Kvoterbek Dalasa Dag Preskot (©AFP)
Kvoterbek Dalasa Dag Preskot (©AFP)

NFL plej-of: Dalas juri prvu pobedu kod kuće od 2019, povratak "negativca" Staforda u Detroit

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.01.24. | 14:35

Nastavlja se doigravanje

Za razliku od 2020, kada su postali šampioni NFL-a pre svega zahvaljujući fantastičnom kvoterbeku Patriku Mahomsu, Kanzas Siti Čifsi su ovogodišnju plej-of seriju započeli dobrom igrom u odbrani i jakim trkačkim napadom. Ono što je nekada bila slaba strana ovog tima, ali su ipak osvojili prvenstvo, sada je snaga – odbrana.

Majami je poražen u prvom kolu doigravanj 26:7 u ledenim uslovima u Kanzasu - bilo je -4C, čak su i treneru Ridu brkovi bili zaleđeni - Tejlor Svift je podržala Trevisa Kelsa, Majami je pokazao da i dalje mora da uči - skor sa timovima koji su u plej-ofu ove godine je bednih 1:7 - tako da se sada već regularni okršaj između Čifsa i Bafalo Bilsa polako nazire.

Izabrane vesti

Naravno, potrebno je da Bafalo prvo pobedi kod kuće protiv Pitsburga, a tamo je nevreme veće nego u Kanzasu pa je meč pomeren za ponedeljak u 22:30. Ukoliko Stilersi pobede, ići će na noge omraženom rivalu Baltimoru, dok će Kanzas igrati sa hitom sezone Hjuston Teksansima. Ekipa koju predvode ruki trener Demeko Rajans i ruki kvoterbek Straut su ponizili Klivlend Braunse 45:14 i čekaju svog narednog protivnika puni samopouzdanja, pošto su već u prvoj sezoni premašili očekivanja.

Za večeras su zakazani prvi mečevi plej-ofa u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji između Dalas Kaubojsa i Grin Bej Pekersa (22.30) i Detroit Lajonsa i LA Remsa (02.15). Prvi duel je pun raznih (ne)bitnih podataka vezanih za trenera Kaubojsa Majka Mekartija. Čovek koji je jedva izbegao otkaz prošle godine nakon poraza od San Franciska u plej-ofu je motivisao svoje momke (i sebe) i iza sebe ima još bolju sezonu u 2023.

22.30: (1,30) Dalas (15,0) Grin Bej (4,00)

Ali sada dolazi plej-of. Dalas je u poslednje tri sezone imao skor u plej-ofu bednih 1-2, a jedinu pobedu ostvarili su u gostima, ne na njihovom čuvenom stadionu. Mekarti ima dve pobede u plej-ofu u Dalasu, ali dok je bio trener Pekersa, ekipe koja će biti veliki autsajder protiv Kauboja koji su bili fantastični od momenta kada ih je u petom kolu razneo San Francisco 42:10. Sada hoće da nastave seriju i stignu do revanša sa Fortinajnersima.

Kauboji su pobedili u svakoj utakmici kod kuće ove sezone, postigavši ​​30 ili više poena u sedam od osam mečeva i poslednji put su izgubili još prošle sezone, tako da im je trenutni rekord u Teksasu 16-0. Pritisak je zato veliki i Mekarti bi sigurno potpisao sebi otkaz ako bi dozvolio poraz protiv Pekersa večeras.

Ima li onda Grin Bej čemu da se nada? Ima naravno, u pitanju je kvoterbek Džordan Lav. Najviše bačenih tačdaunova u ligi ima Dalasov Dag Preskot (36) a na drugom mestu je Lav sa 32. U Grin Beju su bili u pravu kada su se konačno rešili Erona Rodžersa u ime ovog kvorterbeka čiji je trenutni skor u poslednjih osam mečeva 18 tačdaunova i samo jedna presečena lopta i to u situaciji kad su mu bitni igrači u napadu bili povređeni. Grin Bej može da malo zaustavi Dalasovu odličnu odbranu i pruži sebi šansu, ali sa malo plej-of iskustva biće teško. Veliki pritisak na domaćim igračima da pobede daće im dodatnu šansu.

"Ja sam negativac koji dolazi u grad’ bila je glavna poruka kvoterbeka Metju Staforda kada su ga pitali o povratku u Detroit. Lavovi su ekipa koja ima višedecenijski loš skor u ligi a retko ko pamti da je gledao ovaj tim u plej-ofu. Igraju na stadionu Fort Fild preko 20 godina, a tek sutra ujutro će prvi put biti domaćini u plej-ofu i to je dovoljno da se objasni koliko je ova ekipa bila loša do ove sezone. A najveći deo tih loših godina, kvoterbek Detroita bio je Metju Staford, koji je sa prošlom ekipom bio 12 godina, odigrao 165 mečeva, pobedio u 74, izgubio 90 i odigrao jednu nerešenu.

02.00: (1,60) Detroit (14,0) LA Rems (2,55)

Imao je za to vreme i tri plej-of meča sa Lavovima a otkako je prešao u LA Remse (2021) ovo će mu biti već peti meč (za dve sezone), a ima i šampionski prsten. Ne zaboravimo ni Džareda Gofa, kvoterbeka koji je pao u nemilost trenera LA Remsa posle loše sezone i neuspeha u Superbolu 2019 i koji je trejdovan za Staforda upravo u Detroit.

Lavovi igraju odlično, imaju skor 6-2 kod kuće i cele sezone nisu izgubili dve utakmice zaredom. Njihov problem biće odsustvo najboljeg ofanzivnog igrača, tajt-enda Sema Laporta kao i slabija odbrana protiv hvatača, a Remsi imaju dva paklena – Kupera Kupa i Puku Nakua. Kup je bio-MVP Superbola a Nakua je upravo oborio rekord za najviše uhvaćenih jardi kao ruki u istoriji NFL-a. Njih dvojica će biti pakleni duo za odbranu Detroita a ekipa Remsa je iskusna i u formi (pobedili u sedam od poslednjih osam mečeva). Pošto oba tima imaju napade u prvih 10 u ligi, očekuje se da će biti dosta poena.

NFL, PLEJ-OF

Subota

Hjuston - Klivlend 45:14 (10:7, 14:7, 14:0, 7:0)

Nedelja

Kanzas Siti - Majami 26:7 (7:0, 9:7, 3.0, 7:0)

22.30: (1,30) Dalas (15,0) Grin Bej (4,00)

Ponedeljak

02.00: (1,60) Detroit (14,0) LA Rems (2,55)

22.30: (1,20) Bafalo (15,0) Pitsburg (5,40)

Utorak

02.00: (2,40) Tampa Bej (13,0) Filadelfija (1,70)

***kvote su podložne promenama

Piše: Vladimir JOVANOVIĆ


tagovi

NFLNFL ligaDalas KaubojsGrin Bej PakersDetroit LajonsLos Anđeles Rems

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara