Zaliv u Tokiju (AFP)
Zaliv u Tokiju (AFP)

"Neman" iz okeana pravi ogroman problem organizatorima Igara u Tokiju

Vreme čitanja: 1min | pon. 19.07.21. | 14:38

Preko 14 tona ostriga potopilo plovke u zalivu gde će se održati takmičenja u veslanju i kanuu

Organizatori Olimpijskih igara suočavaju se sa brojnim izazovima, pre svega onim koji se odnose na zdravstvenu sigurnost svih učesnika, pasivnih i aktivnih. Međutim, jedan je došao sasvim neočekivano - iz okeana. Ne nije u pitanju neka morska neman, već obična ostriga, koju bi Japanci rado videli u tanjiru, s obzirom da se ova školjka smatra poslasticom ne samo na meniju Zemlje izlazećeg sunca, već širom sveta.

Ali ovog puta Japanci su se neprijatno iznenadili kada su saznali da su silne kolonije ostriga krive za potapanje plovaka u zalivu gde treba da se održe takmičenja u veslanju i kanuu na mirnim vodama.

Izabrane vesti

Verovali ili ne, odstranjivanje ostriga sa plovaka koji treba da zaustave talase ne bi li voda veslačima i kanuistima bila što mirnija, koštalo je čak 1.280.000 dolara, jer je oprema položena u dužini od 5,6 kilometara morala da se odvuče na obalu i popravi, ili da je ronioci očiste na licu mesta.

Uklonjeno je ukupno 14 tona ostriga, koje bez obzira što imaju ne malu vrednost na tržištu (između 15 i 20 dolara po kilogramu), neće se naći u prodaji, niti su ih konzumirali radnici koji su učestvovali u spasavanju plovaka, zbog sigurnosti.


tagovi

VeslanjeKanutokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara