Nikola Jakšić (©Starsport)
Nikola Jakšić (©Starsport)

Neće finale Superlige proteći bez modernog derbija: Radnički ide po duplu krunu, izazivač opet Novi Beograd

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.05.22. | 20:18

Regionalni prvak u polufinalu eliminisao Šapčane, a aktuelni šampion i osvajač kupa slomio Partizana

Mnogo je uloženo u dizanje srpskog klupskog vaterpola, ponovo je stvorena moćan domaći šampionat i timovi su vračeni na evropsku mapu. “Stvoreno” je pet jakih ekipa, sposobnih da napadnu titulu, ali kada dođe do mečeva odluke - zna se. Mesta u finalu drugu godinu zaredom rezervisana su za Novi Beograd i kragujevački Radnički. 

Nekada je vladala neizvesnost samo oko toga na koju stranu Beograda će nacionalna titula. U opticaju su bile crveno-bela i crno-bela. Od prošle sezone trofej je na raskrsnici između Beograda i Kragujevca. I na tom polju nema promene. Novobeogradski klub je trijumfom u Šapcu (11:9) zakazao novo finale sa Radničkim, izazvaće šampiona, koji je, poput čete Igora Milanovića, polufinalnu seriju rešio u dvomeču. Partizan se u Kragujevcu oprostio od šampionskih ambicija (16:10). 

Izabrane vesti

Novom Beogradu ne treba mnogo, dovoljna je jedna prava četvrtina i podešavanje propelera na najveći broj obrtaja. Šapčani su u četvrtfinalu priredili iznenađenje eliminisavši Crvenu zvezdu, ali protiv regionalnog prvaka i prvog favorita za uspon na tron nisu bili ni blizu. Isplivao je kvalitet Novog Beograda, srušen je otpor Šapčana u gradu kraj Save, a glavni protagonisti bili su Strahinja Rašović, Duško Pijetlović i “lažni centar” Nikola Jakšić

Zaigrao je novobeogradski klub u Šapcu bez ubitačnog grčkog šutera Angelosa Vlahopulos - bio odsutan i za prvi polufinalni meč zbog loma nosa - i perspektivnog crnogorskog centra Miroslava Perkovića. Spao je tim Igora Milanovića na jednog klasičnog sidraša - Duška Pijetlovića, i to je bio poziv Nikoli Jakšiću da se spusti na liniju dva metra. Gde god postavite reprezentativnog beka, odigraće vrhunski. Tako i na centarskoj poziciji, koja mu nimalo nije strana. 

Sa lakoćom su se Jakšić i Pijetlović odvajali od čuvara i prefinjenom tehnikom lomili golmana Radoslava Filipovića. A, među lepšim potezima bila je i panenka Dušana Mandića iz peterca. Revija evrogolova u izvedbi Novog Beograda začinjena je strelama Strahinje Rašovića, od kojih je ona prva bila nalik projektilu u poslednjoj sekundi protiv Olimpijakosa u Pireju. 

Odolevao je Šabac u prvom poluvremenu, pokazao je zube novobeogradskom timu snova - što nije bio slučaj u prvom polufinalnom duelu na “11. aprilu” - a probleme protivničkoj odbrani i golmanu Gojku Pijetloviću najviše su zadavali srpski reprezentativac Ognjen Stojanović, Kristijan Šulc i crnogorski centar Savo Ćetković, član idealnog tima Jadranske lige. Držao se tim Nemanje Ličanina do defilea tri selekcije juniorskih šampiona šabačkog kluba na poluvremenu, u nastvaku je doživeo nagli pad - imao Novi Beograd i pet golova prednosti - ali je u finišu uspeo da istopi razliku na semaforu i ublaži poraz. 

Aleksa Ukropina (©MN Press)Aleksa Ukropina (©MN Press)

Prošetao se Novi Beograd do finala, a u drugoj polufinalnoj utakmici silovit je bio i šampion. Kragujevački Radnički deklasirao je crno-bele u Šumadiji i po prvi put izbegao je dramatičan finiš protiv Partizana. Sedmostruki evropski prvak dva puta ove sezone uzimao je meru kragujevačkom klubu, ali je u najbitnijim utakmicama zakazao.

Od ispuštanja pobede u prvoj utakmici polufinalne serije Partizan se nije oporavio, nemoćan je bio u Kragujevcu i vrlo brzo postalo je jasno da će se u finalu Superlige sastati trenutno dva najmoćnija kluba u Srbiji. Biće to repriza prošlogodišnjeg finala i duel koji se najčešće odigravao ove godine.

U čoveka odluke prvog duela crno-belih i aktuelnog šampiona izrastao je proslavljeni srpski reprezentativac Miloš Ćuk, a “X faktor” cele serije bez ikakve sumnje je Aleksa Ukropina. Crnogorski šuter nije bio na nivou iz minule sezone sve do polufinala, tek na momente pokazivao je pravo lice, a onda je u završnici plej-ofa podsetio kakvim razornim udarcem raspolaže. U oba meča zatresao je mrežu crno-belih po tri puta, i u revanšu je bio najefikasniji u taboru Radničkog, a uz rame mu je stao samo američki vaterpolista Aleks Bouven.

Amerikanac je, baš kao i Aleksa Ukropina, na kragujevačkom bazenu tri puta parao mrežu, dok je jedan gol manje za Partizan dao hrvatski vaterpolista Lovre Miloš. U redovima branioca krune jednak broj golova kao i Hrvat postigli su Miloš Ćuk, Marko Radulović, Nikola Lukić, Luka Pljevančić i hrvatski centar Josip Vrlić.

POLUFINALE SUPERLIGE SRBIJE, DRUGI MEČEVI:

Subota

Šabac – Novi Beograd 9:11

Radnički – Partizan 16:10

RAZIGRAVANJE OD 5. DO 8. MESTA ZA LEN KUP EVROPE, DRUGI MEČEVI:

Subota

Proleter – Crvena zvezda 9:17

Valis - Vojvodina 13:10 (igraće se majstorica u Novom Sadu)


tagovi

Igor MilanovićOgnjen StojanovićStrahinja RašovićDušan MandićDuško PijetlovićNikola Jakšićvaterpolo SrbijaVK RadničkiVK PartizanVK ŠabacVK Novi BeogradMiloš ĆukMarko RadulovićNikola LukićLovre MilošJosip VrlićMiloš Korolija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara