(©MozzartSport)
(©MozzartSport)

Nešto sasvim novo u srpskom vaterpolu: Na Tašu svi klubovi stali pod jednu kapu, dirigentska palica u rukama Rađena

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.07.23. | 16:17

Novo poglavlje u životu proslavljenog srpskog reprezentativca, bacio se osvajač olimpijskih, evropskih i svetskih medalja u trenerske vode…

Situacija u srpskom vaterpolu nije sjajna – što se tiče rezultata seniorske reprezentacije, ali i međuljudskih odnosa i saradnje između klubova – ali danas je dobio nešto sasvim novo. I možda će dešavanja na čuvenom bazenu Tašmajdan na mikroplanu pokrenuti niz pozitivnih promena.

Dok su između najvećih klubova u zemlji odnosi zategnuti, na Tašmajdanu su minuli period iskoristili da nekoliko manjih klubova spoje u jedan, da ih saberu pod jednu kapu. Plasirao se Vaterpolo klub TAŠ u Superligu i nisu se rukovodioci opredelili da ekipu povere „proverenom“ treneru, već da ga „stvore“. Dirigentsku palicu preuzeo je Nikola Rađen.

Izabrane vesti

Proslavljeni srpski reprezentativac stavio je tačku na igračku karijeru i otvorio novo poglavlje u životu. Bacio se osvajač olimpijski i evropskih medalja, te jedne svetske u trenerske vode. Srpski vaterpolo je na taj način dobio „svežu krv“, perspektivnog stratega punog elana, a u srcu Beograda će primarni zadaci biti rad sa seniorskim sastavom, ali i sa mlađim kategorijama. Jer, jaka baza dece je ono što nedostaje trofejnom srpskom sportu.

„Novo zvanje za mene, novo poglavlje u životu. Veoma mi je drago što sam baš TAŠ izabrao, i što ću imati priliku da radim sa seniorskim timom i svim mlađim kategorijama. Gleddaćemo da kroz Akademiju TAŠ-a unapredimo rad sa mlađim kategorijama i da ono što nam generalno fali u srpskom vaterpolu, a to je ta baza dece, podignemo na viši nuivo. Uslovi na Tašmajdanu su odlični, klub se trudi da obezbedi što bolje uslove, i tako će biti u narednim godinama“, rekao je Nikola Rađen u prvom obraćanju kraj otvorenog bazena ispod crkve Svetog Marka.

Osvajač dve olimpijske bronze najavio je da će biti strog, ali i pravičan, te da će akcenat biti na fizičkoj spremi. Neće biti „šlepanja“, ekipa će od utakmice do utakmice biti selektirana tako da u će u bazen uskakati fizički najsposobniji.

„Svidela mi se i ideja da budem trener, došao sam po pozivu gospodina Vujanca. Onda u razgovoru sa Nikolom našli smo zajednički interes i na obostzrano zadovoljstvo je došlo do saradnje. Ono što mogu da obećam i iza kojih reči mogu da stanem jeste da će da se radi dva puta dnevno, da će igrači biti selektirani tako da će najspremniji biti deo sastava. Imam ideju da u rosteru imam preko 20 igrača, i da najsrpemniji igraju svaku utakmicu. Ova sezona će za TAŠ kalendarski biti jako nezgodna, ali za nas će biti i interesantna, jer ćemo imati dosta vremena za pripremu, za angažovanje i promociju kluba“.

O angažovanju u Vaterpolo klubu TAŠ prvo je Nikola Rađen razgovarao sa nekadašnjim saigračem Vladimirom Ljubenovićem, da bi zatim seo za pregovarački sto sa Milošem Vujancem i Nikolom Milosavljevićem, pa će tako ostati zapisano da je prvi trener koji će voditi TAŠ u Superligi.

„Na poziv bivšeg saigrača iz davnih vremena, iz juniorske reprezentacije, Vladimira Ljubenovića, sam došao, seo i dogovorio se sa Nikolom i Milošem o potencijalnom angažmanu. Prihvatio sam uslove koje su mi gospoda dala i već smo počeli sa sprovođenjem dogovorenih stvari u delo. Kroz dvadesetak dana nas očekuje prvi trening na Tašmajdanu, krenućemo u novu sezonu. Biće to prva superligaška sezona u istoriji kluba VK TAŠ“.

Ukoliko Nikola Rađen makar približno bude dobar trener kao što je bio igrač, imaće štošta mladi igrači da nauče. Za početak na Tašmajdanu, a posle – ko zna.

„Jeste da je moj trenerski staž mali, bukvalno ga danas započinjem, ali moje vaterpolo znanje i iskustvo je veliko. Kao igrač i reprezentativac sam imao priliku da steknem veliko iskustvo, da mnogo toga naučim, da radim sa najboljim trenerima, da igram u najboljim ekipama u svetu… Trudiću se da sve to prenesem na igrače. Što u seniorskom, što u juniorskom uzrastu. U celojn Akademiji. Mislim da će biti interesantna sezona“, završio je Nikola Rađen.

IDEJA O SPAJANJU KLUBOVA NA TAŠU SE RODINA PRE GODINU I PO DANA, KLUB ĆE IGRATI SUPERLIGU I JADRANSKU LIGU

(©MozzartSport)(©MozzartSport)

Na Tašmajdanu su pre godinu i po dana, prvog meseca u 2022. godini, doneli odluku da ujedine klubove koji su tu trenirale, saberu najkvalitetnije igrače za seniorski tim TAŠ-a, te da se posvete radu sa decom. Tu bi Akademija trebalo da igra veliku ulogu, dok je na prvoj ekipi da obezbedi opstanak u Superligi i izvaga se u Jadranskoj ligi sa klubovima iz regiona u drugom rangu.

„Pre nekih otprilike godinu i po dana rodila se ideja da se klubovi na Tašmajdanu spoje u jednu Akademiju i da tako u budućnosti nastave svoj rad. Zvanično smo sa tim krenuli u januaru 2022. godine, imali lepe rezultate u mlađim kategorijama i nakon toga dogovoreno je da se kroz Akademiju podrži Vaterpolo klub TAŠ u seniorskom vaterpolu. U prošloj sezoni VK TAŠ osvojio je oprvo mesto u Prvoj A ligi i tako se kvalifikovao u Superligu, kao i Jadransku ligu. Angažman Nikole Rađena je još jedan korak napred, nadamo se da će nam on doneti mnogo toga u budućnosti“, poručio je Nikola Milosavljević, koordinator rada Akademije Tašmajdan, a zadovopljstvo je izrazio i Miloš Vujanac, generalni sekretar kluba:

„Drago mi je što je Nikola izabrao nas i što mu je to faktički prvi angažman kao trener seniorskog sastava. Verujem da će imati mnogo uspeha sa nama i da ćemo mu biti korak napred u daljoj budućnosti“.


tagovi

Nikola RađenVK TAŠ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara