Patrik Mahoms (AFP)
Patrik Mahoms (AFP)

Ne diraju se svete krave... Sve dok se ne pojavi neko koga ljudi vole

Vreme čitanja: 4min | pon. 12.02.24. | 13:30

Patrik Mahoms ima dovoljno argumenata (i vremena) da postane najbolji igrač NFL-a svih vremena

Neke ličnost se ne diraju. Daleko bilo, kao da su beli medvedi. Važi Majkl Džordan za najboljeg košarkaša svih vremena, iako Lebron Džejms i te kako ima argumente da mu zapreti; Pele je Pele i tu se, u očima Brazilaca, ne pitaju ništa Lionel Mesi, kamoli Kristijano Ronaldo; isto važi za Dijega Maradonu kad biste pitaIi Argentince; zađemo li na teniski teren onda se Rodžer Federer drži na prvom mestu – ne znam ti ni ja čega – kad odavno ni u jednoj kategoriji nije prvi, ali, eto, „igrao je elegantno“. Tako bismo mogli do sutra, kad se sa one strane Atlantika probude i obnove temu za koju su sami Amerikanci verovali da je završena povlačenjem Toma Brejdija.

Debata glasi: ko će biti najbolji igrač NFL-a svih vremena? Zasad je to Brejdi, po svim parametrima, ali pošto u Sjedinjenim Državama ionako vole da sport posmatraju kroz brojeve, onda računaju kako bi mogao da ga sa prestola svrgne Patrik Mahoms. Kvoterbek Kanzas Siti Čifsa najbolji je igrač današnjice, a možda bi mogao da isti status dobije kad se bude penzionisao.

Izabrane vesti

Da bi se to desilo, potrebno je da do kraja karijere osvoji još makar četiri Lombardijeva trofeja, čime bi se poravnao sa Brejdijem, dok bi petim nadmašio legendarnog kvoterbeka Nju Ingland Petriotsa, koji je se scene sišao u opremi Tampa Beja. Da bi uopšte zapretio lideru mora najpre da nadmaši Terija Bredšoa i Džoa Montanu, koji su sa svojim timovima po četiri puta bili na vrhu.

A može da se desi (da nadvisi i neprikosnovenog), da li baš za pet ili deset narednih godina, teško je prognozirati, međutim, ne zaboravite da je Brejdi bio aktivan 23 sezone i da se povukao u 45. godini.  Mahoms ima tek 28 i ako bismo tako posmatrali postoji šansa da bude na terenu još 17 sezona. Dovoljno vremena da svrgne Taličnog Toma. Posebno ako se ima u vidu da danas vrhunski sportisti pažljivo brinu o telu i brže se oporavljaju nego ranije. Pritom, Mahoms se i ne povređuje, dok je Brejdi tokom karijere imao tri povrede koje su ga izbacivale iz akcije na duži period.

Tom Brejdi (AFP)Tom Brejdi (AFP)


Kako to obično biva, deo javnosti navija da Patrik Mahoms nadmaši Toma Brejdija, dok deo – teško je proceniti koliki – drži do toga da je bivši as Nju Inglanda nedodirljiv. Mada, pre Džordana je bio Karim Abdul Džabar, pre Federera Bjorn Borg ili Rod Lejver, pre Mihaela Šumahera je Formulu vozio Manuel Fanđo... No, novi dolaze, mlađi (navijači) ištu promene, žele da se poistovete sa nekim uz koga odrastaju, dok starji prvonavedene tretiraju kao „svete krave“.

Zato je možda logično da se desi smena. Pre ili kasnije. Koliko god se neki opirali, svet sporta se razvija i rađa nove junake. Ili junake novog doba. Mahoms to jeste.

Iako je, samo primera radi – taman da se ozare lica Brejdijevih ljubitelja – izabran u prvoj rundi drafta. Tom je u NFL stigao kao 199. izbor u šestoj od sedam rundi. Niko na njega nije obraćao pažnju, a probio se na pijadestal, dok su Patriku od starta ka licu bila uperena svetla reflektora. Sa tom reputacijom se sjajno nosi. Zasad. Osvojio je tri prstena u poslednjih pet sezona, ali će ga večno progoniti što je poklekao baš pred Brejdijem i što neće imati šansu nikad da mu se revanšira. Bilo je to završnoj Bredijevoj sezoni (2020) u opremi Tampe, kad je očitao lekciju „mladom lavu“.

Takva poređenja će za mene uvek biti teška, jer me je Brejdi pobedio u Superbolu“, svestan je Mahoms puta koji mora da pređe i poraza koji će ga pratiti.

U prvoj sezoni u NFL-u, Mahoms nije bio starter. Počeo je da igra redovno pre šest i već podigao tri pehara. Osim toga, u ovom period karijere ima više plej-of pobeda nego legend ovog sporta kao što su Pejton Mening, Teri Bredšou, Džon Elvej, Stiv Jang, Aron Rodžers i Dru Bris. Svako od njih je igrao makar 14 sezona. Duplo više od Patrika već sad.


Mahoms sa suprugom Britani (AFP)Mahoms sa suprugom Britani (AFP)

Da je Mahoms na putu da postane novi GOAT ima dokaze, ako se pogleda broj MVP nagrada u finalima. Zasad su tri u njegovom vlasništvu, koliko ih ima Džo Montana, a to su dve manje od Brejdija. S tim što na ovom mestu valja podsetiti da je Brejdi proglašen za najkorisnijeg pojedinca u trenucima kad je imao 24, 26, 37, 39. i 43. godine. Mahoms je drugi na listi sa 28. i ima makar deceniju, možda i deceniju i po karijere ispred sebe.

Doduše, teško je osvajati naslove u nizu. Uostalom, za 23 godine Brejdijeve karijere NFL je imao 12 različitih šampiona. Što stavlja Mahomsa, ipak, u zahtevnu poziciju.

Bio sam prisutan kad je Brejdi rekao Mahomsu: “Predajem ti ključeve”. Uradio je to u našoj svlačionici, pred svim igračima, posle finala 2020. Zato mislim da je Tom ponosan na Patrika”, smireno je konstatovao trener Čifsa, Endi Rid.

Mlađe generacije obožavaju Mahomsa. Zbog “meke” ruke, inteligencije, načina na koji razigrava saigrače… I može biti da je NFL-u potrebno takvo zaštitno lice. Da obeleži teritoriju i vreme. Da doslovce postane vladar dinastije. U rangu onoga što su danas Kilijan Embape, Maks Ferstapen ili Novak Đoković. Sviđalo se nekom ili ne.


tagovi

NFLnflNFL ligaPatrik MahomsTom BrejdiKanzas SitiKanzas Siti Čifs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara