(©Reuters)
(©Reuters)

Norisu pripala pol-pozicija za prvu sprint trku sezone

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.04.24. | 21:56

Luis Hamilton drugi, Fernando Alonso treći

Nakon samo jednog treninga održanog na stazi u Šangaju, vozači su bili spremni za prve sprint kvalifikacije sezone u okviru Velike nagrade Kine koja se vratila na kalendar posle pet godina.

Kiša je pretila da pokvari raspoloženje na stazi u prvom delu kvalifikacija, ali je bila prisutna samo na početku. Ono što je bio problem na samoj stazi jeste trava koja je, iz za sada nepoznatog razloga, gorela po drugi put nakon što je gorela i u jutrašnjem treningu. U takvim uslovima najbolje se snašao Lando Noris. Britancu je pripala pol-pozicija za prvu spint trku sezone.

Izabrane vesti

Glavni fokus u prvom delu kvalifikacija bio je na jedinom kineskom vozaču u istoriji ovog sporta - Gvanju Džou. Vozač Zaubera bio je jedan od onih koji su se prvi našli na stazi, a svojim brzim krugom uspeo je da se plasira u dalji tok kvalifikacija. Mercedesov Džordž Rasel se u Q1 delu mučio da postavi dovoljno dobar krug te umalo nije prošao, ali na kraju su ispali Pjer Gasli (16), Esteban Okon (17), Aleks Albon (18), Juki Cunoda (19), Logan Sardžent (20).

Početak drugog dela kvalifikacija bio je odložen za par minuta kako bi se sanirala vatra pored staze, ali je kiša počela da pada sve jače. Kako bi pokušali da izbegnu probleme na stazi, svi vozači su se postrojili na izlasku iz pit lejna, stvarajući ozbiljnu gužvu. Lando Noris u Meklarenu bio je prvi koji je u Q2 delu zabeležio mereni krug, ali je njegov timski kolega Oskar Pjastri bio taj koji se na trenutak našao na prvoj poziciji. Ipak, ubrzo se pojavio Maks Verstapen i sa samo jednim krugom bio najbolji od svih na stazi.

Pred kraj drugog dela kvalifikacija stazu u Šangaju je zadesila ozbiljna kiša, zbog čega su se svi vozači vratili u garaže. Budući da nije uspeo da postavi dovoljno dobro vreme, Džordž Rasel će u sprint trku krenuti sa 11. pozicije. Raselovo odsustvo iz Q3 dela značilo je da se miljenik domaće publike Džou našao među vodećih deset. Iza Rasela će se na startu trke naći Kevin Magnusen (12), Niko Hulkenberg (13), Danijel Rikardo (14) i Lens Strol (15).

(©Reuters)(©Reuters)

Za poslednji deo kvalifikacija na bolidima su bile postavljene gume za promenljive vremenske uslove. Međutim, čim su se vozači našli na stazi krenuli su izvesni problemi. Osim manjeg izletanja Norisa, Šarl Lekler je na kratko završio pored zaštitne ograde. Probleme je imao i vodeći Verstapen, a izlaskom van staze izgubio je svoj prvi mereni krug.

Kako je staza postajala sve klizavija, a vidljivost sve manja, tako su i greške bile sve češće. Mnogim vozačima su krugovi bili obrisani zbog silazaka van staze, a Maksu su bila poništena čak dva kruga. Dok se aktuelni šampion borio da ostvari svoj plasman, na vodećim pozicijama su se našli njegov timski kolega Serhio Peres, a zatim i Fernando Alonso i Luis Hamilton. Međutim, Meklarenov Noris je bio taj koji se najbolje snašao na mokroj stazi u Šangaju zbog čega će u sprint trku krenuti sa pol-pozicije.

Najboljih deset pred Sprint trku u Kini: Lando Noris, Luis Hamilton, Fernando Alonso, Maks Verstapen, Karlos Sains, Serhio Peres, Šarl Lekler, Oskar Pjastri, Valteri Botas, Gvanju Džou.

Sprint trka na programu je u subotu od 05.00, posle koje će u 09.00 sati uslediti kvalifikacije za glavnu trku, koja je zakazana za nedelju od 09.00 časova po srednjeevropskom vremenu.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Lando Noris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara