAA (mešovite borilačke veštine) malo po malo preuzimaju primat.

Izabrane vesti

Praktično od kako su braća Kličko počistila ringove širom sveta, pad je krenuo, ali se čini da je sada konačno zaiustavljen. Nova generacija teškaških razbijača, a tu pre svega mislimo na Tajsona Fjurija, Entonija Džošuu i Diontea Vajldera vratila je boks na mala vrata na velike ekrane. I pred milionski auditorijum koji je sada gladan novih borbi.

I dok se čeka da se situacija potpuno pokrene i da sport "prodiše" nakon pandemije, već se prave planovi za mečeve, a tu bi mogao da se nađe i jedan pravi, pravcati klasik.

Naime, sve su indicije da bi moglo da se u skorije vreme dogodi da po treći put pesnice ukrste dva, pa malo je reći velikana boksa, pošto su u pitanju živi spomenici plemenite veštine - Majk Tajson i Ivander Holifild. Jer i jedan i drugi su objavili da su se vratili trenininzima i da žele da ponovo uđu u ring, naravno samo u humanitarne svrhe.

Dva sada već pedesetogodišnjaka čuli su "zov divljine", što će iskoristiti da pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

"Došao je momenat koji ste svi čekali - ŠAMPION se vratio", poručio je preko društvenih mreža Holifild, "Najavljujem moj povratak u ring, ali ću se boriti samo u humanitarnim mečevima".

Njegov veliki rival iz ringa, a sada i veliki prijatelj objavio je na društvenim mrežama da je stavio bokserske rukavice na ruke nakon čitave decenije i da je spreman da se vrati u ring. Naravno, u humanitarne svrhe.

"Vežbam u posledenje vreme intenzivno, ponovo radim boks i mislim da bih mogao da se vratim u ring u skorije vreme, ali u humanitarnim mečevima"

Da njegove reči nisu prazno hvalisanje potvrdio je i snimak sa treninga sa Rafelom Kordeirom, gde se vidi kako u pesnicama i dalje nosi prave atomske bombe. Tehniku i snagu udaraca gotovo da nije nimalo izgubio, te je samo pitanje koliko mogu noge da mu izdrže tu silu.


No, kako sam tvrdi, nikada nije bio u boljoj formi pošto dnevno odradi dva sata kardio treninga, onda sat vremena trčanja, malo teretane uz još sat, sat i po boksa. Mora se priznati da je za njegova 53 leta to i više nego impresivno.

Rivalitet dva razbijača iz devedesetiih godina prošlog veka viđen je kao jedan od najintenivnjih, ali je možda došao i prekasnog za Gvozdenog. Što se uostalom i videlo u oba obračuna. Prvi, iz novembra 1996. je tehničkim nokautom u 11. rundi, na opšte iznenađenje pripao Holifildu, zajedno sa WBA šampionskim pojasem, a drugi je završen sramotom kakvu plemenita veština do tada nije videla.

Sramota od koje Tajsonu i dalje zabride uši i obrazi, pošto je u junu 1997. u Las Vegasu, u nemoći i očaju dva puta zagrizao ušnu školjku velikom rivalu, te kada mu je otkinuo jedan deo, čuveni sudija Mils Lejn je bio primoran da ga diskvalifikuje.

U narednim godinama Tajson je mnogo radio na sebi i sada je konačno, čini se sazreo. Nekada čovek koji se ponašao bukvalno kada gladna zver sada je iskusni, prekaljeni borac na svim životnim frontovima, vodi uspešan biznis sa uzgojem marihuane, a često je i aktivan na društvenim mrežama, ali i kao glumac u velikim holivudskim hitovima.

Holifild je sa druge strane, više-manje ostao u senci, mada i pre kraja karijere nije bio previoše atraktivan ya medije jer je u pitanju veliki radnik. Čovek kojem je porodica na prvcom mestu, a vera na drugom. Skandali su ga uglavnom zaobilazili, ali nikada nijke mogao da se meri sa popularošću Gvozdenog Majka.

Bilo kako bilio, njih dvojica bi očigledno lako mogla ponovo da se ukrste u ringu, makar i na nekoliko rundi.


tagovi

Majk Tajsonivander holifilidboksborilačke veštineborilački sportovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara