Paola Egonu (FIVB)
Paola Egonu (FIVB)

Odbojkaški zemljotres u Italiji, svetlucava igračka je slomljena

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.10.22. | 17:26

U 23. godini, Paola Egonu razmišlja o povlačenju iz nacionalnog tima

Dok je Srbija slavila, Italija je „pogutala“ bronzu i ostala u šoku.

Najbolja italijanska odbojkašica Paola Egonu je prišla svom agentu Marku Reguconiju (istovremeno i menadžer selektora Davidea Macantija) i kroz suze mu rekla:

Izabrane vesti

„Ne razumem, ne razumem... Ovo mi je poslednja utakmica u reprezentaciji. Pitaju me da li sam Italijanka?! Umorna sam od svega“, rekla je Egonu, a kamera uhvatila.

Nekoliko minuta kasnije se u izjavi za RAI malo ispravila ali duh je pušten iz boce...

„Veoma sam umorna, dobro bi mi došla pauza od reprezentacije. Ali to ne znači da odlazim iz nje zauvek. Za sada ne znam šta ću. Videćemo sledećeg leta“, rekla je najplaćenija odbojkašica sveta koja je ove godine potpisala ugovor sa truskim Vakifom vredan 1.500.000 evra po sezoni.

Zvanično objašnjenje da je Egonu povređena rasističkim komentarima na društvenim mrežama od strane nekih Italijana kojima smeta njeno nigerijsko poreklo. I zaista, bilo je ružnih komentara na Paolin račun. Ali u današnjem svetu internet nasilja, vrhunski sportisti su navikli na to i znaju kako da pristupe tom problemu. Nažalost, internet je dostupan svima...

Istina, Paola Egonu je devojka od 23 godine koja je prerano ušla u mašineriju profesionalnog sporta. Promovisana je u novu zvezdu svetske odbojke, simbol italijanskog sporta, ali i zaštitno lice brojnih kampanja protiv diskriminacije. Možda previše za tako mladu devojku očigledno ne tako jakog mentalnog sklopa kao što joj je smeč. Pritisak je postao preveliki...

Ali italijanski mediji otkrivaju da tu postoji još nešto. Situacija u svlačionici je daleko od od idilične kakvom se predstavljala u poslednjih godinu dana.

Kada je Italija na Olimpijskim Igrama u Riju 2016. opet ostala bez olimpijske medalje (jedino odličje koje nikad nisu osvojile), Odbojkaški savez Italije se odlučio za reset, smenu generacija i podmlađivanje. Potpisan je ugovor sa Davideom Macantijem i data mu sloboda da stvori novu ekipu koja će italijansku žensku odbojku opet podići na svetski pijadestal. Od iskusnijih su ostale Monika Di Đenaro, Kristina Kririkela, Rafaela Foli, a ukus velikog takmičenja tada u Riju su tek osetile tinejdžerke Alesia Oro, Mirjam Sila, Ana Danezi i 17-godišnja Paola Egonu. Kucnuo je čas da preuzmu glavne uloge...

Na prvom velikom takmičenju pod Macantijem (EP 2017.), Azurine su opet ispale u četvrtfinalu ali kurs je ostao isti. Plan i cilj su bili isti. Ekipa je dobijala konture, igrala sve bolje ali je tu bio jedan „mali“ problem za Italiju i Egonu. Srbija i Tijana Bošković. Tri godine zaredom - na SP u Japanu (2019), EP u Turskoj (2019) i OI u Tokiju (2021) - Srbija je pobeđivala Italiju u odlučujućim bitkama. Po jednom u finalu, polufinalu i četvrtfinalu.

Konačno, prošlog leta usred Beograda pred 20.000 ljudi u Areni, Italija i Egonu su prvi put našli način da skinu srpsko prokletstvo i savladali aktuelne šampionke na njihovom terenu za toliko čekano zlato. Ta medalja je zamaskirala sve probleme i nesuglasice o kojima se samo šaputalo. Ovogodišnji trijumf u Ligi nacija je dodatno pojačao utisak da je to ta generacija i da je Paola Egonu sazrela da sa Italijom zavlada svetskom odbojkom.

Godinama su se pravile paralele između Egonu i Boškovićeve. Srpkinja je više blistala u reprezentaciji, Italijanka u klubu. Paoline fizičke predispozicije su je odvajale čak i u odnosu na Tijanu, ali odbojkaški intelekt Srpkinje i njen timski duh su pravili razliku u svim tim odlučujućim mečevima. 

Uoči minulog SP u Holandiji i Poljskoj, Italijanke i Egonu su proglašene za prvog favorita. Srpkinje su po prognozama bile na trećem ili čak četvrtom mestu.

Suludo leto italijanske odbojke je samo pojačalo euforiju. Muške i ženske malđe selekcije su na evropskim i svetskim prvenstvima ovog leta osvojile čak sedam zlata plus još neka srebrna i bronzana odličija. Nezabeležno. Muškarci su osvojili Svetsko prvenstvo i samo su se čekale odbojkašice sa svetskim zlatom da potrvde neverovatnu dominaciju italijanske odbojke.

Dobro je krenulo sve do poraza od Brazila u grupi. Posle tog meča su u jednom cenjenom odbojkaškom podkastu iznete insajderske trvdnje da u svlačionici italijanske reprezentacije postoje podele. Sa jedne strane su Paola Egonu i njoj odane igračice, sa druge strane Katerina Boseti i još neke.

Ugledni Korijere dela Sera danas piše da su se problemi gomilali i svesno gurali pod tepih. A da je sve puklo nakon novog poraza od Brazila. Ovoga puta mnogo bolnijeg. U polufinalu. Na 1:1 u setovima, Egonu je imala set loptu za 2:1 koju je olako ispucala daleko u aut. Brazilke su se spasile i eliminisale Azurine.

Svakome može da se desi da pogreši i promaši. Sport je to. Ali problem je što su u delu italijanske ekipe nataložilo nezadovoljstvo stilom igre i apsolutnom zavisnošću od Paole Egonu. Protiv Brazila je imala čak 63 napada u četiri seta. I procenat uspešnosti od 44 odsto. Primera radi, Tijana je u četvrtfinalu protiv Poljske bila na 52 odsto, protiv Amerike na 59% i sinoć u finalu na 56 procenata.

Korijere piše da je kralj ostao go i da je sada pod znakom pitanja i selektor Macanti. Italija je u igri nazadovala u odnosu na pre godinu dana. I rezultatski je nazadovala jer bronza ne sija kao srebro. Situacija se poredi sa onom koju je Juventus imao sa Kristijanom Ronaldom. „Postoje on i postoje ostali u ekipi“. A ekipi je to očigledno zasmetalo...

Na društvenim mrežama su uhvaćene i objave pojedinih reprezentativki poput Boseti na kojima je Egonu odsečena sa zajedničkih fotografija. I niko više ne veruje da je to slučajno...

Svetlucava igračka koja se razbila a do ultimativnog cilja i Olimpijskih igara u Parizu je ostalo još samo dve godine. Nešto mora da se menja, a pred Macantijem ili nekim drugim trenerom je da prioritet da reši situaciju sa Paolom Egonu. Jer, kako god igrala i na koji god način, ona je ubedljivo najbolja italijanska odbojkašica. Bez nje je Italije samo kandidat za medalju. Sa njom je među favoritima za zlato gde god se pojavi.

Egonu će se ovih dana priključiti Vaki, odbojkaškom Real Madridu. Kod najboljeg trenera sveta i njenog zemljaka Đovanija Guidetija. Njegov pristup je drugačiji, zvezde su svi. Mogao bi da unapredi Egonu i podari italijanskoj odbojci drugačijeg igrača. Ili će Paola posle odlaska iz Italije na neki način odahnuti i zaista staviti tačku na karijeru u plavom dresu. Bio bi to ogroman gubitak za nju ali i svetsku odbojku. Još je mlada, još ima vremena da se pokvarena igračka zalepi.


tagovi

Paola EgonuŽenska odbojkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara