Nikola Grbić (©FIVB)
Nikola Grbić (©FIVB)

Nikola juri prvo svetsko zlato, Poljaci treće uzastopno

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.09.22. | 12:15

Domaćin u Katovicama od 21 čas izlazi na megdan Italiji. Brazil i Slovenija za bronzu igraju od 18 časova

Finale igraju Poljska i Italija, a veče može da bude čarobno za jednog Srbina. Nikoli Grbiću je svetsko srebro već u džepu, a ukoliko se pretvori u zlato, on će ponovo ispisati stranice istorije. Prvi je srpski trener sa osvojenom Ligom šampiona, a večeras ima priliku da postane i prvi sa svetskom krunom.

Poljaci jure treću uzastopnu titulu na SP. Nekadašnji kapiten naše zemlje juri prvu, a u kolekciji kao igrač ima svetsko srebro i bronzu. Da bi otišao korak dalje i ispunio još jedan san mora da preskoči Italiju. To je zemlja za koju je posebno vezan i gde je ostavio veliki trag. Italiijani su evropski šampioni, imaju sjajnu mladu generaciju i ne plaše se nikoga. Pa čak ni sile kakva je Poljska. Finalni duel je zakazan za 21 čas u Katovicama. Publika je i na prethodnim utakmicama pravila neverovatan ambijent, šta onda tek očekivati večeras...

Izabrane vesti

Nikolini momci su imali težii posao u polufinalu - tek posle pet setova su slomili otpor fantastičnih Brazilaca. Italija je očekivano izašla brzo na kraj sa Slovenijom.

"Kako god se finale završi, mogu da kažem da veliki poljski igrači imaju dostojne naslednike", pohvalio je svoj tim Grbić posle polufinala.

Prvi set su njegovi izabranici izgubili, ali su već u drugom imali sve u svojim rukama.

"Posle prvog seta sam bio malo zabrinut, ne zato što smo mi igrali loše, već zbog fantastične odbojke koju su Brazilci pokazali. Mi smo u prvom periodu imali manje od 40 odsto uspešnosti u napadu posle pozitivnog prijema, nikada ranije nismo imali tako niske procente u toj statističkoj koloni. Čak i protiv Amerike smo bili na 80 odsto. Održati naš tim na 30 odsto u napadu posle dobrog prijema je neverovatno. Oni su to uspeli jer su igrali dobro, a ne zato što smo mi radili nešto pogrešno. Pasivili su svaki napad, branili se kao ludi, sjajno izvodili kontre... Pomislio sam u sebi: Vau! Ako izdrže ovaj nivo, imaćemo problema".

Verovao je ipak Grbić u svoje igrače.

"Iz očiju Brazilaca i njihovog govora tela moglo je da se vidi da su samouvereni. To se promenilo posle drugog seta, jer smo mi pritiskali servisom i bili uspešni u prvom napadu. Neću da kažem da smo lako dobili drugi i treći set, ali u oba smo vodili igru od samog početka. A četvrti set? Kada timove poput SAD, Francuske i Brazila stavite uza zid, njigova reakcija će biti najbolja odbojka koju mogu da igraju".

Priznaje Nikola i da je fortuna bila sinoć na njihovoj strani.

"Da li bih je bio loš trener da sam izgubio ovakvu utakmicu? Pa nekad vam je potrebna i sreća. Verujem da smo je imali na ovom turniru. Setite se da se Kristenson povredio baš na utakmici protiv nas. Sada je u četvrtom setu Lukareli morao da napusti igru zbog povrede. Neću da krijem - pomogao je nam je njegov izostanak u taj-brejku. Veoma ga poštujem jer se trudio da pomogne timu do kraja. Verovao je da može, žrtvovao je svoj ego za ekipu. To rade veliki igrači".

Grbić je za meč sa Amerikom u četvrtfinalu rekao da je finale pre finala... Šta reći onda za spektakl sa Brazilom?

"Bilo je ovo naše drugo finale, a pred nama je još jedno. Moraćemo da igramo veoma dobru odbojku. Niko do meča za zlato na SP ne dolazi slučajno. Nadam se da ćemo prikazati isti nivo igre kao u poslednje tri utakmice, da ćemo uspeti da izvršimo pritisak na rivale. Najbitniji je pristup, moramo da odigramo najbolje što možemo. Očekuje nas meč za nožem u zubima. Treba da se razmišlja samo o sledećem poenu, sledećem setu..."

Sigurno da još jedan klasik očekuje ljubitelje odbojke večeras. Italijani su puni motiva da posle evropske titule uzmu i svetsku. Čekaju je još od 1998. godine.

Prava uvertira za finalni obračun biće utakmica za treće mesto u kojoj se sastaju od 18 časova Brazil i Slovenija.

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

Poljska - Brazil 3:2

Italija - Slovenija 3:0

FINALE

11. septembar

21.00: (1,45) Poljska - Italija (2,55)

za treće mesto

18.00: (1,25) Brazil - Slovenija (3,55)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Nikola GrbićSvetsko prvenstvo u odbojcisvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.Muška odbojkaška reprezentacija PoljskeMuška odbojkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara