Filip Glavaš (©Reuters)
Filip Glavaš (©Reuters)

Ništa od olimpijskih kvalifikacija za Srbiju preko Svetskog prvenstva, poslednju nadu ugasili – Hrvati

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.01.23. | 19:38

Kauboji dobili Bahrein za kraj drugog kruga takmičenja, Orlovi će imati još jednu šansu da stignu do Pariza...

Ostvarila je Srbija najbolji rezultat na planetarnim šampionatima u poslednjih deset godina, konačno je dobila evropsku reprezentaciju na velikom takmičenju, ali olimpijske kvalifikacije preko rezultata na ovom Svetskom prvenstvu nije izborila. Tinjala je nada, ugasili su je – Hrvati! Kauboji su dobili Bahrein za kraj drugog kruga i zatvorili vrata Srbiji, pa Orlovima borba za olimpijske kvalifikacije preko Evropskog prvenstva – 43:32 (17:16).

Završila je četa Tonija Đerone kao 11. na svetu, napravila je pomak na polju rezultata, ipak, ne dovoljan da bi preko Svetskog prvenstva izborila plasman na Olimpijske igre. Iako su Orlovi pre treće utakmice u drugoj fazi Svetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj ostali bez šanse da se plasiraju u četvrtfinale, imali su za šta da se bore. Pred njima su bila dva puta. Holandiju nisu uspeli da dobiju 13 razlike, a ni Bahrein nije priredio senzaciju.

Izabrane vesti

Hrvatska je tako zatvorila vrata Srbiji, izgurala je iz olimpijskih kvalifikacija i sebi obezbedila mesto u njima. Dobio je Hrvoje Horvat ekstra priliku da odvede Kauboje u Pariz, ali ni njih neće biti u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Skupo ih je koštao poraz od Egipta, te remi sa Dancima, koji je bio iznenađujujuć posle lopeg otvaranja šampionata. A, opet se ispostavio kao koban.

Mučili su se Kauboji u prvom poluvremenu, imao je Bahrein u nekoliko navrata i minimalnu prednost. Međutim, azijska selekcija nije bila kadra da do kraja cedi favorita i preznojava ga. Pukla je po šavovima u nastavku, nisu Hrvati drhtalo do poslednjih trenutaka. Izborili su treće mesto u svojoj grupi, gledali u leđa samo Dancima i Egipćanima, i turnir okončali sa četiri pobede, te jednim remijem i porazom.

Nije Hrvoje Horvat imao izuzetno raspoloženog golmana, kao što je to bio slučaj protiv Belgije kada je među stativama dominirao Mate Šunjić i zaplašio šutere rivala. Ali, njegove dve odbrane i osam Dominika Kuzmanovića bile su dovoljne za trijumf nad Bahreinom, jer je u drugom poluvremenu napad funkcionisao kao švajcarski sat.

Filip Glavaš otkrovenje je prvenstva, desno krilo iz Rijeke je, što se tiče Hrvatske, obeležilo ovaj šampionat. Baš kao što je Tin Lučin to uradio na Evropskom prvenstvu kada su Kauboji bili bolji od Srbije u Segedinu, a on prva zvezda balkanskog derbija u pik areni. Izbombardovao je Glavaš reprezentaciju Bahreina, isporučio joj čak 11 golova i imao samo dva promašaja!

Šta tek reći ta Ivana Martinovića?! Podjednako ubitačan bio je kao i Filip Glavaš, ali su svi hici bili precizni. Pucao je 11 od 11! Nišanske sprave podesio je i Luka Cindrić. Barselonin srednji bek dao je osam golova (imao jedan promašaj), a čak četiri projektila stigla su sa razdaljine od preko devet metara. Marin Jelinić je bio standardno dobar, sedam puta upisao se među strelce, dok je identičan učinak za Bahrein imao Džasim Džabar.

SVETSKO PRVENSTVO, DRUGA FAZA - 3. POSLEDNJE KOLO

Ponedeljak

GRUPA 3 (KATOVICE)

Katar - Argentina 22:26 (9:12)

Srbija - Holandija 32:30 (15:17)

20.30: (2,35) Nemačka (8,00) Norveška (1,80)


GRUPA 4 (GETEBORG)

SAD - Belgija 24:22 (14:12)

Hrvatska - Bahrein (17:16)

20.30: (4,40) Egipat (9,00) Danska (1,30)


Nedelja

GRUPA 1 (KRAKOV)

Crna Gora - Slovenija 23:31 (8:15)

Iran - Poljska 22:26 (10:16)

Španija - Francuska 26:28 (13:13)


GRUPA 2 (MALME)

Zelenortska Ostrva - Mađarska 30:42 (15:22)

Brazil - Island 37:41 (22:18)

Švedska - Portugalija 32:30 (13:14)



tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometurukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara