Đoan Kaneljas (©Reuters)
Đoan Kaneljas (©Reuters)

Nova lekcija domaćinu: Nikada ne otpisujte uporne Špance, šampion Evrope bez medalje

Vreme čitanja: 2min | ned. 29.01.23. | 19:30

Furija pred 22.000 gledalaca u Stokholmu pobedila domaćina Švedsku sa 39:36 (18:22) posle preokreta u drugom poluvremenu

Nisu Šveđani ništa mogli da urade protiv Francuza u polufinalu bez pomoći povređenog Jima Gotfridsona, a šampion Evrope je ostao i bez utešne bronze koja je otišla na Iberijsko poluostrvo. Rukometaši Španije su osvojili treće mesto na Svetskom prvenstvu posle pobede u Stokholmu nad domaćinom sa 39:36 (18:22).

Mirisalo je na odličje za tim Glena Solberga posle prvih 30 minuta, ali u nastavku uporni Španci zaigrali su kao u transu. Već u prvih 10 minuta nastavka meča su stigli i prestigli prednost Švedske od četiti gola (22:18) iz prvog poluvremena. Razigrali su se bekovi Đoan Kaneljas i Aleks Dujšebajev, dok je na crti sjajan bio pivotmen Šartra Adrija Figueres.

Izabrane vesti

Imala je Furija pred poslednjih desetak minuta meča dva do tri gola razlike. Pokušali su domaćini preko raspoloženog Lagergena i Vanea da učine meč zanimljivim, ali je tim Đordija Ribere bio sjajan u napadu, a blistao je Aleks Dujšebajev koji nije dozvolio šampionu Evrope da uvede meč u neizvesnu završnicu. Nije išlo ni Andreasa Paličku, koji je briljirao u većem delu šampionata. S druge strane odličan kada se lomilo bio je golmana Vesprema Rodrigo Kaneljas, dok je ključan penal u 53. minutu kod vođstva Furije od 33:30 odbranio Gonzalo Perez de Vargas. Golom Anhela Fernandez za 35:32, pet minut pre kraja sa igračem manje, i u narendom napadu odnbranom Kaneljasa, Furija je utišala punu Tele 2 Arenu i rešila pitanje pobednika.

21.00: (2,95) Francuska (8,50) Danska (1,55)

U pobedničkom timu najefikasniji je bio pivotmen Adrija Figueras sa devet golova, Aleks Dujšebajev je postigao sedam, Đoan Kaneljas šest, a Anhel Fernandez pet. Kod Šveđana, najbolja su bila krila Hampus Vane sa devet i Niklas Ekberg sa sedam pogodaka.

Ovo je ubedljivo najefikasnija utakmica u istoriji borbe za treće mesto na Svetskim prvenstvima.

Nemačka je napravila odličnan uvod pred naredno Evropsko prvenstvo gde je domaćin. Četa Alfreda Gislasona je osvojila peto mesto posle pobede nad Norveškom sa 28:24. Po šet golova su postigli Kaj Hefner, Johanes Gola i Luka Vicke, dok je kod Vikinga Magnus Gulerud bio najbolji sa šest ppogodaka.

Sedmi je Egipat, najbolji tim van Starog kontinenta. Faraoni su posle produžetaka dobili Mađarsku sa 36:35. Blistao je bek Dinama iz Bukurešta Ali Zejn sa 12 pogodaka, dok su kod naših severnih suseda najbolji bio Rikard Bodo i Mate Lekai sa po sedam golova.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (STOKHOLM)

Nedelja

FINALE

21.00: (2,95) Francuska (8,50) Danska (1,55)

ZA 3. MESTO

Švedska - Španija 36:39 (22:18)

ZA 5. MESTO

Nemačka - Norveška 28:24 (16:13)

ZA 7. MESTO

Egipat - Mađarska 36:35 p. p. (28:28, 17:11)


tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija ŠpanijeRukometna reprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara