Luka Gladović (©MN Press)
Luka Gladović (©MN Press)

Odliv igrača sa Banjice pred atipičan večiti derbi: Partizan domaćin na Zvezdinom bazenu

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.03.24. | 10:02

Crno-bele napustili Smiljević, Trtović, Giga, ruski centar Mirzijev...

Nikad duža pauza u klupskom vaterpolu je gotova. Skoro tri meseca prošla su otkako je Novi Beograd u Kupu Srbije podigao trofej, usledila su reprezentativna okupljanja i dva velika takmičenja između kojih je raspon bio manji od tri sedmice, a u tom intervalu timovi su se dovijali kako da totalno ne ispadnu iz ritma i zadrže igraće. Nekima je pošlo za rukom da sačuvaju jezgro, ne i Partizanu.

Banjica ne radi preko sedam meseci, voda se ohladila i u malom bazenu. Uslovi za trening ne postoje, a nema ni rekonstrukcije plivališta kojoj su se nadali odgovorni iz kluba. Stvari se ne mrdaju sa mrtve tačke. Zapravo, situacija je gora no što je bila pred pauzu, jer došlo je do odliva igrača. Crno-beli će u drugi deo sezone ući slabiji nego što su bili, a za njih on počinje atipičnim večitim derbijem: biće domaćin Crvenoj zvezdi na njenom bazenu. Preciznije na onom na kom plaća zakup termina (20.15).

Izabrane vesti

Nije prvi put Partizanu da igra van svog doma, nije mu prvi put ni da formalno bude domaćin na bazenu „Milan Gale Muškatirović“. To su stvari na koje su se Miloš Korolija i momci koje trenira – barem oni koji su ostali u klupu – navikli tokom jeseni. U odnosu na nju će sedmostruki evropski prvak biti poprilično oslabljen, jer Petar Smiljević i Dušan Trtović prešli su u Vukove, razvojni tim Novog Beograda. Crnogorski vaterpolista Nikola Giga u Dinamo iz Tbilisija, dok se ruski centar Zamir Mirzijev, koji nije imao značajnu ulogu i minutažu, vratio u domovinu.

Dovijaće se crno-beli u narednom periodu, veću šansu dobiće igrači stasali na Banjici, a ova polusezona trebalo bi da bude ona u kojoj će se Luka Gladović i Petar Jakšić u potpunosti afirmisati. I do reprezentativnih akcija su bili među glavnim adutima Miloša Korolije, uz crnogorskog vaterpolistu Vuka Draškovića i Marka Dimitrijevića. Proleće će biti prilika za Luku Gladovića da izbije na vrh liste strelaca Superlige Srbije Do sada je dao 21 gol, jedan manje od Alvara Granadosa (Novi Beograd) i Petra Kasuma (Valis), odnosno tri od Vladana Vukićevića (Nais).

Vuk Milojević (©MN Press)Vuk Milojević (©MN Press)

Partizan već sada za Crvenom zvezdom u prvenstvu zaostaje šest bodova i ne pobedi li u večitom derbiju – priča oko odlaska na završni turnir Jadranske lige praktično je završena. I sa trijumfom crno-beli neće imati velike šanse, jer Novi Beograd i ekipa Aleksandra Filipovića su se odvojili, a samo dva srpska tima urstiće sa hrvatskim, i potencijalno Jadranom iz Herceg Novog. Crveno-beli su tokom jeseni jedini koliko-toliko bili u stanju da se nose sa šampionom i pretendentom na trofej Lige šampiona, nisu menjali sastav i u derbiju će biti favoriti.

Mali problem Crvenoj zvezdi može predstavljati to što je bezmalo ceo tim tri meseca bez utakmica. Samo su Vuk Milojević i Dušan Vasić učestvovali na Evropskom prvenstvu u Zagrebu i Dubrovniku. Svi ostali su formu održavali isključivo kroz sparinge, timske i individualne treninge. Ipak, to ne bi trebalo da im stvori ozbiljnije poteškoće, jer ako nešto crveno-belima ne manjka, to su kvalitet i iskustvo. Pojedinima je pauza i godila, poslužila da se regenerišu i dmorniji dočekaju niz teških prvenstvenih utakmica, ali i dvomeč sa mađarskim BVSC-om u Kupu Evrope.

Drugi mali derbi biće igran u gradu na Savi, gde će Šabac na bazenu kraj hale „Zorka“ ugostiti kragujevački Radnički, dok Novi Beograd apsolutno neće imati problem da upiše novi trijumf, pošto u prvom kolu drugog dela šampionata igra protiv Vukova, svog razvojnog tima.

SUPERLIGA SRBIJE – OD 1. DO 6. MESTA:

Subota

19.00: Šabac – Radnički

19.45: NBG Vukovi – Novi Beograd

20.15: Partizan – Crvena zvezda


tagovi

VK Crvena zvezdaVK PartizanSuperliga Srbije u vaterpoluVečiti derbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara