Slavlje Red Bula i Ferštapena (Foto: Reuterss)
Slavlje Red Bula i Ferštapena (Foto: Reuterss)

Od lakrdije do spektakla za sva vremena: Ferštapen "ukrao" rekordnu titulu Hamiltonu u poslednjem krugu

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.12.21. | 15:38

Nestvarna trka u Abu Dabiju...

Ako niste gledali trku milenijuma u Formuli 1, teško ćemo vam rečima opisati šta se dogodilo. Luis Hamilton je do poslednjeg kruga imao naizgled nedostižnu prednost, a onda senzacija za sva vremena - Maks Ferštapen osvaja prvu titulu u najbržem cirkusu na svetu. Kako se dogodilo ovo čudo neviđeno u Abu Dabiju? Moraće da se saberu utisci, ohlade glave, ali ono što je sigurno je činjenica da je direkcija trke na čelu sa Majklom Masijem kumovala haosu na stazi i uraganu neverovatnih emocija.

Gazio je Hamilton sa prednošću od preko deset sekundi ka rekordnoj osmoj tituli, pre nego što je Nikolas Latifi ni kriv, ni dužan postao katalizator koji je ozbiljno uticao na ishod. Njegov bolid je malo nakon kontakta sa vozilom Mika Šumahera, završio u ogradi, te je na pet. krugova pre kraja inicirao ulazak vozila bezbednosti. Kao da su se neke više sile umešale, te sin legendarnog Mihaela delimično uticao na to da Hamilton ne obori rekord koji čuva zajedno sa njegovim ocem. Sejfti kar se zadržao na stazi do pretposlednjeg kruga kada je inicijalna odluka bila da se vozači koji su zaostajali za ceo krug zadrže na pozicijama između Hamltona i Ferštapena - tako su pogazili praksu kojoj su bili dosledni čitave sezone.

Izabrane vesti

Pod logičnim pritiscima iz tabora Red Bula organizatori su popustili te su u poslednjem krugu ipak setili da bi bilo pošteno da se drže pravilnika - sledstveno tome Ferštapen se obreo iza Hamiltona i jurnjava u poslednjem krugu je počela. Holanđanin je majstorski obišao Mercedesov bolid, zatim odbio napada sedmostrukog šampiona i prvi prošao kroz cilj.

Zapravo čitava borba za šampuionsku titulu stala je u prvi i poslednji krug trke. U uvodnom je lošim startom Holanđanin prokockao pol poziciju u prvoj krivini, a kada je par desetina sekundi kasnije pokušao da zaobiđe Brintanca i vrati prednost, dogodila prva sporna situacija. Krenuo je vozač Red Bula u agresivan napad, došlo je do blagog kontakta nakon kojeg je Hamilton završio van staze. Međutim, Britanac je preokrenuo izuzetno nepovoljnu situaciju u svoju korist, te "isekao" stazu i ponovo se obreo ispred Ferštapena. Maks je timskom radiju poručio da bi Hamilton morao da mu prepusti prvu poziciju, Britanac se istim putem požalio svom timu da je Ferštapen "ušao" u njegov bolid.

Kao logičan sled događaja nametala se istraga sporne situacije, ali direkcija trke je ostala nema što je automatski značilo da je prema njenom mišljenju sve bilo u granicama dozvoljenog. Osamio se Hamilton na prvoj poziciji i povećavao vođstvo pre odlaska u boks. Vratio se na stazu iza Serhija Pereza, Ferštapenovog timskog kolege koji se lavovski borio da zadrži Britanca iza sebe što je duže moguće i kupi koji sekund Maksu. Hamilton obišao Meksikanca, za petama imao dva Red Bulova bolida, ali je ponovo počeo da povećava vođstvo nad 24-godišnjakom sa kojim se borio za titulu.

Delovalo je da će incident i nereagovanje direkcije trke u prvom krugu biti centralna tema za razgovor nakon što Hamilton preskoči Mihaela Šumahera i stigne do rekordne osme titule. Ali o onome što je usledilo u poslednjem, 58. krugu, pričaće se decenijama.


Sudbina je htela da prvi put od 1974. godine dva kandidata za titulu u Formuli 1 uđu u poslednju trku sa istim brojem bodova i taj podatak je sam po sebi nagovestio nezaboravno popodne u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ali ovakav rolerkoster emocija niko nije mogao da predvidi. Da je neko Maksu Ferštapenu rekao da će na ovakav način postati šampion Formule 1, verovatno bi pomislio da je razgovara sa ludakom. Ali ovako je slađe. Naročito jer je od prvog do poslednjeg kruga duboko verovao da je oštećen.

Nema podijuma koji je Hamiltonu teže pao od današnjeg, na kojem se kao trećeplasirani obreo Karlos Sainc. Mercedes je na kraju očekivano odneo pobedu u konkurenciji konstruktora, ali to je pobeda o kojoj trenutno niko ne razmišlja - 12. decembra je dan žalosti za Mercedes čija je četvorogodišnja uzastopna dominacija sa Hamiltonom na kormilu doživela neočekivani slom.



tagovi

Formula 1Maks FerstapenLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara