Jovana Stevanović protiv Turske (©FIVB)
Jovana Stevanović protiv Turske (©FIVB)

Nedelja odluke za odbojkašice: Srbija juri fajnal-ejt, protiv Nemica pobeda imperativ

Vreme čitanja: 4min | uto. 28.06.22. | 17:05

Prvu od četiri utakmice na poslednjem turniru ligaškog dela Santarelijeve izabranice igraju večeras u 1.00

Počinje nedelja odluke za naše odbojkašice. Prva od poslednje četiri ligaške utakmice igra se večeras od 1.00. Rival je Nemačka, a pobeda na neki način predstavlja moranje. Posle toga Srbija igra protiv SAD, Kanade i Japana.

Na završnom turniru Lige nacija koji će se odigrati od 13. do 17. jula u Ankari igraće Turska i sedam najboljih selekcija. Trenutno se naš tim nalazi u dobroj poziciji sa lepim šansama za plasman na fajnal-ejt. Srpkinje su ostvarile pet pobede i tri poraza i zauzimaju sedmo mesto. Posle četiri meča u Kalgariju će pokušati u gornjem domu i da ostanu.

Izabrane vesti

Prva prepreka je Nemačka, koja je 13. na tabeli, u seriji je od tri poraza i u Kanadi bi trebalo da bude najlakši protivnik. Naravno, to ne znači da naše odbojkašice večeras samo treba da se pojave na terenu. Svakako će morati da se dobro oznoje da bi osigrale tu unapred upisanu pobedu i krenule ka završnom nadmetanju.

Pokazalo se već da nijedna utakmica u Ligi nacija nije laka i da opuštanje nijedne sekunde nije dozvoljeno. Lagodan pristup najčešće bude kažnjen. Shvatio je to brzo selektor Danijele Santareli, pa će sigurno dobro pripremiti svoje izabranice za četiri poslednja testa.

Nemice su do sada ostvarile dva trijumfa i šest poraza. Bile su bolje od Koreje i Holandije, a izgubile su od Brazila, Japana, Poljske, Italije, Turske i Dominikanske Republike. Treba napomenuti da su jedine koje su otkinule jedan bod Japanu, vodećem timu trenutno u Ligi nacija, koji ima savršen učinak 8-0. Odigrale su i pet setova sa Poljskom. Jasno je da neće ni večeras istrčati sa belom zastavom.

Kada se pogleda sastav Nemačke, tu je trenutno najbolji primač takmičenja Ana Pogani koja igra na poziciji libera. Imala je 128 uspešnih prijema, uz samo devet grešaka. Jedno od poznatijh imena u rosteru je Dženifer Janiška, bivša igračica italijanskog Koneljana koju naš selektor sigurno dobro poznaje. Na prethodnim utakmicama su se istakle i Hana Ortman i Lina Alsmajer. Na poziciji srednjeg blokera je talentovana Kamila Vajlec, kao i koju godinu iskusnija Mari Šulcel. Priliku su do sada dobijale i Ivana Vanjak i Lena Stigrot...

Srbija i Nemačka su se poslednji put sastale prošle godine u Ligi nacija, kada su protivnice slavile maksimalnim rezultatom. I 2019. u Ligi nacija takođe je pobeda pripala Nemačkoj - 3:1. Na Svetskom prvenstvu 2018. kada je naša selekcija bila u najjačem sastavu, zabeležena je pobeda bez izgubljenog seta.

Večeras je uloga favorita na strani Santarelijevog tima...

"Prva i jedna od bitnijih utakmica za nas. Pobedom bismo olakšale put ka našem cilju, ka finalnom turniru", rekla je Jovana Stevanović. "Njih je oduvek krasila upornost i to je reprezentacija koja nikad ne odustaje. Nema mesta za pad koncentracije, za opuštanje. Znamo šta nas čeka, spremne smo. Pripremamo tu utakmicu taktički, imamo kvalitetan rad iza sebe. Na nama je da se igramo, pokažemo ono što znamo i tako ćemo doći do pobede".

Srpkinje su prethodni turnir igrale u Brazilu, a posle njega se nisu vraćale za Beograd, nego su odmah produžile za Kanadu. Tamo su imale vremena za trening, ali i za prijateljsku utakmicu. Odmerile su snage sa Japanom, koji je lider na tabeli. Vodila se velika borba, prvi čin je bio maratonski - 36:34, a posle pet setova je pobedu odnela azijska ekipa. Ta provera je sigurno mnogo značila devojkama, pred duel sa Nemačkom koji mora da se dobije.

"Nemačka je dobar tim. Odlikuje ih brza igra, dobar servis i dobra igra u polju. Smatram da, ako uđemo u utakmicu maksimalno koncentrisane i ako budemo imale strpljenja, onda nećemo imati nekih većih problema. Veoma nam je bitno da zabeležimo pobedu jer bimso bile korak bliže plasmanu na finalni turnir", rekla je libero Tedora Pušić, koja je igrala u Nemačkoj i dobro je upoznata sa njihovim timom.

TREĆI VIKEND LIGE NACIJA ZA ODBOJKAŠICE

Grupa A (Kalgari, Kanada)

Sreda

01.00: (1,50) Srbija - Nemačka (2,41)

04.00: (1,07) Turska - Kanada (6,80)

Četvrtak

01.00: Holandija - Japan

04.00: Belgija - SAD

22.00: Turska - Holandija

Petak

01.00: Nemačka - Belgija

04.00: Srbija - SAD

22.00: Belgija - Holandija

Subota

01.00: Tuska - Japan

04.00: Srbija - Kanada

22.00: Turska - SAD

Nedelja

01.00: Srbija - Japan

04.00: Nemačka - Kanada

19.00: Japan - Belgija

22.00: Nemačka - SAD

Ponedeljak

01.00: Holandija - Kanada

Grupa B (Sofija, Bugarska)

Utorak

16.00: (2,55) Kina - Brazil (1,45)

19.00: (2,19) Bugarska - Dominikanska Republika (1,60)

Sreda

16.00: Koreja - Tajland

19.00: Italija - Poljska

Četvrtak

12.30: Dominikanska Republika - Tajland

15.30: Poljska - Kina

19.00: Brazil - Koreja

Petak

12.30: Kina - Dominikanska Republika

15.30: Italija - Koreja

19.00: Bugarska - Brazil

Subota

12.30: Poljska - Dominikanska Republika

15.30: Brazil - Tajland

19.00: Bugarska - Italija

Nedelja

12.30: Kina - Koreja

15.30: Italija - Tajland

19.00: Bugarska - Poljska

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga nacija za odbojkašiceTeodora PušićJovana Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara