Marios Kapocis i Strahinja Rašović (©Reuters)
Marios Kapocis i Strahinja Rašović (©Reuters)

Nova godina – nova pravila u vaterpolu: Golmanski prostor po uzoru na fudbal, odloženi peterac, pomoć odbrani kod zicera

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.03.23. | 12:23

Mnogo toga menja se pred Svetski kup u Podgorici i Zagrebu

Verovatno se ni u jednom sportu ne uvode noviteti od godine do godine kao u vaterpolu. I za ovu važi: nova godina – nova pravila.

Još prošle je doneta odluka o promeni pojedinih pravila u igri, ali kako je klupska sezona počela, nisu odmah mogla da stupe na snagu. Ali, kvalifikacioni turniri Svetskog kupa u Podgorici i Zagrebu prava su prilika da se sprovedu u delo i ljudi iz Tehničkog vaterpolo komiteta Svetske federacije vodenih sportova vide da li je napravljen iskorak.

Izabrane vesti

Štošta se menja, a tiče se igre unutar dva metra, prekršaja za peterac i izvošenje istog, isključenja bez lopte, kao i žutih i crvenih kartona.

Pravilo dva metra više ne važi za celu širinu bazena, već samo dva metra ispred gola i isto toliko od obe stative bočno. Napravljen je imaginarni golmanski prostor, nešto nalik fudbalu.

Kod prekršaja za peterac sudija više nije dužan momentalno da ga dosudi, može da odloži dosuđivanje dok traje akcija i sačeka da vidi hoće li igrač postići gol. Ako se rezultat ne promeni posle upućenog udarca – može naknadono da dosudi peterac. Do sada je važilo da sudija može da pusti igru, ali ako igrač ne postigne gol – naknadno nije mogao d ga dosudi.

Kada je peterac dosuđen, svi osim golmana i šutera moraju da budu udaljeni najmanje šest metara od gol linije, kao i tri metra od igrača koji puca. Do sada je na snazi bilo pravilo od pet metara od gol-linije, odnosno dva od izvođača najstrože kazne. Takođe, golman mora da bude na zamišljenoj gol-liniji, sudija može samo jednom da ga upozori ukoliko ispliva ka izvođaču. Ponovi li to drugi put – sleduje mu isključenja, a može ga zameniti na gol-crti igrač iz bazena. Ne i sa klupe.

Igrač nad kojim je načinjen faul u prostoru od dva metra ostajao je sam i po nepisanom pravilu su se te situacije pretvarale u lake golove. Spoljna linija mu je slala loptu, bio je nečuvan i lako matirao golmana. Više neće imati toliko vremena i prostora za realizaciju. Sudija će od sada biti dužan da dosudi faul, pokaže broj igrača na kapici koga isključuje i tek posle svega toga da znak da se igra nastavi. Ekipa koja se brani dobiće koju sekundi da se postavi i smanji mogućnost da primi gol.

Pored isključenja bez lopte doneto je i pravilo o crvenim i žutim kartonima. Do uvođenja novih pravila važilo je da igrači na klupi i službena lica direktno dobijaju crveni karton za prigovore i nesportskog ponašanja, sada sudija može da im pokaže i žuti. Jedini izuzetak bio je glavni trener. Samo on je mogao da dobije žuti karton.

Ukoliko trener dobije crveni karton, od sada će njegovu ulogu moći da preuzme neko od pomoćnika ili kapiten, međutim, neće uživati sve privilegije koje je glavni trener. Moraće da sede na klupi, neće smeti da ustaju dok traje igra, ali će moći da pozove minut odmora i tokom njega priđe ivici bazena i da uputstva igračima.



tagovi

vaterpoloSvetski kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara